Ogólne > Pomoc!
Druga praca
Tula:
--- Cytat: Patryk1 w 25 Lut 2008, 07:39:26 ---Nie trzeba miec zadnego drugiego pozwolenia.
--- Koniec cytatu ---
Strona nyidenmark twierdzi inaczej, zdrowy rozsadek takze -- jesli masz pozwolenie, ktore jest wazne na konkretna ilosc godzin dla konkretnego pracodawcy, a wiemy, ze my musimy miec pozwolenia na prace, logicznym jest, ze druga praca musi spelniac wymagania stawiane przez udlændingeservice. Jesli pracujesz, jak opisales, robisz to nielegalnie. Held og lykke.
jano:
Też dostałem taką odpowiedż w SKAT w Herning .Może spytać na Politi ? Kto jest władny udzielić tej informacji w Królestwie Danii?
willy:
I to jest sedno sprawy, DLA SKATU nie musisz mieć żadnego pozwolenia bo ich to nie INTERESUJE. Na karcie podatkowej jest (była ?) nawet adnotacja że nie jest ona jednoznaczna z pozwoleniem na pracę. Skat jest od podatków nie od pozwoleń na pracę. Wg. skatu dla drugiego pracodawcy dajesz drugi odcinek ze skatekort i załatwione.
Takie zapytanie należy skabusewać do urzędu imigracyjnego. Ale przedtem polecam zerknąć na własne pozwolenie na pracę i zapoznać się z tym co tam jest napisane - a jest tam dokładnie napisane dla kogo możesz pracować.
piatka:
Chyba wam sie cos pomieszalo z tymi pozwoleniami.
Nie jestem na biezaco z paragrafami, ale na zdrowy rozum:
Pozwolenie na pobyt i prace mozesz dostac jesli pracujesz minimum 30 godzin tygodniowo.
Jesli pracujesz u innego pracodawcy w tym samym czasie, nie musisz sie starac o pozwolenie, bo juz je masz.
Do skatu dajesz bikort, od ktorej licza ci 38% , albo tyle ile masz tam wpisane.
Drugie pozwolenie na prace musisz zalatwiac w przypadku, kiedy porzucisz prace u pracodawcy na ktorego masz pozwolenie, albo zostaniesz zwolniony.
Wynika to z tego, ze pracodawca zawiadamia Udledningstyrelse i twoje pozwolenie traci waznosc.
lilianka:
--- Cytat: Patryk1 w 25 Lut 2008, 07:39:26 ---Ja miałem podobną sytuacje jezeli chodzi o drugą prace. Nie trzeba miec zadnego drugiego pozwolenia. Do pierwszej pracy dajesz frikort a do drugiej bikort. W SKAT mi powiedzieli ze nic nie stoi na przeszkodzie abym sobie pracował jeszcze u kogos innego. TAkze droga otwarta. Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
w skat HADERSLEV pwiedziano mi podobnie.
Dodane: 25 Luty 2008, 19:23:37
--- Cytat: piatka w 25 Lut 2008, 19:04:56 ---Chyba wam sie cos pomieszalo z tymi pozwoleniami.
Nie jestem na biezaco z paragrafami, ale na zdrowy rozum:
Pozwolenie na pobyt i prace mozesz dostac jesli pracujesz minimum 30 godzin tygodniowo.
--- Koniec cytatu ---
ja w kontrakcie mam 20 godzin/tydzien,pozwolenie na prace i pobyt na poltora roku !
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej