poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: a-kassa  (Przeczytany 20627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klingon

• Gość
Odp: a-kassa
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Lut 2008, 15:25:23 »
Pracownicy ze wschodniej europy mają prawo do zasiłku dla bezrobotnych
Østarbejdere får ret til dagpenge
11-01-2006

Po roku pracy w Danii mają obywatele nowych krajów UE takie same prawa co inni UE obywatele.
To znaczy że obywatele np. z Polski po 12 miesiącach zatrudnienia nie muszą spełniać szczególnych przejściowych wymagań, zawartych we Wschodniej Umowie (Østaftale).
Aby otrzymać zasiłek dla bezrobotnych zwolnienie nie może być z winy pracownika.

PS. WOW (po polsku ŁAŁ ;D).

piatka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lut 2008, 17:06:16 »
 Klingon, kto jak kto, ale ty powinienes zauwazyc na podawanej przez ciebie stronie ten fragment:
 hvis de i øvrigt opfylder betingelserne for at få dagpenge,
 jednym z pozostalych warunkow do otrzymania zasilku jest staly, varig, pobyt w Danii.
A-kasse jest to ubezpieczenie od bezrobocia i oczywiscie kazdy moze sie tam zapisac. Dunczycy idac do pracy, nie planuja bezrobocia, tylko ubezpieczaja sie tak samo jak od wypadkow, ognia, kradziezy itp.
 Jedynym planowanym ubezpieczeniem jest efterløn. Jesli bedziesz je placic przez 25 lat, bedziesz mogl wczesniej zakonczyc pobyt na rynku pracy i wowczas dostaniesz wynagrodzenie.
Jeszcze jedno, nie tylko rok przynaleznosci do a-kasse, ale i odpowiednia ilosc przepracowanych godzin i napewno nie 290........
 czytacie i cytujecie fragmenty wyrwane z kontekstu.............
Ale.............. kazdy ma prawo interpretowac jak chce,  nadzieja jest matka....................
 milego dnia :)

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Lut 2008, 17:58:47 »
niezle zamieszanie
strona moich zwiazkow zawodowych podaje kwote skladek ( rowniez na A-kasse ) w wypadku pracy na caly etat i czesc etatu http://www.detfagligehus.dk/akasse/priser.html .
Pismo , ktore dostalam tuz po zapisaniu sie przez internet mowi , ze pracujac ponad 30 godz w tygodniu trzeba placic skladke taka jak pracujac na pelny etat .

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lut 2008, 22:02:06 »
Klingon, kto jak kto, ale ty powinienes zauwazyc na podawanej przez ciebie stronie ten fragment:
 hvis de i øvrigt opfylder betingelserne for at få dagpenge,
 jednym z pozostalych warunkow do otrzymania zasilku jest staly, varig, pobyt w Danii.
..
Jeszcze jedno, nie tylko rok przynaleznosci do a-kasse, ale i odpowiednia ilosc przepracowanych godzin i napewno nie 290........
 czytacie i cytujecie fragmenty wyrwane z kontekstu.............
Ale.............. kazdy ma prawo interpretowac jak chce,  nadzieja jest matka....................
 milego dnia :)
Możliwe że trzeba mieć pobyt stały ale o tym w artykule nie pisze, tak samo nie pisze na stronie NNF Ret til dagpenge i też nie w Pytania i odpowiedzi:

Czy mogę zostać członkiem duńskiej kasy ubezpieczeń na wypadek bezrobocia z prawem do zasiłku?
Tak, możesz zostać członkiem Kasy Ubezpieczeń NNF, kiedy pracujesz w Danii. Aby móc otrzymać prawo do zasiłku, musisz być członkiem Kasy Ubezpieczeń przez co najmniej 1 rok i przepracować 1924 godziny. Jeżeli zostaniesz bezrobotnym, możesz zostać w Danii i poszukiwać pracy, otrzymując zasiłek. Masz również możliwość otrzymać duński zasiłek w swoim kraju. Dowiedz się o przepisach w Kasie Ubezpieczeń NFF.

Miło z Twojej strony że podajesz dodatkowe informacje (najlepiej ze źródłem) ale nie wiem dlaczego zawsze to robisz pouczającym tonem.
Miłego dnia. :)

Dodane: 16 Luty  2008, 21:11:47

Tu jest broszura po duńsku Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark
i to samo po angielsku Being insured against unemployment in Denmark

piatka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Lut 2008, 09:02:34 »
Chcesz zebym podala zrodlo:
jedno podalam w moim poscie wyzej,
drugie to : A-kasse
tam udziela dokladnych informacji, jesli zostaniesz bezrobotnym........
dementuje tez twoja informacje, ze po zwolnieniu z winy pracownika, nie nalezy sie zasilek.
 Nalezy sie, ale po trzytygodniowym okresie karencji, w pozostalych przypadkach od pierwszego dnia bezrobocia.
To jest moja ostatnia wypowiedz w tej sprawie.
Wodzu Klingonie prowadz Polakow!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lut 2008, 09:48:19 »
dementuje tez twoja informacje, ze po zwolnieniu z winy pracownika, nie nalezy sie zasilek.
To nie są moje informacje - podałem tylko artykuł i ważniejsze punkty z niego, np.
"I svarene til Jørgen Arbo-Bæhr skriver beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, at der skal være tale om "uforskyldt ledighed", før østarbejdere har mulighed for at få kontanthjælp eller dagpenge."
W odpowiedzi do Jørgen Arbo-Bæhr pisze minister zatrudnienia Claus Hjort Frederiksen, że musi być mowa o "niezawinionym bezrobociu", aby wschodni pracownicy mieli możliwość otrzymania zapomogi z gminy lub zasiłku dla bezrobotnych.

Serdecznie pozdrawiam :)

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lut 2008, 10:31:08 »
Piątka ośmieszasz się takim tonem wypowiedzi na forum !!

Być może obowiązek stałego pobyt dotyczy obywateli krajów spoza EU.
Próbowałem znaleźć informacje na ten temat, Ale nie widzę konkretnego stwierdzenia, że pracownicy z nowych krajów EU
muszą mieć stały pobyt, żeby otrzymywać bezrobocie. Generalne założenie jest takie, że Polacy mają mieć te same prawaco rdzenni Duńczycy.
Dzwoniłem do 3F, ale dziś siedzi tam jakaś miła panienka, która o niczym nie wie.

Jak Klingon jest Wodzem , to ja chcę być Ministrem Be Teki (świetna fucha ;D )

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lut 2008, 10:31:08 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lut 2008, 11:29:55 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lut 2008, 11:29:55 »

dokument z A-kassa po urlopie porosze o pomoc