Ogólne > Podatki

cos o rozliczeniu

<< < (5/9) > >>

roga:
Flyvemaskine.

Cos mi sie wydaje, ze te 39.500 ktore traktujesz jako ulge podatkowa, blednie pojmujesz. Jest to tzw. personfradrag w 2007 r. (41.000 w 2008). Ale ta kwote nie wlicza sie jako ulge. Tylko wartosc podatkowa od tej kwoty. Wszystko to robi SKAT we wlasnym zakresie, tzn. wpierw nalicza podate od twoich zarobkow netto
(placa minus zwiazki zawodowe minus diety itp.) a potem po wyliczonym juz podatku obniza ten podatek o wartosc "fradragu". Wartosc ta jest nastepujaca:

8% (zdrowotny) + 5,48% (najnizszy prog podatkowy) + 25,0% (gminny-zalezy w jakiej gminie) Razem 38,48% z 39.500 = 15.200.

Aby zilustrowac obliczanie podatku podaje ponizej przyklad

*Twoj zarobek roczny np.                                                                          250.000
*minus AM-bidrag 8% (skladka funduszu Pracy)                                          -    20.000
*Podstawa do opodatkowania dla panstwa 5,45%                                        230.000  podatek =  12.604

Ulgi
*znizka z tytulu zatrudnienia (beskæftigelsfradrag)
2,5% z 250.000  ale maksymalnie 7.500                                                     -  6.250

*Zwiazki zawodowe i bezrobocie np. (fagforningskontingent)                        -  8.000

* odsetki uzyskane w banu lub placone przez ciebie za kredyt, np.                  + 1.000

ulgi z tytulu diet itp. , np.                                                                         - 25.000
Podstawa do opodatkowania dla gminy i regionu                                          191.750  

*Od tej podstawy nalicza sie:  8% skaldka zdrowotna                                                                  15.340
                                         25% dla gminy/regionu                                                                  47.937

RAZEM NALICZONY PODATEK                                                                                                75.881

*Kazda osoba ma tzw. personfradrag 39.500  o wartosci podatkowej
38,48% (5,48% + 8,00% + 25,00%), ktora odlicza sie od podatku                                           - 15.200
OSTATECZNY PODATEK DO ZAPLATY                                                                                    60.681

Jezeli masz zone, ktora np. nie pracuje  - nalezy Ci sie jeszcze jeden fradrag                                 -15.200

Informacje z * oznaczaja, ze SKAT posiada te informacje i juz nic nie musisz podawac/deklarowac za wyjatkiem ulg diet, mieszkania i dojazdow do pracy, ktorych SKAT
nie posiada albo je ma na podstawie wczesniej przez ciebie z gory zadeklarowanych kwot (forskudsregistrering), a ktore po zakonczeniu roku faktycznie sa inne.  

Klingon:
Czy ktoś dowiadywał się w SKAT lub wcześniej rozliczał i wie na pewno, że kwota wolna od podatku (personfradrag) na małżonka mieszkającego w Polsce zostaje automatycznie obliczona i nic nie trzeba zgłaszać w SKAT?

roga:
Klingon

Informacje ta podal Flyvemaskine, ze uzyskal ja na polskojezycznej stronie SKATu, a Mirra potwierdza, ze moze on w przypadku niepracujacej zony (w Polsce?)
miec podwojny personfradrag w Danii. Dlatego wyliczylem dodatkowa, osobna pozycje dot. fradragu zony. Sam mam rowniez powazna watpliwosc co do tego.

Zapytajmy Flyvemaskine: podaj nam link do tej strony i ktorej mowisz.

Jomir:
Klingtonie, w moim przypadku tak bylo.
Ja nawet pracowalam  i mieszkalam w Polsce.
Pobralismy sie w maju, do konca czerwca pracowalam w Polsce. Oficjalnie podawalismy date przyjazu tutaj jako 1 lipca.

We wrzesniu zorientowalismy sie o mozliwosci podwojnej ulgi, maz zglosil to do Skat, podajac wszystkie te fakty, lacznie z tym, iz pozwolenie na pobyt dostalam dopabuse 20 lipca.
Skat naliczyl nam moja ulge od poczatku maja, pomimo ze pobralismy sie 19.

Nie podnosze dyskusji, bo na dunskich przepisach podatkowych sie nie znam, ale tak bylo akurat w moim przypadku. Nie wiem, czy ma jakies znaczenie obywatelstwo meza? Mysle, ze zadnego. Byc moze bylo to przeoczeniem, ale poki co urzedy skarbowe polskie i dunskie ze soba nie wspolpracuja :)

GoTTie:

--- Cytat: Mirra w 11 Mar 2008, 00:00:58 ---... poki co urzedy skarbowe polskie i dunskie ze soba nie wspolpracuja :)

--- Koniec cytatu ---

I chwalmy je za to :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej