poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie podatkowe  (Przeczytany 167713 razy)

Klingon

• Gość
Odp: rozliczenie podatkowe
« Odpowiedź #300 dnia: 08 Maj 2008, 17:09:47 »
Opcja c. W pazdzierniku zmieniles pracodawce i tym samym rozpoczales nowy 12 miesieczny okres.
Zobacz tlumaczenie strony SKATu: http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html

Mariusz1973

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 12 Maj 2008, 11:54:35 »
Mam znowu problem ze Skatem
Wysłałem  do nichnumer konta do zwrotu nadpłaconego podatku, który wyliczyli w rozliczeniu z 10 marca chyba. No i dostałem drugie rozliczenie roczne, z którego nic nie rozumiem. :-P
Resultat af arsopgorelse wyszło tym razem tak :
- Restskat til betaling. Se under betalingsoplysninger - 5091dkr. Co to znaczy??

Na dalszej stronie wyszedł im jakiś restskat ok 2500 dkr(czyli zaległy podatek), który zadziwiająco zsumował im się z poprzednio obliczonym nadpłaconym podatkim ok 2500 i utworzył właśnie sumę 5091 :-DD.  Co to jest ???

Przypominam, że zmieściłem się w kwocie wolnej.

Aha, jeszcze jedno. Dalej w informacjach o płatności jest tak :
Vi vedlager indbetalingskort til brug for friviling indbetaling - hel eller delvis. Belobet til indbetaling kr 5091opkraeves saledes: wrzesień paźdź., i listopad po 1697 dkr. Rozumiem, że chcą mi wypłacać po 1697 koron przez trzy miesiące.?? (/)

Uff..

Tula

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: 12 Maj 2008, 17:01:13 »
Vi vedlager indbetalingskort til brug for friviling indbetaling - hel eller delvis. Belobet til indbetaling kr 5091opkraeves saledes: wrzesień paźdź., i listopad po 1697 dkr. Rozumiem, że chcą mi wypłacać po 1697 koron przez trzy miesiące.?? (/)

Uff..
Zupelnie nie tak, to Ty im masz zaplacic te 5000 koron i mozesz to zrobic jednorazowo lub w trzech ratach 8).

sowa_55

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: 12 Maj 2008, 19:29:05 »
Witam,
czy można zrobić korektę zeznania podatkowego jeśli już skat przelał mi na konto nadpłacony podatek? okazało się że nie potrąciłem kwot w rubrykach 51 i 59, czy mogę to teraz skorygować? czy potem skat wypłaci mi resztę nadpłaconego podatku? jeśli tak to jak miałbym to zrobić? czy trzeba wyjaśniać dlaczego robi się korektę?

proszę o radę

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 13 Maj 2008, 00:22:00 »
Jezeli masz rubryke 59 to masz ograniczony obowiazek podatkowy w Danii. W tym wypadku termin skladania PITu jest do 1 lipca 2008. Jezeli SKAT bedzie chcal wyjasnienia to o nie poprosi.

[Dodane: 13 Maj  2008, 00:18:18]

Na dalszej stronie wyszedł im jakiś restskat ok 2500 dkr(czyli zaległy podatek), który zadziwiająco zsumował im się z poprzednio obliczonym nadpłaconym podatkim ok 2500 i utworzył właśnie sumę 5091 :-DD.  Co to jest ???
Trudno powiedziec nie widzac omawianych rozliczen i nie majac szklanej kuli. :-\

sowa_55

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 13 Maj 2008, 11:00:58 »
Klingon czy mógłbyś pomóc mi rozwiązać problem?
otóż Skat uznał iż mam nieograniczony obowiązek podatkowy w Danii i przysłał mi w marcu Arsopgørelse, znajomy duńczyk mnie rozliczył, a ja dopabuse teraz się zorientowałem po lekturze z forum że ja mam OGRANICZONY obowiązek podatkowy.

i teraz tak, jeśli dostałem pocztą "Arsopgørelse" i dostałem już kasę ze Skat, czy teraz mogę zrobić korektę na "Selvangivelse".

jak to teraz wygląda z terminami bo nieograniczony był do 1 maja (wywiązałem się), ale okazuje się że mam ograniczony obowiązek więc termin jest do 1 lipca. dlaczego skat uznał mnie za nieograniczony obow, czy jeśli wypełnię Selvangivelse teraz, to będzie wiadome dla skata że jednak mam ograniczony obow?

mało tego na Arsopgørelse nie mam ujętych zaliczek na związki, czy mogę je sam wpisać?

Proszę o pomoc!!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: 13 Maj 2008, 12:03:00 »
Musisz napisac do SKAT aby zmienic obowiazek podatkowy na ograniczony (begrænset skattepligt) - zobacz "Kontakt SKAT" na  http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Borger.html
Jest tam link do strony SKAT.
Potem mozesz wpisac nowe kwoty w PIT via TastSelv.

Normalnie zwiaki zawodowe informuja SKAT o wplaconych skladkach. Po zalogowaniu na TastSelv zobacz "Personlige skatteoplysninger mv.". Na rozliczeniu sa w rubryce 52.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #306 dnia: 13 Maj 2008, 12:03:00 »

sowa_55

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 13 Maj 2008, 12:35:48 »
Dzięki Klingon, ale po naciśnięciu na kontakt pojawia się wiadomość do jozefa czy to znaczy że mogę napisać po polsku?

a odnośnie związków to niestety nic nie ma w rubryce 52, dlatego pytałem czy mogę sam wpisać z odcinka wypłaty, bo tam są kwoty pobrane na związki (ponoć na związki, oby nie na prywatne konto szefa w takim razie). Jest taki komunikat po zalogowaniu: Der foreligger ingen oplysninger i den valgte gruppe

Chciałem zobaczyć czy się otworzy Ændre årsopgørelsen (oplysningskortet/selvangivelsen) i pokzał się ten komunikat:
Meddelelse:

Du kan ikke længere indberette ændringer til årsopgørelsen (oplysningskortet/selvangivelsen), da fristen er overskredet. Hvis du har glemt nogle beløb, åbner TastSelv igen for indberetning efter fristens udløb d. 19. maj 2008.

czy mogę po polsku napisać i czy to ma brzmieć tak: proszę o zmiane obowiązku na ograniczony, ponieważ pracuje tu tymczasowo a miejsce rezydencji mam w Polsce.

Wielkie dzięki

sowa_55

• Gość
« Odpowiedź #308 dnia: 13 Maj 2008, 12:38:33 »
znalazłem takie tłumaczenie ww zdania.
Please change the skattepligt af begrænset, fordi jeg har en skattemæssig bopæl i Poland. czy tak będzie dobrze?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: 13 Maj 2008, 12:46:44 »
Tlumaczenie nie brzmi dobrze. Poza tym mozna napisac dlaczego uwazasz ze masz ograniczony obowiazek podatkowy w Danii - np. czy byles ponizej pol roku lub masz rodzine w Polsce? Moze zjechales do Polski i zapomniales zawiadomic SKAT?

Co pisze na kwitach wyplaty przy potraceniach na "zwiazki zawodowe"?

sowa_55

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: 13 Maj 2008, 13:08:06 »
Na kwitach pisze: Kontingent Fagforening 150,00 DKK wypłatę mam co 2 tygodnie, więc miesięcznie 300 koron, na umowie o pracę mam zaznaczone że należę do 3F. (ale koledzy z pracy również nie mają w picie a z wypłaty potracane mają)

więc nie będę czwiczyć dziwactw w języku duńskim, czy mogę po polsku czy próbować po angielsku napisać? czy pan jozef przekazjue wiadomości do Skata, oprócz wyjaśnień muszę podać wszystkie moje dane?

co potem nastąpi czy dostane nowe rozliczenie i na nowo będę musiał się rozliczyć, czy zrobić korektę?

Dzięki za cierpliwość

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: 13 Maj 2008, 13:23:21 »
To sa zwiazki mi kwote wplacona w 2007 roku mozesz wpisac w rubryke 52.
Jozef to jestem ja - napisz na moj email jak dlugo byles w 2007 roku w Danii. Ewentualnie wyslij twoj personnummer i TastSelv-kod zebym mogl zagladnac do twojej teczki podatkowej.

Na przyklad:

Jeg vil bede om at ændre min skattepligt til begrænset i Danmark, fordi jeg er fuld skattepligtig i Polen.

På forhånd tak.

Prosze o zmiane mojego obowiazku podatkowego na ograniczony w Danii, dlatego ze mam nieograniczony obowiazek podatkowy w Polsce.

Z gory dziekuje.

PS. Mozna napisac jak dlugo byles w Danii i czy masz rodzine w Polsce - co ma wplyw na ustalenie twojego obowiazku podatkowego.

sowa_55

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 13 Maj 2008, 14:07:48 »
no i wysłałem na adres jozef@..., teraz siedzę jak na szpilkach i myślę czy uda się coś zrobić!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: 13 Maj 2008, 14:11:33 »
Odpisze po pracy wieczorem.

Kali

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: 14 Maj 2008, 16:48:11 »
Witam,
Obowiązek rozliczenia podatkowego był do 1 maja dla osób z nieograniczonym obowiązkiem podatkowym.... do 1 maja włącznie ?
Po wprowadzeniu korekty do PIT'a  na tastselv online - kiedy można spodziewać się otrzymać nowe rozliczenie ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #314 dnia: 14 Maj 2008, 16:48:11 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9196
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23476
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10230
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc