Ogólne > Informacje
DANIA JEST PANSTWEM PRAWA, CZYLI CO SIE NAM NALEZY
GoTTie:
Nie znam firmy podejmujacej sie odzyskania podatku zaplaconego w Danii. Nie wiem czy to sie oplaca, bo nawet jesli go odzyskasz w PL to tam tez bedziesz zmuszony sie rozliczyc. Tak wiec generalnie od Ciebie zalezy gdzie chcesz zaplacic podatek :)
aniula75:
Witam,
Wydaje mi sie, ze dokladnie przeczytalam Pana wypowiedzi dot. pracy w Danii, jednak mialabym kilka pytan, aby miec pewnosc co do moich watpliwosci. Krotko przedstawie sytuacje, brat z dwoma kolegami jest zatrudniony w dunskiej firmie od lipca - umowa na czas okreslony do konca wrzesnia. Wynagrodzenie to 120DKK/godz. + nadgodz.135DKK/godz. jednak z tych kwot jest pobierany podatek....38% ?? teraz sprawa z rozlaka z rodzina, nie otzrymali jakichkolwiek doplaty z tej okazji,ani tez oczywiscie pomniejszonej z tego tytulu stopy podatkowej?? brat ma zone i dwojke dzieci - w Polsce ma otwarta swoja dzialalnosc gospodarcza ....czy bedzie musial placic rowniez w Polsce podatek...??
koledzy sie jeszcze ucza wiec z tego co wiemy, nie musza z tej pracy rozliczac z Polskim US..
prosze o pomoc, nie wiemy czy firma, ktora zatrudnia chlopakow rozlicza ich zgodnie z prawem, chcialabym miec jakies podstawy, aby skontaktowac sie z ta firma i uswiadomic ich, ze blednie rozliczaja polskich pracownikow, na jakie prawo powinnam sie powolac ??
pozdrawiam serdecznie
GoTTie:
To ile placisz podatku w Danii to kwestia indywidualna kazdego z nas. To czy otrzymasz ulge z razji miejsca zamieszkania w PL czy tez z powodu dojazdow do pracy, kredytu, oplacania skladek na zwiazki, pomocy charytatywnej, itp zalezy od ciebie. Udajac sie do SKAT przedstawiasz dokladnie swoja sytuacjie i otrzymujesz karte podatkowa na ktorej zapisane jest ile placisz podatku i jaka masz kwote wolna. Z tego co opisalas, twoim kolegom przysluguje zwiekszona kwota wolna z powodu miejsca zamieszkania w PL. Dlatego powinni sie udac do SKAT i tam zmienic karte podatkowa, pokazujac zaswiadczenie o stalym zameldowaniu w PL. To lezy w ich interesie a nie pracodawcy, ktory rozliczy ich wg. karty podatkowej ktora mu przyniesli. Pracodawcy nie interesuje ile masz dzieci, gdzie mieszkasz itp. Placi ci brutto i potraca podatek wg. indywidualnej karty podatkowej.
Z kolei kozystajac z ulgii w Danii nalezy rozliczyc sie w PL, gdzie podatek na III progu wynosi 40% :)
Jomir:
I jeszcze jedno... nie ma znaczenia, czy ktos sie uczy czy nie... jesli zarobil ponad kwote zwolniona od podatku musi podatek odprowadzic, zgodnie z obowiazujacym progiem podatkowym.
aniula75:
1. Dziękuje za odpowiedzi, proszę jeszcze tylko mi napisać jaki jest ten próg podatkowy, który musza przekroczyć, aby podatek ......chłopaki pracują tam dwa miesiące i zarobili około 35.000DKK ,z tego co się orientuję jest to około 95,000DKK ??
2. Rozmawiałam z biurem podatkowym w Polsce i otrzymalam informacje, że jeśli chłopaki nigdy się nie rozliczali z polskim fiskusem i nie nadano im nr NIP, to nie rozliczaja się w Polsce....z zarobionych pieniędzy za granica
3. Jak mogę najbliższy SKAT w okolicy Ranum...
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej