Ogólne > Rodzina ...

żona Polaka

<< < (2/4) > >>

mala_z_Aarhus:
Na IMIENNYM rachunku bankowym (mozliwe kombinacje z funduszem inwestycyjnym, kontem walutowym itd) sa srodki w wysokosci 56 tys koron (tak bylo w r.2006 i 2007 w przypadku najpierw pozwolenia na rok, pozniej bezterminowego.) Ogolnie powinno byc 56 tys kr na rok, ale jakos ostatnio nie sprawdzano tego ( w kilku znanych mi przypadkach).
W rubryce dotyczace powodow pobytu w Danii/ dodatkowy komentarz, powinna pani opisac moze tak plastycznie, iz wazny jest dla pani pobyt razem z mezem, ze wspieraja sie panstwo nawzajem...Prosze pomyslec. Ma paniu wtedy szanse dodac wszystkie zaswiadczenia, jak akt slubu zaswiadczenie z banku itd. 
Formularz jest kilku stronnicowy, jezyki w ktorym mozna go wypleniac to ang, dun, francuski.

Jesli chodzi o date zawarcia zwiazku malzenskiego, to przyznaje sie, ze nie wiem. Zawsze slyszalo sie o ograniczeniu wiekowym w przypadku zawarcia malzenstwa, ale o czasie jego trwania... Nie wiem.

zyrafffkaa:
Mysle ze te informacje ktore wam podali w urzedzie w sprawie slubu sa bledne... Przeczytaj sobie kilka rzeczy na temat Prawa pobytu dluzszego jak 3 miesiace dla członków rodziny będących obywatelami UE . My na tej podstawie bedziemy dzis dzownic do statsforvaltning bo jestesmy z podobnej sytuacji(slub bralismy 29.12.2007) tylko ze maz ma tutaj staly pobyt.. No zobaczymy co uda nam sie zalatwic. 

Prosze tutaj link do tego co wyzej napisalam:
http://ec.europa.eu/youreurope/nav/pl/citizens/living/right-residence-more-3-months/for-family-members-who-are-citizens/index_pl.html

anetalem:
Bardzo wam dziękuję za pomoc i podpowiedzi.Zyrafffkoo mam prośbę czy możesz mi odpisać czy tobie z mężem udało się coś dowiedzieć.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jomir:
Jedno jest pewne, w przypadku laczenia rodzin  z osobami POSIADAJACYMI STALY POBYT LUB OBYWATELSTWO  granice stanowia 24 lata....
Niestety...
Mam przyjaciol w tej samej sytuacji.... Ona akurat zalatwila sobie wize na podstawie studiow, w miedzy czasie nauczyla sie dunskiego na tyle by zapisac sie znow na jakis dunski kurs zawodowy i tak kombinuja..... oby do dwudziestych czwartych urodzin...

Nie sadze, by data slubu grala role, poniewaz ja zlozylam dokumenty tydzien po slubie, a w ciagu dwoch miesiecy otrzymalam pobyt.

Byc moze w przypadku osob pracujacych tu tylko czasowo, wymagania sa inne.
Moim zdaniem najsluszniejesze jest to co radzi MALA.

zyrafffkaa:
anatalem... niestety nie dowiedzielismy sie nic, oni sami nie wiedza w tym statsforvalting jakie sa prawa, dlatego wszystko wydrukujemy z internetu i wybieramy sie do nich osobiscie w poniedzialek.
Mirra... nam zatem w ambasadzie powiedzieli ze nic nie wiedza o granicy 24 lat... w wyzej wymieniaonym przeze mnie linku tak samo nic o tym nie ma napisane... Mysle ze w naszym przypadku bedzie wystarczajacy powod dla ktorego chcemy byc z mezem razem tutaj (Ciaza i dziecko) - tak jak radzi Mala. Zobaczymy co dowiemy sie w poniedzialek

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej