poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Koniec z pytaniami o podatkach...  (Przeczytany 9859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline boniek

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
    • Status GG
Koniec z pytaniami o podatkach...
« dnia: 07 Lut 2008, 16:25:14 »
Nie wiem czy to dobry pomysl ale chcialbym zeby ktos juz w sprawie doswiadczony i majacy ogolna wiedze na ten temat przeprowadzil symulacje prawidlowego rozliczenia podatkowego w kilku roznych wariantach tj. np. pracowalem w danii przez 5 miesiecy a reszte roku w Polsce i korzystalem z ulgi za podwojne prowadzenie domu albo pracuje w Danii 2 miesiace ale wczesniej w polsce przepracowalem 5 miesiecy itp...
Symulacja wygladalaby najlepiej gdyby punkt po punkcie bylo napisane konkretnie: tego i tego dnia dostalem taki i taki dokument z jakiegos tam urzedu(piszemy nazwe dunska i polska i czym jest ten dokument) i co z nim robie(jako nastepny punkt)
Wygladaloby to na koniec mniej wiecej jak schemat zakladania przedsiebiorstwa w Polsce(czyli wszystko uporzadkowane krok po kroku)
Mysle ze to byloby lepsze z tego wzgledu ze wszelkie pytania i polemika na ich temat bylyby zebrane w jednym miejscu,,,
Boniek

lilianka

• Gość
Odp: Koniec z pytaniami o podatkach...
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lut 2008, 20:15:44 »
witam.mam pytanie.pracowalam w tamtym roku w Polsce 8 miesiecy i w Danii 4 msc.wiem że musze sie rozliczyc w obu krajach.mialam ulge 13 000 kr/msc.czyli że rozliczajac sie w Polsce wyjdzie,ze będe musiala sporo dopłacic.wiec moje pytanie jest,czy ktos wie jak to jest z ta ulga?skoro tutaj ja mam,a w Polsxe musze te pieniadze oddac?

Tula

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lut 2008, 20:27:57 »
Nie tlumaczyl Ci tego Klingon jakies kilka razy, Lilianko?

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lut 2008, 20:45:23 »
Moze coniektorzy zyja nadzieja, ze za ktoryms razem padnie inna odpowiedz....

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lut 2008, 20:53:13 »
no własnie czytam wszystkie wątki i na to pytanie odpowiedzi nie widze ;) pozdrawiam,

K3

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lut 2008, 20:55:59 »
witam.mam pytanie.pracowalam w tamtym roku w Polsce 8 miesiecy i w Danii 4 msc.wiem że musze sie rozliczyc w obu krajach.mialam ulge 13 000 kr/msc.czyli że rozliczajac sie w Polsce wyjdzie,ze będe musiala sporo dopłacic.wiec moje pytanie jest,czy ktos wie jak to jest z ta ulga?skoro tutaj ja mam,a w Polsxe musze te pieniadze oddac?

ulgę masz gdy mieszkasz w polsce i tam masz obowiązek podatkowy
a skoro masz obowiązek podatkowy w polsce, to czemu chcesz od niego sie wymigać ??

jesli płacisz w Danii tylko 8% to po to, że jak cos by ci sie stalo, to mozesz korzystac z opieki zdrowotnej
tak samo w PL sie płaci składke zdrowotną od której sie podatku nie odprowadza
a żeby płacić w Danii tylko owe 8% to stałym miejscem zamieszkania jest Polska i tam zapłacisz podatek, niezaleznie gdzie pracujesz, czy w PL, czy w DK

Offline malyszk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lut 2008, 20:56:23 »
przy pracy poniżej 183 dni w Danii bedziesz musiała rozliczyc sie takze z dunskich zarobków,dopłacisz róznice podatku miedzy podatkiem zapłaconym w Danii a jaki bedzie obowiązywał w Polsce,a to juz zalezy od zarobionej kwoty

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lut 2008, 20:56:23 »

K3

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lut 2008, 21:00:37 »
no własnie czytam wszystkie wątki i na to pytanie odpowiedzi nie widze ;) pozdrawiam,

to może warto uzyć głowy ??

jeszcze raz powtorze:

w kazdym kraju placisz podatek i skladke zdrowotna
jesli mieszkasz w pl i pracujesz w pl to nawet tego nie zauwazasz ze sa to dwie rozne pozycje
jesli mieszkasz w pl ale pracujesz w dk, to skladke zdrowotna placisz w dk, to jest owe 8% a podatek placisz w polsce

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lut 2008, 21:04:47 »
0 taka odpowiedz mi chodzilo,czyli ze ta ulga to nie jest zadna ulga dla mnie,tylko pomoc dla Polski.emigranci pracujacy dla innego kraju zarabiaja wiadomo więcej niz w Pl i płaca przy tym wiekszy podatek w Polsce z zarobionych pieniedzy za granica?

Dodane: 09 Luty  2008, 21:02:48

a co do użycia głowy.to jakos sama na temat podatkow na nic nie wpadne,bo nigdy wczesniej nia miałam z tym do czynienia.a pracujac w PL miałam od tego pania ksiegowa mowiaca po Polsku ;)

K3

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lut 2008, 21:05:18 »
0 taka odpowiedz mi chodzilo,czyli ze ta ulga to nie jest zadna ulga dla mnie,tylko pomoc dla Polski.emigranci pracujacy dla innego kraju zarabiaja wiadomo więcej niz w Pl i płaca przy tym wiekszy podatek w Polsce z zarobionych pieniedzy za granica?

to ze placa wiecej wynika z tego ze progi podatkowe wpl sa obliczone dla polskich realiow
gdybys zarobila w polsce tyle samo co w danii to podatek placony wg polskich zasad bylby w obu przypadkach identyczny

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lut 2008, 21:10:54 »
K3 widze że sporo wiesz na ten temat,czy możesz mi jeszcze powiedziec,czy rozliczajac sie w Polsce moge odliczyc te 8 %? bo 38 % wiem że tak.

K3

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lut 2008, 21:17:36 »
K3 widze że sporo wiesz na ten temat,czy możesz mi jeszcze powiedziec,czy rozliczajac sie w Polsce moge odliczyc te 8 %? bo 38 % wiem że tak.

placac podatek w polsce podajesz w PIT podatek zaplacony za granica
w skrocie mozna powiedziec ze dunski podatek pomniejsza ci ten do zaplaty w pl

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lut 2008, 22:42:21 »
chociaż tyle :)

Dodane: 09 Luty  2008, 21:21:47

znalazłam cos takiego:
http://poloniadenmark.info/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=144

Dodane: 09 Luty  2008, 22:10:15

i juz naprawde ostatnie pytanie ,czy te 8 % to jest podatek ,czy tylko składka?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lut 2008, 23:06:57 »
i juz naprawde ostatnie pytanie ,czy te 8 % to jest podatek ,czy tylko składka?
W 2007 nie był to podatek i dlatego nie możesz te 8 % odliczyć  od podatku w Polsce. W 2008 jest to podatek ale to dopabuse przy rozliczeniu na wiosnę 2009.

Polski US interesuje Twój duński dochód i zapłacony podatek w Danii, bez względu jakie ulgi tutaj miałaś. Natomiast jakie ulgi możesz otrzymać w Polsce zależy od polskiego prawa podatkowego (szukaj informacji na polskich stronach).

PS. Masz rację, że to nie Ty korzystasz z duńskich ulg ale Polska. 8)

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lut 2008, 00:30:14 »
tak wlasnie mie sie wydawało,z tym 8 % :) w jednym z wątków na temat podatkow ktoś podał schemat rozlicznia na przykładzie.ten schemat wprowadza w błąd.POZDRAWIAM CIEPŁO :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lut 2008, 00:30:14 »

Koniec z płaceniem gotówką - Nowe prawo

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 30589
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2014, 15:48:10
wysłana przez happybeti
Koniec z budkami telefonicznymi w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1