Ogólne > Rodzina ...

związek z Duńczykiem?

(1/7) > >>

magnolia:
witam wszystkich!

Planuję zamieszkać z Duńczykiem od lipca tego roku zabieram ze sobą córkę 8- letnią. Będzie to związek nie zalegalizowany.Mam od niego sporo informacji, ale też chciałabym porozmawiać z rodakami na ten temat:-)Jesli ktoś jest w podobnej sytuacji dajcie znać....Jakie mam prawa, czy bedę pobierać zasiłek na dziecko, co z opieką medyczną, gdzie powinnam przetłumaczyć wyrok rozwodowy i akt urodzenia córki(czy w ambasadzie Duńskiej w Polsce?)Czy potrzebne są dokumenty mojej córki z obecnej szkoły?

pozdrawiam serdecznie :)

anha:
Temat omawiany.
http://poloniadenmark.info/index.php?option=com_smf&Itemid=78&topic=3913.0
Ale może ktoś jeszcze zabierze głos.

Ja z mojej strony życzę Wam powodzenia bo łatwo nie będzie ale przy dobrej woli obu stron,można ułożyć sobie dobre życie. :)

Jomir:
Jesli zwiazek nie zalegalizowany, a Ty nie masz pracy, to serdecznie odradzam. Z prostego powodu - bedziecie tu na czarno, bez jakichkolwiek swiadczen - chocby opieka medyczna czy szkola dla malej. W przypadku osob bezdzietnych przechodzily jeszcze sprawy pobytu turystycznego, opartego na posiadanych na koncie pieniadzach, ale w przypadku dziecka to wszytsko odpada.
Dokumenty przetlumaczyc musiasz na wlasna reke, najlepiej w Polsce (10 razy taniej), moga byc rowniez na angieslki, choc lepiej na dunski, tlumacz oczywiscie przysiegly.Dokumenty ze szkoly nie potrzebne. Wazne bys miala dokument potwierdzajacy sprawowowanie wladzy rodzicielskiej nad mala. Wystarczt w orzeczeniu rozwodowym zapis ze mala ma zamieszkiwac z Toba, nawet jesli wladza rodzicielska pozostaje w gestii obojga rodzicow. Jesli nie masz czegos taiego - na przyklad dowody wplat alimentow plus potwierdzenie zameldowania malej razem z Toba. To bedzie potrzebne do laczenia rodzin.
Aczkolwiek niestety, to wszystko dopabuse po slubie.
SLub i laczenie rodzin laczy sie z wplata kaucji 56.000 koron na 7 lat.

Przykro, ze nie mam dobrych wiesci.

Moze sprobujcie znalezc prace dla CIebie???
Wtedy wszystko bedzie duzo latwiejsze i obedzie sie bez wplaty kaucji.

alto:
A nie masz mozliwosci najpierw pomieszkac z nim sama? Chodzi mi o to , zebys sprawdzila , narazie bez dziecka, czy to bedzie funkcjonowac.
 W Danii jestem dostatecznie dlugo i to nie jest mieszanie sie , to jest dobra rada. Pozdrawiam

Jomir:
Pomieszkania???? bez dziecka???
Po pierwsze, a co  z dzieckiem???
Po drugie, co z tesknota dziecka???
Po trzecie, nigdy sie nie dowiedza jak sie uklada, bo ma sie ulozyc w calej rodzinie, a nie pomiedzy nimi.
Po czwarte, Mala pozostawiona w imie pobytu mamy w Danii z jej dunskim partnerem, moze z tego powodu zrazic sie do Danii, a przede wszytskim do mamy partnera.

MOIM !!! zdaniem, nie jest to najlepszy pomysl.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej