poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Polka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Mar 2008, 08:52:58 »
Dzięki za informacje, ale mam  kolejne pytanie: jak zalogować się na SKAT jeśli nie posiada się nr TastSelv, adgangskontrol, posiadam nr CPR, a nadanie własnego hasła jest..... skomplikowane :(

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Mar 2008, 09:04:18 »
Są dwa sposoby zalogowania się na TastSelv:
1. Wpisując TastSelv-kod
2. Używając cyfrowy podpis (zamów cyfrowy podpis) -  polecany

Offline Polka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Mar 2008, 07:56:58 »
Witam!
Czy w rozliczeniu rocznym mogę odliczyć bilet do Polski?
 Z góry dziękuję za info.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 31 Mar 2008, 11:14:21 »
Mozesz otrzymac ulga za przejazdy do domu (Polski) jezeli Twoje miejsce pracy jest uznane przez SKAT jako tymczasowe.
Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/BeregnBefordringsfradrag.html

Offline ewel181

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Kwi 2008, 15:13:17 »
Witam, mam pytanie:
wie ktoś może, czy składkę na rynek pracy tj. 8% , które płacimy w Danii można odliczyć w Polsce od podatku?
Czy w Danii ta składka jest traktowana jako podatek, czy zupełnie inna sprawa??

Offline Danielp

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #95 dnia: 01 Kwi 2008, 15:36:10 »
Z tego co wyczytalem na forum niedawno wynika, ze:
za rok 2007 nie mozna tego odliczyc, bo nie jest to traktowane jako podatek ale w przyszlym roku ma sie to zmienic i bedzie taka mozliwosc.
Pozdrawiam

[Dodane: 01 Kwiecień  2008, 15:20:15]

Witam.
Mam pytanie:czy do rozliczenia sie z podatku w Polsce wystarczą kwoty z ostatniego odcinka wyplaty za zeszły rok (suma zarobiona brutto i suma podatku 38%)??Ponieważ nie mam jeszcze pitu. I czy te kwoty nie zmienią się, po tym jak wpiszę we właściwy pit ulgę zwiazaną z dojazdem do Polski?? Przy zarobku brutto w zeszłym roku 131000 i podatku 29000 (38% bez składki 8%) mogę spodziewać się dopłaty w Polsce??
 (Nie przysługuje mi ulga delegacyjna bo mam kontrakt bezterminowy)
W tej sytuacji jaką ulgę mogę jeszcze wykożystać??

Z gory dziekuję i pozdrawiam.

LOLK

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Kwi 2008, 17:58:41 »
CZY WIE KTOŚ  MOŻE NA JAKI ADRES BEDZIE WYSYLANY DUNSKI PIT??? NA PL CZY DUNSKI.MAM ZAMELDWANIE W PL.A CO JESLI TEGO PITU NIE OTRZYMAM?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 01 Kwi 2008, 17:58:41 »

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Kwi 2008, 18:54:43 »
witam, mam pytanko.chciałabym wypełnic dunski pit przez internet,ale mam tam tylko wpisana rubryke 11 :Løn og lignende(herunder uafdækket pension fra tidligere arbejdsgiver) , czyli moj dochod, wiem ze musze wpisac rubryke 53 i 51...a co z pozostałymi??? mam je zostawic puste?

[Dodane: 01 Kwiecień  2008, 18:06:57]

i jeszce jedno.... mam zameldowanie w Pl. na skattekartet widnieje polski adres.skat wiec wysle mi ten PIT na adres Polski???????a gdybym chciala go odebrac osobiscie ( bo sie doczekac nie moge ) to czy musze jechac do najblizszego skata ( mam w Haderslev ) czy dostane go gdzies w KOmmune???dziekuje

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 01 Kwi 2008, 22:16:02 »
SKAT przesyła korespondencję na adres zarejestrowany w ewidencji ludności (folkeregistret). Coraz mniej dokumentów jest drukowanych i wysyłanych pocztą, dlatego wszyscy powinni mieć dostęp do wszystkich swoich dokumentów via internet (TastSelv).

Na karcie informacyjnej od pracodawcy jest podany dochód ale podatek jest tylko oszacowany - to co SKAT przywidywał rok temu, często na podstawie  rozliczenia za 2006 rok. Dlatego do rozliczenia w Polsce powinno stosować się kwoty z aktualnego rozliczenia rocznego (Årsopgørelse). Najszybszy dostęp jest via internet.

Wypełniając PIT pola z kwotą zerową pozostawia się puste - np. ja nic nie wpisuję a moja żona wpisuje tylko dojazdy do pracy. Jeżeli ktoś wie, z jakich dodatkowych ulg możemy korzystać to proszę o informację. ;D

PS. Chętnie pomogę jeżeli macie problemy z dojściem lub ze zrozumieniem TastSelv.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 01 Kwi 2008, 23:32:55 »
Klingon ale ja mam wszystkie puste, oprucz dochodu ....??to tak ma byc? podatku tez nie wpisauje??oni sami wpisza?mam problem z tym.

[Dodane: 01 Kwiecień  2008, 23:16:38]

i czy jak sie zgłosze do Skatu to czy dostane ten pit?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 01 Kwi 2008, 23:35:33 »
W normalnym PIT wszystkie kwoty są już wpisane ale czytałem, że PIT dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym. trzeba samemu wypełnić. Jednak tam niema rubryki na wpisanie pobranej zaliczki na podatek, natomiast zaliczka jest wyszczególniona na rozliczeniu rocznym.

Wszystkie informacje które SKAT otrzymał od pracodawców, banków, związków zawodowych, a-kasy, itd. są widoczne na TastSelv. Po zalogowaniu z menu wybierz "Personlige skatteoplysninger mv." (Osobiste informacje podatkowe itp.) a potem "Alle nedenstående grupper, hvor der foreligger oplysninger, vist samlet" (Wszystkie poniższe grupy, w których są informacje, pokaż razem).

PS. PIT możesz wypełnić na TastSelv. ???

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 01 Kwi 2008, 23:39:04 »
no mam to.i z tego dopabuse mam wpisac do pitu?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Kwi 2008, 23:55:24 »
1. Dochód już jest wpisany.
2. Informacje z banku
otrzymane odsetki, rubryka 31. Renteindtægter
i zapłacone odsetki, rubryka 41. Renteudgifter
3. Związki zawodowe/a-kase, rubryka 52. Fagligt kontingent, bidrag til A-kasse
Te kwoty, jak również podobne jak np. zapomoga dla bezrobotnych itd., SKAT otrzymuje od instytucji (można zobaczyć na w/w stronie) i normalnie już są wpisane.

Kwotę o której trzeba samemu pamiętać to dojazdy do pracy, rubryka 51. Befordring.

W przypadku tymczasowego miejsca pracy, też trzeba pamiętać o dietach, rubryka 53. Øvrige lønmodtagerudgifter, przejazdach do Polski i o szczególnej uldze dla małżonka za granicą.

PS. Zobacz też PIT.

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Kwi 2008, 12:25:22 »
ja tam mam : selvangivelse for berænset skattepligtige 2007. i pod tym rubryki do pwypełnienia , wszystkie puste poza dochodem.... dla pewności udam sie jutro do Skatu ,:) dzieki klingon

[Dodane: 02 Kwiecień  2008, 00:11:08]

byłam w SKACIE, miły pan pomógł (wypelnil ) mi wypełnic PIT. i wyszło ze mam troche zwrotu :) miło

Offline ego

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Kwi 2008, 20:09:20 »
Witam wszystkich. Mam takie pytanie? Pracuje w dani od Czerwca 2007 miałem fredrag na dwa tygodnie 6700 a teraz przyszły mi ze skatu jakieś papiery z tego co się orientuje to mam do zapłtay 37 000 koron. Czy ktoś może to wytłumaczyć bo z tego co się orientuje powinienem mieć wyższy fredrag czyli liczyłem na jakiś zwrot a tu taka nie miła niespodzianka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 02 Kwi 2008, 20:09:20 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9190
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23418
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10217
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc