Ogólne > Podatki
czy rozliczać się w Polsce???????
chester29:
Dzięki wielkie za wszystkie wyliczenia, niestety ten podatek na rynek pracy dopabuse od tego roku będzie liczony jako "normalny" podatek, więc na pewno do zapłaty będzie z kilka tysięcy :'( Moja żona nie pracuje, studiuje dziennie no i mam jedno dziecko, nie wiem czy to coś zmieni...Jeszcze raz dzięki zapomoc, przyda się ;)
Dodane: 05 Marzec 2008, 16:28:59
:) A znacie kogoś kto się rozliczał juz w Polsce? Bo moi wszyscy znajomi olewają to i czekają, że im się uda, że nikt się nie dopatrzy....
kerad38:
witaj.Rozliczylem sie z polskim US.rozliczylem sie z zona.Zona miala przychodu 15548zl.wtym zaplacone na ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne 3627zl.zaliczka na podatek572zl.(zona pracuje u prywaciasza w polsce).Moje dochody w polsce przychod2151zl .w tym na ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne 528zl.zaliczka na podatek 46zl(moje dochody w polsce 2 miesiace)dunskie dochody za 10 miesiecy187316 kr.zaplacony podatek niecale 15000kr(tylko38%).Od dochodu dunskiego odliczylem za 302 dni diety *324*30%.Oto pomniejszylem dochod dunski .razem z zona wyszedl nam dochod 92382zl do opodatkowania dzielac na 2 osoby. wyliczono mi wtedy podatek do zaplaty17020zl.Wtedy odejmuje sie podatek zaplacony w dani .zostalo mi9578 do zaplaty ztego minus skladki na ubezpieczenie zdrowotne zaplacone tylko w polsce.do zaplaty zostalo8451zl.teraz ulga na 2 dzieci2290zl i do zaplaty mam 5542zl podatku.Moze ktos mnie troche zrozumie.Klingoon napewno polapie sie.(ps.Jakby mozna bylo wliczyc skladke 8% to bym w polsce nic nie placil) POZDRAWIAM
Jomir:
Troche zmieni, tak spojrzalam z grubsza na wyilczenia... poz pozostanie Pan w drugim progu, czyli 30%. Ale kwota podlegajaca opodatkowaniu 30% bedzie sporo mniejsza.
O coreczce juz pisalam - odliczy Pan 1145,08 od naleznego podatku.
Wciaz obowiazuja Was odliczenia obowiazujace w Polce - resztka ulgi rermontowej, odsetki od kredytu mieszkaniowego, internet... grosik do grosika i uzbiera sie sporo.
Trudno doradzac - rozliczac sie czy nie. Kazdy musi zdecydowac sam. Ja wole spac spokojnie, wiec bym sie rozliczyla, ale kazdy robi po swojemu.
kerad38:
--- Cytat: Klingoon w 05 Mar 2008, 15:07:17 ---Wydaje mi sie ze do polskiego rozliczenia potrzebny jest tylko dunski dochod (251.000 kr) i zaplacony podatek (36.500 kr.). Raczej nie ma znaczenia jaka byla kwota wolna (fradrag).
--- Koniec cytatu ---
100%prawdy
Dodane: 05 Marzec 2008, 17:39:05
--- Cytat: Mirra w 05 Mar 2008, 17:37:29 ---Troche zmieni, tak spojrzalam z grubsza na wyilczenia... poz pozostanie Pan w drugim progu, czyli 30%. Ale kwota podlegajaca opodatkowaniu 30% bedzie sporo mniejsza.
O coreczce juz pisalam - odliczy Pan 1145,08 od naleznego podatku.
Wciaz obowiazuja Was odliczenia obowiazujace w Polce - resztka ulgi rermontowej, odsetki od kredytu mieszkaniowego, internet... grosik do grosika i uzbiera sie sporo.
Trudno doradzac - rozliczac sie czy nie. Kazdy musi zdecydowac sam. Ja wole spac spokojnie, wiec bym sie rozliczyla, ale kazdy robi po swojemu.
--- Koniec cytatu ---
ja mam 2 dzieci. ta suma to jest ktora musze zaplacic w polsce to rozliczenie zlozylem juz w us.zawsze moge zrobic korekte.us ma 5 lat do sprawdzenia twoich danych. Pamietajmy sa komputerymoga cie poszukac
Jomir:
Wazne: od razu mowie nie wiem czy to zrobilisciie i co mozna jeszcze w tej kwesiti zrobic.
By moc skorzystac z ulgi na dzieci w roku 2008, nalezalo zglosic dzieci do, ktoregos stycznia. Moze sie jeszcze da to odkrecic.
Za rok 2007 odliczalo sie z marszu, bo ulge wprowadzono w pazdzierniku. Ale przyszly rok, zostal juz obwarowany zgloszeniami.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej