Ogólne > Rodzina ...
prosze o pomoc...
hary:
Witam mam zamiar w czerwcu ściągnąć do dani rodzinę córka pójdzie do 1 klasy szkoły podstawowej a ja nadal nie mam żółtej karty mam tylko miekką karte z nr CPR wobec tego mam pyt. czy mogę dziecko w takiej sytuacji posłać do szkoły i czy wogóle mi ją przyjmą a następną rzeczą jest od kiedy w dani dzieci ida do szkoły,bo myslałem że od sierpnia. I trzecia sprawa w kwietnu ide na nowe mieszkanie i nie wiem czy będę mógł się przemeldować w komunie poniewarz mój miękki cpr jest warzny di 8 kwietnia. pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi ;)
lilianka:
miekki cpr :) heh ja własciwie też mam coś takiego,czasami w różnych instytucjach dziwią sie co to jest?:) mi powiedziano że jest to to samo co zółta karta tylko "zastępcza" z powodu dużego napływu Polaków wyrabiaja takie.moje pyatnie , może ktoś wie, co należy zrobic aby mieć plastikową żółta karte?ta już jest moja 2 ,pierwsza straciła ważnośc i przysłali mi nowa ważną do konca roku.
Klingoon:
Zglos nowy adres do ewidencji ludnosci (folkeregistret) w gminie i ewentualnie wyrob nowa "miekka" karte.
Normalna zolta karte dostaniesz po otrzymaniu zezwolenia na pobyt i prace.
Jomir:
Niestety by dostac twarda trzeba poczekac na decyzje urzedu imigracyjnego.
Mysle, ze do czasu pojscia Malej do szkoly, otrzyma Pan juz poowlenie i "prawdziwa" zolta karte.
Rok szkolny zaczyna sie w polowie sierpnia, w tamtym roku byl to 13, w tym roku nie sprawdzalam jeszcze, ale na pewno albo 11 albo 18.
W zaleznosci od miejscowosci i mozliwosci komuny, Mala albo pojdzie do klasy z dunskimi dziecmi i dostanie tlumacza na poczatek, albo zostanie skabusewana do klasy integracyjnej, w ktorej dzieci zza granicy ucza sie jezyka, ale i rowniez realizuja normalny program szkolny.
Musi Pan wystapic o pozwlenie na pobyt corki, ona musi miec swoj wlasny CPR i swoje wlasne pozwolenie.
W roznych Komunach bywa roznie. Sa komuny, ktore przyjmnuja dzieci bez CPR, a niektore nie.
Ale prosze sie nie martwic, powinien Pan zdazyc. Do szkoly moze Pan corke zapisac nawet dzien przed rozpoczeciem roku, tak wiec ma Pan jeszcze sporo czasu na wszystko.
Jesli chodzi o przemeldowanie, prosze wziac swoj kontrakt (mniemam, ze jest on podpisany na dluzszy czas) i te tymczsowa karte do Folkeregistret.
Przeciez to, ze ma Pan te tymczasowa swiadczy o tym, ze jest Pan tu legalnie. Moim zdaniem nie powinno byc problemow z zameldowaniem.
michalina:
Dzieci maja obowiazek szkolny także nie może iść od sierpnia a od przyjazdu do Danii .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej