Ogólne > Informacje
DANIA JEST PANSTWEM PRAWA, CZYLI CO SIE NAM NALEZY
Grzegorz_Odense:
.
Zródlowe informacje o podatkach w Danii sa dostepne równiez w jezyku angielskim na stronie www.skat.dk .
U nas na portalu - w Poradniku a takze na forum Pomoc! w watku \"Podatki w Danii\" - jest duzo informacji proktycznych - jak podatki obliczac i jak nie dac sie za bardzo ostrzyc . M.in. w watku \"Podatki w Danii\" jest omówiona wraz z przykladami kwestia podwójnego opodatkowania w Danii i w Polsce . Zachecam do przestudiowania tych wszystkich materialów bo choc rozliczenia za rok 2006 dokonuje sie dopabuse do 01.05. nastepnego roku ( lub do 01.07. przy rozszerzonym zeznaniu podatkowym co bedzie prawdopodobnie Pana dotyczyc ) - ale wiedzac o pewnych sprawach wczesniej mozna sie do nich dostosowac .
W konkretnej Pana sytuacji zaczalbym od tego aby zmienic kontrakt ze stalego na 1-no roczny bo wtedy majac poswiadczenie stalego zameldowania w Polsce uzyskuje sie odpis podatkowy \"delegacyjny\" w wysokosci 596 kr DZIENNIE a dodatkowo 38.500 kr rocznie odpisu osobistego rozliczanego proporcjonalnie do czasu pobytu . To daje zerowy podatek az do sumy okolo 23.000 kr miesiecznie . Odpisy na dojazdy do pracy , kase dla bezrobotnych i.t.p. moglyby nawet przy zarobku 25.000 kr miesiecznie zupelnie go wyzerowac .
Natomiast przy pracy na stale wpada sie od razu pod podatek bo wtedy nalezy sie tylko ten odpis osobisty warty ok. 3208 kr miesiecznie . Od reszty placi sie 38-40 % podatku w zaleznosci od komuny ( decyduje data zameldowania w dniu 05.09. w jakiej komunie sie placi ) . Istnieja oczywiscie jeszcze inne odpisy które mozna wykorzystac - np. na podwójne prowadzenie domu - jezeli ma sie rodzine w Polsce , wspomniany odpis na dojazdy do pracy czy tez na kase dla bezrobotnych - ale to kropla w porównaniu z odpisem \"delegacyjnym\" . Dlatego warto o niego powalczyc .
tomasz:
Tak może i Dania jest państwem prawa ale na pewno nie ludzie którzy tam prowadzą firmy.Byłem rok a teraz zastanawiam się co dalej.Ktoś mi obiecał legalną pracę i wyjechałem.Dostałem żółtą kartę ale dziś już wiem że to nie wszystko.Urlop?Zawsze ale tylko bezpłatny.Wróciłem do Polski i zastanawiam się co dalej.Oczywiście tam drzwi mam zawsze otwarte bo któż by nie chciał fachowca który przy zalewaniu betonu wyskoczy z gumofilców i odpali alfa romeo z którym mechanik walczył 1 dzień.Wtedy przejrzałem na oczy.Coś nie tak.Nie wiem może trafiłem w nieodpowiednie miejsce.Czy może za dużo oczekiwałem> Chyba nie.Na razie staję na głowie aby tam nie wrócić.Tak bardzo podoba mi się Dania-widzę ją tylko w czarnych barwach.A miało być tak kolorowo
Grzegorz_Odense:
.
Przy zatrudnianiu ludzi z nowych krajów EU okazuje sie ze wiekszosc firm to oszusci albo po prostu zwyczajni zlodzieje . Róznica jest taka ze oszusci dotrzymuja tego co obiecali chocby to bylo i 30 koron na godzine . Zlodzieje okradaja ludzi nawet z tych groszy .
Ale poniewaz Dania jest panstwem prawa to wszystkiego mozna tu dojsc . Ta zólta karta to sygesikring ( ubezpieczenie ) - na jej podstawie mozna udowodnic pobyt i prace tutaj i wszystko co sie nalezy odzyskac . Prosze sie skontaktowac ze mna poczta wewnetrzna i doradze co i jak .
Grzegorz_Odense:
.
Standartem oszukanczych firm posredniczacych w Danii jest ze pracownicy podpisuja kontrakty na jakas sume ale nigdy tych pieniedzy nie ogladaja . Np. w ogrodnictwie minimalna placa jest 105 koron za godzine ale przy pieczarkach placono ludziom 30 kr - chociaz takie wlasnie kontrakty na 105 kr podpisali .
Tyle tylko ze po powrocie do Polski Urzad Skarbowy zazada od nich rozliczenia z zarobku brutto co przy kilku miesiacach pobytu w Danii oznacza wejscie w próg podatkowy 30% . I co wtedy ? Ano polski fiskus zazada 31 koron z kazdych 105 kr zarobku brutto . A ze ludzie na reke tylko 30 koron dostawali ? To im powiedza - a po cholere zescie sobie takie drogie mieszkania od firmy wynajeli ?
Grzegorz_Odense:
.
Dla ulatwienia zorientowania sie co oznaczaja poszczególne pozycje na kwitku placowym podaje ponizej tlumaczenia niektórych pojec . Jezeli sa na kwitku wyrazenia nie wytlumaczone ponizej to prosze ewentualnie skorzystac ze slownika elektronicznego na portalu ( link Kurs dunskiego ! na stronie glównej - potem artykul \"Koncepcja ....\" i tam ikona przy koncu ) .
Løn - placa
Lønperiode - okres który obejmuje wyplata
Lønseddel - kwitek wyplaty
Lønseddel for perioden - kwitek wyplaty za okres
Medarbejder - pracownik
Medarbejdernummer - numer pracownika
Dispositionsdag - data kiedy pieniadze sa do dyspozycji
Grundlag - podstawa ( ilosc godzin )
Enheder - jednostki ( ilosc godzin )
Sats - stawka
Beløb - suma
Timeløn - stawka godzinowa
Udbetalt - wyplacone
Trukket - odciagniete
Overarbejde 50% - nadgodziny 50%
Overarbejde 100% - nadgodziny 100%
ATP - Arbejdsmarkeds Tillægs Pension ( dodatek do emerytury )
ATP firmabidrag - doplata firmy do emerytury
AM - indkomst - dochód brany za podstawe do obliczenia arbejdsmarkedsbidrag ( potracenia na cele socjalne )
AM - bidrag - arbejdsmarkeds bidrag - potracenie 8%
A-skat - stawka podatkowa ( ale jezeli odpisy przewyzszaja zarobek to podatku sie nie placi )
Fradrag - odpis
A conto udbetalt - wyplacone zaliczkowo
A conto 2 - na konto 2
Fradrag efter skat - odpis po podatku ( ewentualnym )
Til udbetaling - do wyplaty
Ferieregnskab - obliczenia pieniedzy wakacyjnych ( 12,5 % od zarobku ale potraca sie 8% AM - bidrag )
Feriepenge - pieniadze wakacyjne
Ferieberettiget løn - zarobek do obliczenia feriepenge
Netto feriepenge - pieniadze wakacyjne po potraceniach
Perioden - okres ( w danym okresie )
År til dato - w tym roku do daty rozliczenia
Najwazniejsza rzecza jest sprawdzenie czy ilosc godzin w okresie rozliczeniowym odpowiada wlasnym notatkom i czy ilosc ewentualnych nadgodzin jest wlasciwie wyspecyfikowana . W razie niezgodnosci nalezy to natychmiast reklamowac . Warto robic sobie kopie wszystkich kart pracy ( i przechowywac je ) aby móc latwo dokumentowac ewentualne pomylki w biurze .
Po pomnozeniu ilosci godzin przez odpowiednie stawki i podsumowaniu otrzymuje sie zarobek brutto w danym okresie .
Od ilosci godzi oplaca sie groszowa skladke na dodatek do emerytury ( ATP ) . Ale chociaz sa to grosiki beda one inwestowane i po latach stanowic pokazna sume . Dlatego nalezy zachowac swój cpr. nr. i po przejsciu na emeryture wyslac informacje o tym do Danii - wtedy otrzyma sie te pieniadze pomnozeone przez wiele lat odsetek .
Od zarobku brutto oplaca sie tez 8% na cele socjalne ( arbejdsmarkedsbidrag ) . Nie nalezy tego mylic z podatkiem . Osoby z Polski na kontraktach do 1 roku nie placa podatku az do zarobku ok. 23.000 kr miesicznie .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej