Ogólne > Podatki

czy rozliczać się w Polsce???????

<< < (3/11) > >>

Jomir:
Juz policzylam.
Gdyby pana dochod, czyli kwota netto opiewal na 175.000 koron, nalezny podatek w Polsce wyniosl by: 21.100 pln
Odjac 18.000 juz zaplacone w Danii, odjac 1.100 ulgi na dziecko, wychodzi do zaplaty okolo 2000...

A jeszcze przeciez nie zdjelismy skladek zdrowotnych, delegacyjnych itd...

Chyba strzelilam gafe powyzej.. nie jestem pewna, musze poszukac w ustawach... ale cos mi sie wydaje, ze pracy za granica nie mozna rozliczyc z malzonkiem... Jak sprawdze to napisze. ALe przyzna Pan, ze nawet bez zony, nie wyglada to juz strasznie.

Dodane: 05 Marzec  2008, 11:28:19
 Mala to napisz i nam, co odpowiedzieli.
CO prawda ja nie mam takiego problemu, ale innym sie pewnie przyda.

piatka:
Nie rozumiem cie Mira, ale trudno, w swoich wyliczeniach oparlam sie na wyliczeniu dunskiego skatu, bo ja rozliczam sie tu z polskich dochodow.
Wlasnie tak mnie podliczaja, biora dochod brutto, wyliczaja nalezny podatek i odejmuja zaplacony juz w Polsce.
Ostatecznie chyba zblizylysmy sie w wyliczeniach?
Milego dnia.
 Szkoda, ze na forum gdzie mnostwo ludzi powinno sie rozliczac ze swoich dochodow w Polsce, nie ma nikogo, kto podalby przyklad polskich rozliczen.

Jomir:
Pan ma sie rozliczyc w Polsce, a nie w Danii...
Pewnie rozliczasz polskie dochody na 19% bo nie przekraczasz progu 19%.
W Polsce nie ma podatku liniowego, jest podatek narastajacy, zalezny od osiagnietych dochodow. Tak samo jak zreszta w Danii.

Przeciez podalam przyklad polskich rozliczen... rozpisalam krok po kroku jak wylicza sie podatek w Polsce.
Ale rozumiem.... moja wiedza nie jest wiarygodna....

Dziwi mnie to, ze nie potrafisz przyznac sie do bledu, lub po prostu nic nie pisac.

Zblizylysmy sie w wyliczeniach powiadasz???
Jesli mozna powiedziec, ze 36.000 a 23.000, tudziez 18.000 a 5.000 sa blisko, to w sumie tak... zblizylysmy sie :) o jakies 15.000 zlotych...

Dochod brutto??? a co to jest????
Bo ja wiem tylko o przychodzie ( uogolniajac, mozna powiedziec wynagrodzenie brutto) i dochodzie (ogolnie rzecz ujmujac, wynagrodzenie netto)....
Tak wiec co masz na mysli dochod brutto??? bo chyba nie przychod??? bo jeszcze nie slyszalam o kraju, w ktorych opodatkowane sa przychody.

Klingoon:
Przy dochodzie 251 tys. kr. w Danii zaplaciles 20 tys. skladki na rynek pracy + bez ulg zaplacilbys, bedac samotny ok 70 tys. podatku i z niepracujacym malzonkiem ok. 56 tys. kr.

Rozumiem ze polski podatek musisz obliczyc od dochocu brutto, czyli 251 tys. kr. co Mirra wyliczyla na ok 36 tys zl. - 72 tys. kr. (obliczone bez ulg i kwoty wolnej na malzonka). Od tego odejmij podatek zaplacony w Danii, czyli
72 tys. kr. - 36 tys. kr. = 36 tys. kr. (18 tys. zl)  do zaplaty.

Tak mi sie wydaje.

Jomir:
MAla, znalazlam przepis:
Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursów z dnia otrzymania lub postawienia do dyspozycji podatnika, ogłaszanych przez bank, z którego usług korzystał podatnik, i mających zastosowanie przy kupnie walut. Jeżeli podatnik nie korzysta z usług banku, przychody przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych z dnia uzyskania przychodów, ogłaszanego przez Narodowy Bank PolskiW przypadku gdy bank, z którego usług korzysta podatnik, stosuje różne kursy walut obcych i nie jest możliwe dostosowanie kursu, do przeliczenia na złote przychodu uzyskanego przez podatnika stosuje się kurs średni walut obcych z dnia uzyskania przychodu, ogłaszany przez Narodowy Bank Polski — art. 11 ust. 3 i 4 ustawy o pdof.

Niestety trzeba sie bawic w matematyka i przeliczac kazda wyplate!!!

Dodane: 05 Marzec  2008, 13:23:15
 Klingtonie, wyjasnij mi co to znaczy dochod brutto??? bo moze w Danii istnieje inna terminologia???

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej