poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kontrakt otwarty  (Przeczytany 4508 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kontrakt otwarty??

• Gość
Kontrakt otwarty
« dnia: 06 Lut 2008, 12:38:45 »
Witam wszystkich.
Może madrzy ludzie pomoga mi wyjaśnić sprawę otwartego kontraktu.Podpisałam taki w pazdzierniku 2006 i pracowałam do końca 2006 i cały 2007.Pod koniec 2007 dowiedziałam sie od szefa,że mam przyjechac w styczniu 2008 i spytac czy będzie praca.Więc przyjechałam i usłyszałam że pracy jest mało,na razie nie potrzebują więcej ludzi i mam czekać tydzień,dwa..może będzie nowy klijent,nowe zamówienia,wtedy będzie praca.Czekałam cały styczeń,próbując znależć w między czasie inną pracę ale nie udało się.Co tydzień byłam tez w firmie pytac jak sytuacja?Pod koniec stycznia musiałam wrócić do Polski,byłam u szefa i powiedziałam mu że musze jechac do domu.Usłyszałam że jak przyjadę w lutym,znowu mam przyjść spytać co z pracą.Dzień po moim wyjezdzie w firmie pojawiły się 3 nowe osoby do pracy.
Pytanie-czy mozna tak traktować pracownika na takim kontrakcie??zwodzic go mówiąc ze  nie ma pracy i zatrudnić nowych?nie dostałam żadnego wypowiedzenia,zwolnienia,nic....Jakie mam prawa???lub co z tym fantem zrobić??

Klingoon

• Gość
Odp: Kontrakt otwarty
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lut 2008, 13:00:26 »
Jak nazywa sie taki kontrakt po dunsku?

kontrakt otwarty

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lut 2008, 21:21:25 »
sczerze powiem że nie wiem,podpisywałam kontrakt w 2006,widziałam go pare minut a że był po duńsku....
szef nam tylko powiedział że to "kontrakt otwarty"....bo ma datę rozpoczęcia a nie ma daty zakończenia pracy u niego..

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lut 2008, 22:14:26 »
Mam oryginał mojej umowy o pracę ze wszystkimi szczegółami zatrudnienia, np. pod jaką umowę zbiorową (overenskomst) podlegam. Nikt nie powinien podejmować pracy bez umowy w ręku. To jest Twój dowód zawartej umowy z jej warunkami.

Pod koniec 2007 dowiedziałam się od szefa,że mam przyjechac w styczniu 2008 i spytac czy będzie praca.Więc przyjechałam i usłyszałam że pracy jest mało,na razie nie potrzebują więcej ludzi i mam czekać tydzień,dwa..może będzie nowy klijent,nowe zamówienia,wtedy będzie praca.
Przejedź 1000 km. i zapytaj się czy jest praca ???. Bez komentarza.

Dostawałaś kwitki wypłat?
Otrzymałaś pieniądze urlopowe za 2006 rok?
Rozliczyłaś się ze SKATem za 2006 rok?
Ma SKAT Twój aktualny adres?

Zacznij od zalogowania się na stronie SKAT (WypełnijSam Obywatelu) i zobacz jakie informacje SKAT ma o Tobie.

PS. W Danii jest w miarę łatwo zwolnić pracownika.

kontrakt otwarty

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lut 2008, 13:50:55 »
Dostawałam kwitki wypłat,rozliczyłam sie ze skatem,dostałam pieniadze na ferie,pod tym względem wszystko w jak najlepszym porządku.
Problem jest z dostaniem nawet ksero kontraktu,bo wiem że po kilku prosbach ludzi w tym roku(a w tym roku podpisywali nowe)  nie dostali ksero,z tłumaczeniem ze po co im skoro skat naliczył juz stawki.
I tego dalej nie rozumiem,w Polsce jest w miarę normalnie-masz umowe na czas określony,czy nieokreślony ale przysługuje Ci jakis okres wypowiedzenia,czy choćby papier że jestes zwolniony....A ja nie dostałam nic,poza zwodzeniem że czekaj bedzie praca to będzie.A zatrudnili nowych.
Więc mam jakieś prawa??czy żadnych???
Dodam ze w firmie oczywiście istnieja swoistego rodzaju układy i układziki....

Klignoon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lut 2008, 14:15:36 »
Na umowie o prace jest podany okres zatrudnienia i wkazana jaka umowa zbiorowa (overenskomst) dotyczy, to znaczy wynagrodzenie, dodatek za nadgodziny, okres wypowiedzenia, itd. Jezeli pracodawca jest zatwierdzony z gory na zatrudnianie pracownikow z nowych krajow UE to taka umowe zbiorowa musial podpisac ze zwiazkami zawodowymi. Umowe mozna ewentualnie znalezc na internecie jezeli napiszesz w jakiej branzy pracowalas. Jezeli ktos z Was nalezy do zwiazkow zawodowych to powinnien sie z tym do nich zwrocic.

kotrakt otwarty

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lut 2008, 14:28:36 »
Nikt z nas nie jest w żadnym zwiazku zawodowym.A przy podpisywaniu kontraktu w 2006 mielismy tylko date jego rozpoczęcia,a nie było daty zakończenia.Pamietam to dobrze bo rozpoczęliśmy pracę 25 września,a podpisywaliśmy kontrakt z datą 26.09.Na pytanie czemu tak?padła odpowiedż-bo tak trzeba...??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lut 2008, 14:28:36 »

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lut 2008, 15:02:09 »
Zgaduj zgadula. ???
Musisz otrzymac kontrakt aby wiedziec co podpisywalas i na jakich warunkach bylas/jestes zatrudniona. Czy jestes w tej chwili zatrudniona - jezeli nie to kiedy otrzymalas wypowiedzenie?

piatka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lut 2008, 19:20:32 »
Moze to byla praca w vikar biuro?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lut 2008, 19:20:32 »

Kontrakt w Danii

Zaczęty przez simi1991Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6398
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2018, 14:39:09
wysłana przez Holger
spoldzielnia-kontrakt

Zaczęty przez piotrnysaDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3920
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2009, 19:43:17
wysłana przez lilia
kontrakt

Zaczęty przez syla daniaDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3499
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 11:32:50
wysłana przez mala_z_Aarhus
niezaplacona praca a kontrakt - gdzie sie udac, co zrobic?

Zaczęty przez ahaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5093
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2013, 21:35:39
wysłana przez myszka0807
Kontrakt

Zaczęty przez krzysieksolarDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 2995
Ostatnia wiadomość 06 Sty 2012, 17:27:21
wysłana przez krzysieksolar