Ogólne > Informacje
DANIA JEST PANSTWEM PRAWA, CZYLI CO SIE NAM NALEZY
piatka:
cpr to taki nasz pesel, a zolta karta, to karta ubezpieczenia powszechnego, te dwie rzeczy ma kazdy, kto ma prawo pobytu w Danii, pozdrowiam
Justyna76:
Witam!
Mam pytanie dotyczące rozliczenia podatkowego za rok obecny 2007. Do poowy marca 2007 pracowalam w Polsce a potem wyjechałam do Danii. Dosłownie za parę dni mam dostaw umowę od duńskiego pracodawcy (na okres 12 m-cy). Interesuje mnie to jak bedel musiala rozliczy się z podatku w kraju. ze bedel pracował od 1.08.2007 do Końca roku, czyli 5 m-cy w Danii.
Jak będzie wygladalo moje rozliczenie podatkowe w Polsce? Ile podatku bede musiala , jezeli tu dostane 25 000 DKK na m-c? Czy trzeba liczyć się z tym, ze wtedy w Polsce, doliczając dochód od 1.01.2007 do 15.03.2007 ''wskoczę'' na trzeci próg podatkowy? Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu mi tej kwestii...
Dziękuje!!!
GoTTie:
Dokladnie tak jak piszesz, bedziesz musiala rozliczyc sie w PL, gdyz tam jest twoje miejsce zamieszkania. Prawdopodobnie wpadniesz w III prog wiec bedziesz musiala zaplacic podatek proporcjonalnie do dunskich zarobkow. Wszystko jest opisane w poradniku.
_maniak_:
Apropo duńskich podatków. Z tego co wyczytałem na forum taki student rozwożący gazety musi płacić 8% czegoś tam i jeszcze dodatkowo 38 %. Od razu mówię że nie interesuje mnie ten szfindel z truskawkami opisany dalej pod tytułem "trick". Po przyjeździe do kraju zostanie odtrącony drugi podatek dla Polski ??? A może w ogole nie powinno się informować o tym polskiego urzędu ?
Do rzeczy ktoś mógł by po kolei opisać co robić i gdzie się zgłosić aby te pieniądze odzyskać, o ile da się odzyskać całość ? Trzeba gdzieś chodzić tam na miejscu czy tylko w kraju ?.
Jeszcze jedno piszesz że stawka minimalna to 105kr, dla czego więc studenci dostają 100kr ale za 3 godz pracy dziennie przy gazetach ?
Jomir:
bo te 105 to brutto
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej