poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 169676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KaSiuLka

• Gość
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #270 dnia: 30 Kwi 2008, 20:28:31 »
Witam,

Mam takie pytanie... Pracowałam w Danii 2 miesiące... przyjechałam do Danii 5 sierpnia (niedziela) i tego dnia spisałam umowę z pracodawcą itd. a prace podjęłam 6 sierpnia (poniedziałek) - tu jest moje pytanie... jeżeli obliczam ulgi to licze je o 5 czy od 6 sierpnia ?

I drugie pytanie a raczej prośba do życzliwej osoby  ;D
Może mi ktoś obliczyć jaką kwote mam wpisać w rubrykę o ulgach za przejazdy od miejsca zamieszkania w Danii do pracy... w obie strony dziennie było 130km czyli w jedną strone 65km... 40 dni tak dojeżdżałam do pracy... - obliczy mi ktoś końcową kwotę za te dojazdy do pracy ? bardzo ładnie proszę Was

I jeszcze jedno pytanie - mogę odliczyć koszty przyjazdu z Polski do Danii i wyjazdu do Polski...pracowałam 2 miesiące i tylko przyjechałam tam na 2 miechy i później wyjechałam...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: 30 Kwi 2008, 20:45:45 »
1. Oblicz ulgę od poniedziałku 6 sierpnia.

2. Przy dojazdach ponad 100 km dziennie w gminach na obrzeżach dostajesz podwyższoną stawkę, dlatego najlepiej obliczyć od adresu do adresu. Tu jest tłumaczenie http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/BeregnBefordringsfradrag.html
W tytule jest link do strony SKAT. Ewentualnie przyślij te dwa adresy na mój email.

3. Chyba gdzieś czytałem, że gdybyś miała kontrakt podpisany w Polsce to tak. Nie wiem ale raczej nie.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #272 dnia: 30 Kwi 2008, 21:22:25 »
Jeśli się rozliczylem w Skacie 1,5 tygodnia temu, to kiedy moge spodziewac sie dostac pismo potwierdzajace rozliczenie i ewentualny zwrot nadplaconego podatku? Dzięki  z góry

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: 30 Kwi 2008, 21:36:38 »
Nie wiem ale najszybciej będzie można zobaczyć na TastSelv. Można też tam podać swój email i otrzymać informację kiedy rozliczenie będzie zrobione.

KaSiuLka

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: 01 Maj 2008, 14:34:58 »
Co to znaczy: Skatteyder har hverken restskat eller overskydende skat - że nie ma nic do wypłacenia ani nic do dopłacenia ?

Prosze mi jeszcze powiedzieć:

1. ulgi liczy się tak:

ilość dni  x  613 - 5200 tak ?

2. W normalnym PIT mam wszystkie rubryki puste oprócz 11 w której widnieje mój zarobek... jeśli chce wprowadzić poprawki do mojego PIT'a to wpisuje tylko kwote w rubryke 51 za dojazdy (bo już obliczyłam  ;D) i ulgi w rubrke 53.... i tu jest moje pytanie: Czy resztę rubryk zostawiam puste ? czy musze np. uzupełnić rubryke ile zabrano mi zaliczki na rynek pracy ? czy tego już nie musze wpisywać bo oni to wiedzą ?

przysługują mi tylko rubryki 51 i 53 na bank... tylko jak będę wprowadzała poprawki to tylko te 2 rubryki uzupełniam czy jeszcze jakies ?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 01 Maj 2008, 14:50:35 »
1. Tak, rezultat wyszedl na zero.

2. Tak, diety oblicza sie
ilosc dni w Danii minus wyjazdy do Polski * 613 - 5200

3. Skladka na rynek pracy, osobista kwota wolna i ulga dla pracujacych sa obliczane automatycznie. Ewentualnie odhaczasz rubryke 11 i wypelniasz tylko rubryke 51 i 53. Inne pola pozostawiasz puste.

KaSiuLka

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: 01 Maj 2008, 14:52:19 »
Dziękuje serdecznie za pomoc

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #276 dnia: 01 Maj 2008, 14:52:19 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: 01 Maj 2008, 15:02:18 »
Dla osob ktore pracowaly krocej niz rok, jest jeszcze rubryka 71:
Przy obowiązku podatkowym w Danii przy okresie krótszym niż rok: chcesz osobistą kwotę wolną od podatku w kombinacji z przeliczeniem na całoroczny dochód twojego okresowego dochodu?
Jeżeli tak, postaw krzyżyk

W pomocy do tego pola pisze, ze mozna zrobic rozlicznie z odhaczonym tym polem a potem bez i wybrac lepsze.
Wydaje mi sie ze dochod zawsze jest przeliczany na caloroczny.

KaSiuLka

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: 01 Maj 2008, 15:43:35 »
Wprowadziłam zmiany.... i z 8 tys. koron dopłaty wyszło mi ze mam do zwrotu 2.600 koron... to możliwe ?

dobrze to policzyłam:

rubryka 53:  byłam 54 dni w Dani wiec:  54 x 613 - 5200 = 27.902

rubryka 51: wyliczyłam od adresu do adresu i wyszło że 114 km w obie strony robiłam i wyszło 5.910 koron -> czy to realna kwota tak na oko ?

Wprowadziłam do nowego PIT'a te kwoty czy wszystko na oko gra ?

i drugie pytanie jak mogę uzyskać te pieniążki ? Pracodawca wypłacał mi do ręki gotówkę... ale konto założyłam sobie w Nordei jak byłam w Danii... nie weim czy Skat ma ten numer? Wypłacali mi ferienkonto na te konto z Nordei czyli mają ten numer ? czy muszę im jakoś przesłać czy wproawdzic na TastSelv ?

Tula

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 01 Maj 2008, 15:47:04 »
Jesli konto w Nordei jest Nemkontem, to wysla tam, jesli nie, dostaniesz czek na adres figurujacy w folkeregistret.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #280 dnia: 01 Maj 2008, 15:53:51 »
rubryka 51: wyliczyłam od adresu do adresu i wyszło że 114 km w obie strony robiłam i wyszło 5.910 koron -> czy to realna kwota tak na oko ?
Calkiem realna. Gminy na obrzezach maja podwyzszona stawke za kilometry ponad 100 km, dlatego uzyj kalkulatorek na stronie SKAT wpisujac od adresu i do adresu. Tu jest tlumaczenie i w tytule strony link do SKAT:
http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/BeregnBefordringsfradrag.html

KaSiuLka

• Gość
« Odpowiedź #281 dnia: 01 Maj 2008, 16:11:57 »
W tym kalkulatorze wpisałam tylko liczbe dni jaką dojeżdżałam do pracy
i adres od i adres do (ulice, numery bydynków i kody pocztowe)
i wyliczyło mi... dobrze chyba ? bo raczej nie ma jak się tu pomylić zbytnioo...

Powiedzcie mi jeszcze jak sprawdzić czy ten mój numer konta w Nordei jest Nemkontem ? da się jakoś ? A jak przyjdzie mi czek to przyjdzie mi na mój polski adres ? (bo z ferienkonta i pisma ze SKAT przyszły na mój polski adres) - przebywam w Polsce oczywiscie...

KaSiuLka

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: 01 Maj 2008, 16:13:41 »
aa i powiedzcie mi jeszcze czy ferienkonto ma sie jakoś do rozliczenia podatkowego ? Bo już wypłacałam gotówke z ferienkonta...

Tula

• Gość
« Odpowiedź #283 dnia: 01 Maj 2008, 16:13:59 »
Jesli nigdy nie wyrazalas zyczenia, aby to konto nemkontem bylo, to pewnie nie jest; w tej sytuacji przyjdzie czek, ale naprawde nie wiem, czy wysylaja go na polski adres.

KaSiuLka

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 01 Maj 2008, 16:15:54 »
a da się teraz jakoś zmienić by te konto było Nemkontem ? mozna do nich napisac i podac im numer tego konta z Nordei ? czy już nie bardzo ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #284 dnia: 01 Maj 2008, 16:15:54 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9568
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 25156
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 11040
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc