poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: SZKOLA DLA DZIECI  (Przeczytany 32749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KMKIKAN

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
SZKOLA DLA DZIECI
« dnia: 02 Lut 2008, 21:37:55 »
Pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie w czerwcu zamierzam sie przeprowadzic do Danii.Moj syn od sierpnia zaczynał by pierwszą klase. Czy ktoś móglby mi napisac jak będzie wygladała jego nauka??????? Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: SZKOLA DLA DZIECI
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lut 2008, 21:47:09 »
Zalezy od tego gdzie bedziesz mieszkala.
W mniejszych miejscowosciach dzieci sa wlaczane w dusnkie klasy, a na pierwsze miesiace dostaja tlumacza. W Kopenhadze na przyklad sa klasy do nauki jezyka, nauka w nich trwa 2-3 lata. Dzieci ucza sie tam dusnkiego, angielskiego,matematyki, przyrody... gdy juz opanuja jezyk, sa wlaczane do klas na swoim poziomie w szkolach rejonowych.

Mozesz rowniez posylac dzieci do szkoly polskiej w soboty - W Kopenhadze i gdzies na Jutlandzie, lub korespondencyjnie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lut 2008, 22:25:55 »
W Odense są specjalne klasy integracyjne dla dzieci cudzoziemców nie znających j. duńskiego. Takie klasy są w Rising Skolen. Jeżeli dziecko mieszka daleko od szkoły zostaje dowożone i odwożone tasówkami. Po kilku miesiącach nauki duńskiego zostaje skabusewane do normalnej klasy duńskiej, najczęściej w szkole blisko miejsca zamieszkania.
Pozdrawiam

malgosia i jurek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lut 2008, 11:57:09 »
Orientujecie sie może czy są szkoły polskie dla dzieci w Lemving, Holstebro ? A jak kwalifikuje się dzieci do klas, ja mam syna 10 latka w Polsce chodzi do czwartej klasy a jak to byłoby w Danii?Kontakt ze mną jurimal@o2.pl

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lut 2008, 12:08:22 »
Jest filia polskiej szkoly w Viborgu. Zajecia sa tylko w soboty. Nie wiem, czy mozliwe jest zapisanie dziecka w polowie roku szkolnego.
Niestety poziomu szkoly nie oceniam na zbyt wysoki. Dzieci, ktore sa w Danii od tygodnia sa razem w klasie z dziecmi, ktore do Polski jezdza tylko w wakacje. Jest duza roznica wiekowa miedzy uczniami, np w kl. 4 moze byc i 10 latek jak i 16 latek. Realizowanie programu nawet minimum jest trudne w takiej sytuacji.
Tak jak na innym portalu sadze, ze bardziej efektywna jest nauka jezyka polskiego i historii Polski dzieci w domu.
Kwestia respektowania dunskich swiadectw w Polsce nie jest zbyt jasno okreslona, ale zawsze warto sprawdzic takie sprawy w kuratorium przed wyjazdem, anizeli zmuszac dziecko do nauki w sobote na tw minimum programowe z niewiadomym efekem.

Moze inni uzytkownicy forum wiedza wiecej o zapisach dzieci do szkol dunskim. Paamietam, iz temat ten byl poruszany wielokrotnie na forum.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lut 2008, 12:22:52 »
Do szkoly polskiej dzieci sa przyjmowane na podstawie swiadectwa z ostatniej klasy. Nie wiem jak jest w Viborgu, ale w Kopenhadze sa oddzielne klasy dla kazdego rocznika. Program mocno okrojony. Ograniczony glownie do nauki polskiego, historii i nieco matematyki - nie wiem jak jest z liceum, z doswiadczenia znam tylko podstawowke. Dzieci do szkoly sa przyjmowane w kazdej chwili. Poziom mierny, bo jaki moze byc jesli nauka to okolo 6 godzin tygodniowo, gdzie w normalnej szkole jest piec razy tyle!!!
Dzieci spoza miejscowosci, w ktorej jest szkola moga uczestniczyc w nauce korespondencyjnej - ucza sie w domu i raz w miesiacu przyjezdzaja na spotkania z nauczycielami, a raz na jakis czas maja zaliczenia.

Przy zapisie mojego dziecka do szkoly dunskiej nikt nie pytal mnie o swiadectwo. Zostal wlaczony po prostu do klasy integracyjnej (jezykowej), w ktorej sa dzieci w roznym wieku od 7 do 14 lat... sa dwie klasy poczatkujaca i zaawansowana. W zaleznosci od tempa nauki dzieci ucza sie tam rok do trzech. Moj syn na przyklad juz w tej chwili ma skabusewanie do szkoly dunskiej, do ktorej pojdzie od sierpnia (czyli bedzie w klasie integracyjnej tylko rok). . Klasyfikacja do odpowiedniej klasy odbyla sie na podstawie wieku i opinii psychologa szkolnego.
W naszym przypadku syn przeskoczyl jedna klase. W Polsce ze wzgledu na chorobe zgubil rok nauki. Tutaj wrocil do swojego rocznika.

W malej miejscowosci, w ktorej pracuje moja mama polski chlopczyk, jak pisalam wczesniej, przez pierwsze 3 miesiace mial tlumacza. Pozniej wzywano moja mame w razie potrzeby.

Offline KMKIKAN

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lut 2008, 13:24:13 »
Dziekuje bardzo.Za odp. Pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lut 2008, 13:24:13 »

Offline KMKIKAN

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lut 2008, 13:26:58 »
A moze ktos sie orjetuje o takiej szkole Vajle Horsens.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lut 2008, 14:46:49 »
Nie znam Twojej sytuacji dlatego generalnie wtrącę moje 0,03 PLN.
Podstawowym pytaniem jest, jaka jest szansa na stały pobyt w Danii, dlatego że jest tysiąc bardziej interesujących rzeczy do nauki niż ewentualnie "bezużyteczny" język.
Duńczycy patrzą na zasadzie popytu i podaży - przyjedźcie jeżeli jest praca którą jesteście zainteresowani, nie ma pracy wracajcie do domu. Jeżeli jeszcze tego nie wiecie to na zachodzie nie spada manna z nieba. ;D
Ja przyjechałem wiele lat temu na innych zasadach i jestem z tego zadowolony, chociaż wielu w tamtym czasie odradzało mi wyjazdu. ;D Ale też wielu przyjechało do Danii i są bardzo niezadowoloni. ;D

Offline KMKIKAN

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lut 2008, 17:14:39 »
Widze ze ty nie masz pjecja o czym ja pisze.

Offline mawi

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +7/-9
    • Status GG
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lut 2008, 17:22:46 »
Pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie w czerwcu zamierzam sie przeprowadzic do Danii.Moj syn od sierpnia zaczynał by pierwszą klase. Czy ktoś móglby mi napisac jak będzie wygladała jego nauka??????? Pozdrawiam
jeżeli chodzi o pierwszą klasę podstawową , to nie powinno być problemu ,najlepiej by dziecko poszło do  duńskiej szkoły  szybciej się nauczy języka , poziom w szkole jest niski ,nie ma ocen , a dzieci się szybko uczą i to że  to jest pierwsza klasa to jest duży plus ,dziecko bez problemu nauczy się tego trudnego języka .Moje dzieci zaczynały od 3 i 5 klasy  mieli co prawda pomoc ( przez rok czasu opiekowała się nimi polka , ale tylko po 2-3 godziny dziennie ) szybko zaczęli się dogadywać z dziećmi .
życzę powodzenia :)
"nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem."

Offline KMKIKAN

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lut 2008, 18:45:19 »
Dziekuje serdecznie. Pozdrawiam

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Mar 2008, 08:58:36 »
Chciałabym pod koniec czerwca przyjechać do Danii z synami . Jeden z nich skończy trzecią klasę podstawówki i chciałabym dowiedzieć się kiedy mam zacząc załatwiac szkołę dla niego?Chciałabym ,żeby najpierw zaczął naukę w szkole ,gdzie będzie mógł się nauczyć języka. Czytałam , że są szkoły dla "zagraniczniaków" i wyrównująca w Kopenhadze. Jeśli ma ktoś adres, to proszę o przesłanie.Będziemy mieszkać w Taastrup, ale wiem , że jeśli szkoła jest np. w Kopenhadze to dzieci są dowożone,...więc w Kopenhadze też moze być...pozdrawiam ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Mar 2008, 09:27:03 »
Wszystko zalezy od komuny. Taastrup nie nalezy do komuny kopenhaskiej, wiec moze sie nie zgodzic na dowozenie dzieci do Kopenhagi lub pokryje tylko koszt biletow.
Byc moze zaaoferuja dzieciom tlumacza lub maja wlasna szkole z tzw. "Modtale"  klasami.

W Kopenhadze jest kilka takich szkol, w miare blisko Taastrup,a przede wszytskim dobrze komunikacyjnie lezy Nyvestebroskole, ktora miesci sie przy Enhave station (dojazd z Taastrup kolejka liniii B).

W Kopenhadze zapisanie dziecka do szkoly jest mozliwe po uzyskaniu CPR przez dzieci.

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2008, 16:17:07 »
Przepraszam, ale co to jest CPR?Jak to zdobyć i czy można zapisać dziecko bez tego do szkoły czy żłobka?Wiem, że do żłobka muszę wcześniej zapisać  (2-3 mies.) ,więc czy bez tego ojciec dziecka będzie mógł zapisać syna , który będzie jeszcze w Polsce?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Mar 2008, 16:17:07 »

Formularz na a prawo pobytu dla dziecka

Zaczęty przez kahmaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 23272
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2008, 22:47:55
wysłana przez kahma
FORUM DLA NASTOLATKOW

Zaczęty przez JomirDział Hydepark

Odpowiedzi: 5