poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Stały adres w Danii  (Przeczytany 9391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacek336

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Stały adres w Danii
« dnia: 06 Mar 2008, 08:15:04 »
Witam wszystkich Jestem nowem użytkownikiem.Mam pytanie.
Znalazłem ofertę pracy w Danii.Wszystko pięknie ; kurs językowy , szkolenie.
Tylko oferta jest przeznaczona tylko i wyłącznie dla osób które mają stały adres w Danii.
Jak można uzyskać stały adres , jaka jest procedura?
Obecnie jestem w Polsce.

Tula

• Gość
Odp: Stały adres w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Mar 2008, 12:47:00 »
Jak widzę, nikt Panu jeszcze nie odpisał, więc ja napiszę, co mi sie wydaje.

Nie bardzo wiem, co ma na myśli ogłoszeniodawca pisząc o "stałym adresie" -- moze Pan wkleic treść ogłoszenia?

Zameldowanie w Danii zaś uzyskuje sie na dwa sposoby, z których jeden to poślubienie obywatela Danii, ale to jak zgaduję nie dotyczy Pana, więc napiszę o tym drugim ;).

Trzeba najpierw znaleźć pracodawcę i mieć kontrakt zgodny z wymaganiami urzędu imigracyjnego (szczegoly na www.nyidanmark.dk), następnie złożyć ów kontrakt wraz z odpowiednim formularzem i czekać na uzyskanie pozwolenia na pracę oraz pobyt (trwa to różnie, nawet do kilku miesięcy niestety). Kiedy sie je dostanie, idzie sie do instytucji o nazwie folkeregistret (biuro ewidencji ludności), pokazuje się papiery i podaje adres. Należy się uprzednio upewnić, że w wynajmowanym przez nas mieszkaniu można się zameldować, tu są dość ostre przepisy w tym względzie. Wtedy dostaje Pan cpr nr (to podstawa do dostania karty ubezpieczenia zdrowotnego, pojścia do szkoły językowej etc.). Tyle chyba z mojej strony.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Mar 2008, 14:18:33 »
Staly adres w tym wypadku znaczy staly pobyt.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Mar 2008, 14:24:58 »
Miejsce stalego zamieszkania, to miejsce, w ktorym przebywamy dluzej niz trzy miesiace.

NIe sadze, by chodzilo o staly pobyt.
Jest wielu ludzi, ktorzy tu mieszkaja, maja nieograniczone pozwolenia na prace (takie, ktore nie jest ograniczone do jednej firmy). Przeciez oni tez sie moga o taka prace starac.
Poza tym na logike rzecz biorac, nie mozna miec pobytu stalego bez znajomosci jezyka... A firma wyraznie oferuje kurs jezykowy.

Moim zdaniem, firma chce uniknac problemow z przeprowadzka i zalatwianiem formalnosci  zwiazanych z uzyskaniem pozwolen, dlatego poszukuje osob, ktore tu juz sa i maja pozwolenia.

Ps. To jest moje zdanie, nie wyklucza ono posadania racji przez innych wspoldyskutujacych.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kerad38

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Mar 2008, 14:52:21 »
mam pytanko .Ja stale zameldowanie mam w Polsce .Bylem w komunie w Stege tam się zameldowałem pod adresem gdzie wynajmuje mieszkanie od szefa .Po 2 tyg dostałem zolta kartę.prace mam już na czas nieokreślony.TO czy to zameldowanie jest na stale czy tymczasowe,ponoć nie można mieć 2 stałych meldunków. NRCPR szef zalatwil zaraz gdy przyjechalem do niego pracowac

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Mar 2008, 15:50:02 »
Teoretycznie nie mozna miec dwoch medlunkow. I zgodnie z prawem tez.
Przepisy mowia, ze jesli nie przebywa Pan pod wskazanym adresem dluzej niz  3 miesiace powinien sie Pan wymedlowac i zglosic swoj wyjazd w gminie.
Czyli zgodnie z prawem, powinien miec Pan tylko jeden adres.

Lecz tak naprawde, rzadko kto to robi i rzadko jest to sprawdzane.
Powiem, ze ja tez sie jeszcze nie wymeldowalam, jakos tak ciezko mi to zrobic, ze nie wspomne, ze jakos mam obawy zostawienia mieszkania jako pustostanu - to znaczy bez osob w nim zamelodwanych.

Czytalam w "Gazecie prawnej" z lutego 2008, ze trwaja dyskusje nad zniesieniem obowiazku meldunkowego w tym roku. Problemem jest jednak czym meldunek zastapic i jak panowac nad ruchem ludnosci.

Offline kerad38

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Mar 2008, 16:03:26 »
Stały pobyt mam w Polsce. Wymeldowałem sie w mojej gminie na tymczasowo(3 lata)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Mar 2008, 16:03:26 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Mar 2008, 16:19:35 »
Nie ma Pan stalego pobytu w Polsce, ma Pan obywatelstwo polskie i wszytskie prawa z nim zwiazane.

Sforumulowanie  "staly pobyt" zostalo stworzone dla obcokrajowcow zamieszkalych w danym kraju, nie majacych obywatelstwa, by w jakis sposob usankcjonowac ich pobyt.
Prosze zauwazyc roznice: majac obywatelstwo, moze Pan wjezdzac, wyjezdzac, mieszkac, nie mieszkac... wciaz podlega Pan polskiemu prawu i ochronie polskich placowek konsularnych jesli cos sie wydarzy za granica. Obywatelstwa nie mozna utracic, mozna sie zrzec.
Moze wyjechac pan z Polski na 30 lat i moze Pan w kazdej chwili wrocic.

"Staly pobyt" mozna utracic w wyniku wyjazdu z danego kraju na okres dluzszy niz 6 miesiecy.
Gdyby sie chcialo wrocic trzeba sie o "staly pobyt" starac ponownie.

Gdy spelni Pan wymagania moze Pan uzyskac "staly pobyt" w Danii, ktory w nie bedzie kolidowal z polskim obywatelstwem.

Offline kerad38

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Mar 2008, 16:28:43 »
Ja w polsce posiadam własnościowe mieszkanie w ktorym zameldowana tez jest zona z dziecmi i moje centrum zainteresowan jest w polsce. Ja wyjechalem do pracy w Dani na okres mniej wiecej 3 lat i dlatego wymeldowałem sie w polsce na okres tymczasowy.w mojej gminie w polsce podalem moj duński adres.w dani jestem zameldowany tylko teraz nie wiem czy tymczasowo czy jak.przy meldunku w Dani nie wpisywałem daty do kiedy bede przebywał na terenie dani.i jak to interpretowac?Polski urząd dałmi zaświadczenie o wymeldowaniu tymczasowo z danego mieszkania.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Mar 2008, 16:31:32 »
No dokladnie tak. Mieszka Pan teraz w Danii, ale jest Pan obywatelem polskim, ma Pan pelne prawa w kazdej chwili wrocic, rzad polski ma obowiazek Panu pomgaac itd.... Jest Pan Polakiem, a ze Pan akurat mieszka gdzie indziej, nie ma znaczenia.

Jak podawac? Moze Pan pisac zameldowanie stale, moze Pan pisac zameldowanie czasowe do...  lub czasowe powyzej 3 miesiecy, poniewaz takie sformulowanie czesto sie pojawia,

Offline kerad38

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Mar 2008, 16:33:17 »
to jeżeli bym dostał stałe zameldowanie w Dani, ale moje centrum życiowe jest w Polsce tzw. pobyt stały i rodzina to i tak musze sie rozliczyc w polsce z podatku.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Mar 2008, 16:37:15 »
Tak, bo to sa dwie obrebne sprawy.
To co napisalam powyzej dotyczy ustawy o ewidencji ludnosci.

Natmiast Ministerstwo Finansow ma swoje Ustawy. Oni okazali sie po prostu sprytniejsi lub bardziej przewidujacy. Wiadomo chodzi o pieniadze... Tak tez, znajac ustawe o ewidencji ludnosci i o tym, ja to funkcjonuje (ze czesto ludzie wyjezdzaja na rok, dwa, ale rodziny sa w kraju) sprytnie sie zabezpieczyli tym "centrum interesow zyciowych".

Offline kerad38

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Mar 2008, 16:43:06 »
moze w rozliczeniu za rok 2008 juz nie bedziemy sie rozliczac z tych dochodow zarobionychw Dani.tak powiedziała mi kabusewniczka Urzedu Skarbowego w Zielonej Górze. twierdzila ze bedzie zmieniona ustawa i nie bedziemy musieli sie z tego rozliczac jak anglia i irlandia. ale nie wiem czy to pewnie na 100%. urzednikom nie zawsze mozna wierzyc.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Mar 2008, 16:45:06 »
To prawda, czytalam o tym, ze dazy sie do tego.
Pytanie, czy sie uda, bo wiadomo, ze zalezy to nie tylko od strony polskiej.

Offline kerad38

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Mar 2008, 16:56:02 »
czytałem tutaj na forum duzo na temat tych zasiłków rodzinnych na dzieci. w październiku przywiozłem do Polski dokumenty podbite w Dani przez komune w Vodinborgu. zlozylem je w polsce w urzedzie marszalkowskim pod koniec pazdziernika. Dopabuse wczoraj z urzedu marszalkowskiego wysłali te dokumenty potwierdzone do Dani. to moze Pani wie jaki okres teraz bede czekal na potwierdzenie o przyznaniu zasilku?zapewne bede musial do tego konta bankowego ktore posiadam otworzyc dodatkowe konto na ktore wpłacaja zasilek. czy tak?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Mar 2008, 16:56:02 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 308839
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16761
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39566
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45725
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42590
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand