poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenia podatkowe  (Przeczytany 21487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

podatek pl.

• Gość
rozliczenia podatkowe
« dnia: 07 Mar 2008, 15:44:08 »
czesc...mam pytanko...czy trzeba si rozliczyc w PL. gdy sie jest tymczasowo wymeldowanym lub wymeldowanym??? wymeldowanie nastapilo po miesiacu pracy w DK.

podatek pl.

• Gość
Odp: rozliczenia podatkowe
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Mar 2008, 20:03:54 »
czyli nie musze sie rozliczac:)):)):)):)) dzieki mirra

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Mar 2008, 15:54:23 »
Wiele osob zapytuje czy zdaza ze swoim PIT-em w Polsce jezeli dunskie rozliczenie roczne jest dopabuse dostepne od 10.03.08 i od tego dnia dopabuse mozna wnosic poprawki (dojazdy, diety itp.- wszystkie inne informacje potrzebne do ustalenia podatku jest w posiadaniu SKAT), tak ze ostateczne rozliczenie podatku dunskiego bedzie gotowe w kwietniu. Jak mi wiadomo w tym roku byla mozliwosc wprowadzenie znanych nam poprawek w okresie do 17.02.08. co oznacza jak informuje SKAT, ze rozliczenie roczne dla tych ktorzy skorzystali z tej mozliwosci jest juz gotowe wlasnie 10.03.08. W tym roku juz za pozno, ale dla tych ktorzy beda pracowac tutaj w 2008 r. jest to mozliwosc przyspieszenia rocznego rozliczenia w Danii. 

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Mar 2008, 16:15:34 »
Dzisiaj sa problemy z dojsciem na TastSelv z powodu przeciazenia ale rozliczenie roczne chyba jest dostepne od razu po wypelnieniu PITu via TastSelv.

Horn

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Mar 2008, 07:57:54 »
Dzisiaj sa problemy z dojsciem na TastSelv z powodu przeciazenia ale rozliczenie roczne chyba jest dostepne od razu po wypelnieniu PITu via TastSelv.

Sorki ale sie troche pogubilem
Procedura dokonywania rozliczen jest tu dosc fajnie opisana ale przydatne wiadomosci sa w wielu watkach.
Czy jest mozliwosc aby Administrator zebral to w jednym miejscu?

Po zalogowania sie na TastSelv mam juz Servicebrev/Servicemeddelelse ale w kolumnie Inberetning/beregning pojawilo mi sie
Ændre årsopgørelsen (oplysningskortet/selvangivelsen) hmm..

Wiem, ze jeden z tych dokumentow mam uzupelnic o diety, ulgi itd.
Ale ktory? Pierwszy z nich jest w PDF a ten drugi owszem jest "aktywny"

No i kolejne pytanie, co gdzie wpisac?
Jak mysle, jestem jednym z wielu, pracuje w Danii, czasem bywalem w Polsce, mam tam zone i dziecko.
Jakie ewentualnie kwoty mam tam wpisac?

Dzkb

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Mar 2008, 08:19:13 »
W najblizszych dniach przetlumacze strone PIT, formularz jest dostepny dopabuse od wczoraj.
Link jest z tej strony TastSelv-Menu.
W miedzyczasie zobacz Oblicz podatek 2007.

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Mar 2008, 09:13:12 »
Prosze uprzejmie:
Formularze podatkowe

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Mar 2008, 09:13:12 »

Klingoon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Mar 2008, 09:23:26 »
To moze napisac do Centrali  ;D zeby udostepnili wypelnianie PDF:

Centrala
tel. (+48 22) 694 55 55
e-mail: kancelaria@mofnet.gov.pl
adres: Ministerstwo Finansów 00-916 Warszawa ul. Świętokrzyska 12

Offline magda0904

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Mar 2008, 20:31:47 »
Dzwonilam dzisiaj do urzedu skarbowego w Polsce i do Ambasady polskiej w Danii i uzyskalam informacje, ze nalezy rozliczac sie w Polsce nawet jezeli sie jest wiecej niz 183 dni w Danii.

Byles w Danii wiecej niz 183 dni w 2007 roku? czyli minimum od 1 lipca?
I nie masz zony, dzieci w Polsce??
Jesli na pierwsze pytanie odpowiadasz Tak, na drugie Nie.
To nie musisz.

czy mozesz Mirra napisac skad uzyskalas te informacje o niekoniecznosci rozliczania sie Polsce jezeli sie przebywa w Danii wiecej niz 183dni, poniewaz sama juz nie wiem czy informacja, ktora otrzymalam w US nie wynika tylko i wylacznie z niekompetencji pracownikow.

Pozdrawiam

Dowiedzialam sie jeszcze, ze aby nie rozliczac sie w Polsce nalezy przedstawic w US zaswiadczenie o tzw. dunskiej rezydencji podatkowej. czy orientuje sie ktos co to jest? jakie warunki trzeba spelniac aby otzrymac w SKAT takie zaswiadczenie? czy trzeba miec staly pobyt w Danii?

Z gory dziekuje za odpowiedz

« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2008, 20:50:40 wysłana przez magda0904 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Mar 2008, 21:06:50 »
aby nie rozliczac sie w Polsce nalezy przedstawic w US zaswiadczenie o tzw. dunskiej rezydencji podatkowej. czy orientuje sie ktos co to jest?
Tą stronę podawałem kilka razy PIT - zeznanie roczne za 2007 rok. Jest też tam link do dobrego artykułu na ten temat.

Offline magda0904

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Mar 2008, 21:10:18 »
Przepraszam Mirra, ze tak zawracam glowe, ale nie moge nigdzie znalezc na forum odpowiedzi na moja sytuacje.

W roku 2007 odbylam praktyki (5 miesiecy), ktore byly czescia studiow w Danii. Po zakonczeniu praktyk nie wrocilam do Polski tylko pozostalam w Danii juz na stale. czy w takiej sytuacji ja rowniez musze sie rozliczacz w Posce? czy orientujesz sie moze co to jest to zaswiadczenie o dunskiej rezydencji podatkowej i jakie warunki trzeba spelniac aby je otrzymac ze SKAT?

z gory dziekuje za cierpliwosc i pomoc

Dzieki bardzo Klingon za ponowne przypomnienie  :)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Mar 2008, 00:01:46 »
Magdo, najprosciejrzecz ujmujac: jesli nie masz w Polsce meza, dzieci, akcji przynoszacych zyski w tysiacach zlotych, wynajetych trzech biur :) z kolejnymi tysiacami zyskow :) no i jesli bylas tu dluzej niz 183 dni w 2007 roku - czyli przyjechalas do Danii najpozniej bodajze 1 lipca, to zapomnij o polskim US :) A teraz spij dobrze :)

Na tej podstawie tysiace Polakow nie placi podatkow. W Danii mieszkaja dluzej niz 183 dni i placa tu tylko 8% skladki na rynek pracy. I tak ciagna latami.

Offline dino_24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Mar 2008, 06:19:45 »
                Magdo ,  wprowadzono cię w błąd
           1 . Jeżeli w 2007 roku nie osiągnęłaś żadnych dochodów legalnych w Polsce , NIE MUSISZ SIĘ ROZLICZAĆ , w U.S. , składasz tak zwany PIT ''zerowy''
                załączając do niego PIT - ZG / dochody zagraniczne / , możesz śmiało pisać sumy , PODATKU W POLSCE NIE ZAPŁACISZ .
           2.  Jeżeli w 2007 roku przepracowałaś legalnie w Polsce , choćby tydzień i jeden dzionek , niestety / jeżeli się rozliczasz sama / MÓSISZ ZŁOŻYĆ W U.S.
                PIT - 36  , i zapłacić podatek . PZRYKRO ALE TAKIE SĄ POLSKIE REALIA NA DZIEŃ DZISIEJSZY
           3.  Dla osób pracujących zagranicą , ostateczny termin rozliczenia z U.S. za bieżący rok rozliczeniowy przypada 31 lipca danego roku

to tyle , pozdrawiam

Dodane: 12 Marzec  2008, 03:35:49

Sorki , zapomniałem dodać  / paraliż umysłowy , ale to nocna zmiana zadziałała /

Ad. do pkt.  3   ... dla osób pracujących zagranicą ....  , samozatrudniających się i osób zatrudniających się przez firmy - których SIEDZIBA JEST POZA
                              TERYTORIUM  R.P.
                               reasumując :  jeżeli ktoś jest zatrudniony przez firmę , która jest zarejestrowana na terenie Polski , a pracuje zagranicą , ROZLICZA SIĘ DO
                               31 kwietnia danego roku
                               Pozostali , tak jak pisałem wcześniej

Dodane: 12 Marzec  2008, 03:56:46

Nie wiem co trzeba zrobić , aby otrzymać duńską rezydencję podatkową , CÓŻ CIĘ ONA OBCHODZI , jeżeli już chcesz to staraj się o polską
       rezydenję podatkową . W Polsce w U.S. musisz złożyć ZAMÓWIENIE O DRUK  '' CVR - 1  '' - kosztuje 17 , - PLN w ciągu 14 - stu dni muszą ci go
       wydać , jest jedno ALE , musisz podać kraj docelowy - czyli danię , no i JESTEŚ AUTOMATYCZNIE ZAREJESTROWANA W ICH SYSTEMIE
                     Żadnych KÓŁEK RATUNKOWYCH JUŻ NIE MASZ - JEST WSZYSTKO ''CZARNO NA BIAŁYM ''
        CVR - 1 upoważnia do TEGO , ŻE OD TEJ ''CHWILI'' cały ''ciężar'' podatkowy  S P O C Z  Y W A    N A  D U Ń S K I M   SKAT - cie

Ale się wstrzymaj z rozliczeniem z KRAJEM , ma wejść SZEROKA    A B O L I C J A   .  M.F. ma już opracowany PROJEKT , są LI tylko zabiegi
        ''kosmetyczne'' , WSPANIAŁY   '' KACZOR  DONALD  ''  JEST JUŻ NA KOŃCOWYM   ETAPIE  -  JUTRO PO PRACY OPISZĘ  TO  SZERZEJ . Jest jedno
         pewne , powyższa   A B O L I C J A   ma objąć TYCH wszystkich ziomków , którzy nie rozliczyli się z POLSKIM  FISKUSEM  od 01- 01 - 2004 / do ogłoszenia
         USTAWY   O  ABOLICJI
                        Zaznaczam , że R.P.  ma na dzień  dzisiejszy  nie podpisaną UMOWĘ , o unikaniu podwójnego opodatkowania z 5 - cioma krajami  U.E.
          /  Belgią , Holandią , Austrią , Danią  i  Finlandią  /  i  Rosją  i  Stanami  Zjednoczonymi
                        Jeśli chodzi o danię , to powstała  w  2007 roku  HYBRYDA - ANEKS do umowy  '' O unikaniu podwójnego opodatkowania ''  z roku  2002
            NIC DIAMETRALNIE SIĘ NIE ZMIENIŁO , doszło tylko pojęcie  '' centrum życia  społecznego '' / osobistego /  i  ''centrum  życia  gospodarczego ''
          Zaznaczam że  U.S. / te mniejsze /  , jak i Izby Skarbowe  -  dowolnie to INERPRETUJĄ
          JEŻELI COŚ ''POKIĆKAŁEM'' , to proszę  SZANOWNYCH FORUMOWICZÓW  O  SPROSTOWANIE  /  bez urazy  /

kłaniam się i pozdrawiam

Offline magda0904

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Mar 2008, 11:29:41 »
Witam wszystkich i dziekuje za tyle informacji!

Magdo, najprosciejrzecz ujmujac: jesli nie masz w Polsce meza, dzieci, akcji przynoszacych zyski w tysiacach zlotych, wynajetych trzech biur :) z kolejnymi tysiacami zyskow :) no i jesli bylas tu dluzej niz 183 dni w 2007 roku - czyli przyjechalas do Danii najpozniej bodajze 1 lipca, to zapomnij o polskim US :) A teraz spij dobrze :)

Mirra w zupelnosci masz racje. nie mam zadnego centrum zainteresowan ( ani dzieci, meza, czy domu) i nigdy w Polsce nie pracowalam (nawet nie mam NIPu).

Przeczytalam wczoraj informacje, na stronie podanej przez Klingona:

Tą stronę podawałem kilka razy PIT - zeznanie roczne za 2007 rok. Jest też tam link do dobrego artykułu na ten temat.

Z tego co wyczytalam z konwencji miedzy Polska a Dania o unikaniu podwojnego opodatkowania musze tylko dostarczyc do US dunska rezydencje podatkowa. Poszlam wiec dzisiaj do SKAT i otrzymalam takowa. Dzieki niej udowadniam w Polsce (w US), ze przebywam w Danii ponad 183 dni. Wiem, ze mase Polakow nie ujawnia swoich dochodow w Danii, jednakze wydaje mi sie, ze po dostarczeniu (do US) zaswiadczenia o dunskiej rezydencji podatkowej rowniez nie musze juz sie rozliczac w Polsce i spac spokojnie  :) poniewaz wszystko wtedy jest zgodnie z prawem.

Mirra czy ty nie dostarczylas do Polski takiego zaswiadzczenia o dunskiej rezydencji podatkowej?

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Mar 2008, 12:17:56 »
Wielu z forumowiczow porusza temat zmiany rezydencji podatkowej na dunska i z tym zwiazanych konsekwencji podatkowych. Warunki zmiany rezydencji byby juz omawiane. Generalnie konsekwencja tej zmiany jest uwolnienie sie od rozliczenia w Polsce, natomiast rozliczenie nastepuje calkowicie w Danii, tzn. odpadaja nam ulgi (mieszkanie, wyzywienie). Z rezydencja podatkowa w Polsce placilismy podatek i w Danii i w Polsce - w sumie podatek lacznyw o niewielkiej roznica od podatku ktory przy zmianie rezydencji bedziemy placic w Danii. O ile mi wiadomo sa rowniez inne korzysci z posiadania rezydencji podatkowej w Danii, nie zawsze tylko podatkowe ale np. zasady pobytu czasowego kontra stalego, wieloletnie zabezpieczenie na wypadek bezrobocia itp. Obecnie placac zwiazki i kase bezrobocia nie mozemy pobierac zasilku bezrobocia po uplywie naszego tymczsowego kontraktu/zakonczenia pracy. Przenoszac nasze centrum zyciowe tutaj, jestesmy w jakis sposob "na stale" i tracac prace mozemy przez kilka lat otrzymywac zasilek bezrobotny w wysokosci 90% naszych zarobkow ale nie wyzszy niz max. "dagpengesatsen" okolo 160.000 kr rocznie. Tak rozumiem istniejace przepisy, ale moze ich tlumaczenie przeze mnie nie jest wlasciwe. Prosze o komentarz.     

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Mar 2008, 12:17:56 »

żółta karta a odliczenia podatkowe

Zaczęty przez feminaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 9017
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2009, 15:20:13
wysłana przez Bluszcz
Przedawnienie podatkowe

Zaczęty przez skater39Dział Podatki

Odpowiedzi: 0