Ogólne > Podatki
karta podatkowa 2008
polaczek:
Mam pytanie odnosnie tej zmiany pracy.Czy jak zmienie posrednika to ta kwota znowu bedzie taka jak na poczatku pierwszego kontraktu ?? Nie zidentyfikuja mnie po CPR ze juz gdzies pracowalem przez np.ponad rok ??ile musi byc przerwy miedzy 1 a druga nowa praca zeby ta wota zostala na nowo naliczona ??
Klingon:
Na stronie SKAT pisze że zmieniając pracodawcę (pośrednika) zmieniasz miejsce pracy. Nie musi być żadnej przerwy. Oczywiście że Cię zidentyfikują ale to jest przecież legalne.
Dodam że pracując u tego samego pracodawcy na tym samym miejscu pracy należy mieć przerwę 20 dni roboczych (urlop się nie wlicza). Więcej na wyżej podanej stronie.
PS. Nie jestem ekspertem.
polaczek:
Klingon dzieki widze ze masz pojecie o tych rzeczach
Dodane: 09 Luty 2008, 13:19:53
Czy zna ktos osobe ktora pomoze mi w pujsciu do skata i wywalczy wieksza ulge ?? Dzisiaj byle w sprawie mojej niskiej kwoty 3.000 na 2 tyg z pania co umie jezyk dunski.Osoba w skacie juz na samym poczatku byla do mnie negatywnie nastawiona.Nie chciala mojego meldunku w Polsce,pytala tylko ile razy bylem w tamtym roku w polsce i ile mam kilometrow z Polski do Danii.Ulgi za mieszkanie i kilometry do pracy powiedziala ze zalatwi z moja pania z biura posredniczego bo sa niejasnosci na pasku jednym slowem odnioslem wrazenie ze mam sie spakowac i wracac do kraju bo tu nie jestem potrzebny.Chlopaki z ktorymi pracuja dluzej maja wieksza ulge.Mam umowe tymczasowa na czas okreslony czyli zawsze okolo 3 miesiecy i puzniej zazwyczaj miesiac w kraju.Powiedziala ze jak juz tu rok pracuje to te kontrakty licza sie jak ciaglosc jedna cala i ze po konsultacji z nasza pani z biura wyliczy nowa ale mysli ze nic tam sie nie zmieni.Czy moze mi ktos udzielic rady co mam w tej sprawie zrobic ??jestem juz tutaj ponad rok ale czytalem ze wiekszosc ulg jest do 2 lat.....czy ta stronka o tych ulgach to jest przetlumaczona ze skata..."Pozostałe koszty pracownika "
Klingon:
--- Cytat: polaczek w 11 Lut 2008, 17:44:22 ---.czy ta stronka o tych ulgach to jest przetlumaczona ze skata..."Pozostałe koszty pracownika "
--- Koniec cytatu ---
Tak - to jest pomoc do wypełnienia PITu za 2006 rok przetłumaczona bez interpretacji.
Przez pierwszy rok jest ulga za koszty wyżywienia i noclegu, w drugim roku tylko za koszty nocelgu.
polaczek:
Klingon a czy jestes w stanie mi odpowiedziec dlaczego taka ulge mala mam ??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej