poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: W SPRAWIE ŁĄCZENIA RODZIN...  (Przeczytany 8389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hary

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
W SPRAWIE ŁĄCZENIA RODZIN...
« dnia: 09 Mar 2008, 13:59:10 »
Witam szukam osoby która zdecydowała by pomóc mi wypisac wniosek na łączenie rodzin, mam zamiar sprowadzić rodzinkę w czerwcu lecz niestety nie znam duńskiego i dlatego proszę dobrych ludzi o pomoc.Jeśli jest potrzeba zapłace,bardzo mi na tym zalerzy. jeszcze raz proszę,albo ich tu sprowadzę albo niestety bede musial się pożegnać z pracą w dani a mam wieloletni kontrakt. podaje namiar na skype sebus781 lub poczta hary-1978@o2.pl
jak sobie pośćielisz tak sie wyspisz

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: W SPRAWIE ŁĄCZENIA RODZIN...
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Mar 2008, 15:39:32 »
Dzień dobry,

Informacje na temat laczenia rodzin sa umieszczone na stronie internetowej ambasady duńskiej w Warszawie. Tam znajdziesz rowniez wnioski do wypełnienia.
Strona internetowa ambasady: www.ambwarszawa.um.dk. Po ewjsciu na strone kliknij (wybierz) POLSKI (język) w prawym Górnym rogu. Nastepnie klik na USLUGI KONSULARNE, nastepnie LACZENIE RODZIN. Na dole strony znajdziesz wnioski dla malzonka i dzieci. Niestety formularze wniosków sa w języku duńskim
a wypełnienie ich wymaga niezlej znajomości języka. Nalezy wy pelnic dwa wnioski: strona staraja się o polaczenie i strona, ktora chce się polaczyc z rodzina. Wnioski nalezy zlozyc w Polsce i w Danii lub tylko Danii w zaleznosci gdzie osoba dolaczajaca do rodziny znajduje się w obecnej chwili, np. malzonka moze juz przebywać w Danii, wiec wniosek mozna Żzlozyc w Danii. Nie mialem jeszcze czasu zapoznania się z obszerny tekstem duńskim, który według mnie zawiera więcej dokładnych informacji, ale radze aby Pan zapoznał się z tekstem polskim. Moze Pan rowniez się zwrocic do Udlændingeservice (service dla obcokrajowców) strona internetowa www.nyidanmark.dk. gdzie rowniez powinni udzielic Panu pomocy, ale z moich wieloletnich doswiadczen wiem, ze najlepiej samemu podjac inicjatywę i wy pelnic wnioski, a potem jeżeli nastapia watpliwosci lub bledy - zawsze mozna je korygowac. Najwazniesze jest wszczęcie procedury. Zycze powodzenia.

Pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Mar 2008, 15:45:07 »
Na pomoc biura imigracyjnego nie ma co liczyc.
My mielsimy wnioski wypelnione, ale mielsimy watpliwosci co do pewnych rubryk. Pan, ktory te wnioski przyjmowal tez nie wiedzial, dzwonil do innego, a w koncu wypelnilsmy wszyscy na zasadzie wniosko-glosowania :)

Poza tym, kto tam byl to widzial co sie tam dzieje.... moza cos na miejscu uzupelnic, ale nie ma co liczyc na wypelnienie calego wniosku.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Mar 2008, 16:59:38 »
Czesc Mirra. Odnosnie biura imigracyjnego - jezeli masz na mysli Udlændingeservice, to mam jak najepsze doswiadczenia, a wnioski do wypelnienia sa proste - oczywiscie jest duzo rubryk. Nie jestem jednak calkiem pewny cz Harry musi skladac wniosek tego rodzaju tzn. o "familiesammenføring" w tradycjonalnym tego slowa znaczeniu i ktory normalnie dotyczy obywateli dunskich, ktorzy chca zawrzec zwiazek malzenski lub sprowadzic malzonka do Danii na stale. W przypadku H. chodzi tylko o pozwolenie czasowe na pobyt (jak dlugo H. ma prace w Danii). Bede wiedzial cos na ten temat w przyszlym tygodniu od znajomego ktory pracuje w MSZ w Danii.
Slyszalem kiedys od niego, ze wystarczy zlozyc wniosek do Udlændingeservice o tzw. registreringsbevis (dowod zarejestrowania pobytu).   

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Mar 2008, 09:10:00 »
Witaj Roga...
Moje doswiadczenia sa sprzed roku. Zauwazylam dzisiaj, ze obecnie jest mozliwosc umowienia indywidualnego spotkania, wiec ogromny postep.
Ja w sumie pewna bylam, ze polscy pracownicy dla swoich rodzin nie musza wypelniac tych tasiemcowych kwestionariuszy, ale po tym jak odeslales na strony ambasady i znalazlam tam tyllko te "kobylaste" zwatpilam dokumentnie.

Jakbys znalazl wlasciwy druk, daj prosze znac jak najszybciej, obiecalam pomoc Harremu w tlumaczeniu, ale nie chcialabym wykonywac niepotrzebnej pracy, tlumaczac inne druki niz te, ktore sa potrzebne.

Moze ktos z forumowiczow ma wlasciwy druk? lub link do niego?

Dodane: 09 Marzec  2008, 17:24:28

Juz wiem, na laczenie rodzin polsko-polskich. Czyli naszych rodakow pracujacych tutaj, trzeba wypelnic druk FA-8.
MOzna aplikowac o rodzine w trakcie oczekiwania na wlasne pozwolenie, oczywiscie jesli pracuje sie legalnie.

Offline michalina

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Mar 2008, 09:42:40 »
Ja dostałam do wypełnienia druk AR6 starajac sie o pozwolenie na pracę i pobyt.Jednocześnie miałam wpisać dane o wszystkich członkach rodziny i mężu.

Dodane: 10 Marzec  2008, 09:41:34

Czy to znaczy że jeszcze musiałabym wypełnic inne dokumenty bo juz mam mentlik.

Offline kama

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 5
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Mar 2008, 09:52:42 »
Mozna???bez pozowlenia??Możesz Mireczko więcej szczegółów napisać???

pozdrawiam-kama

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Mar 2008, 09:52:42 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Mar 2008, 10:00:48 »
Pani Michalino, nie wiem. Ja wypelnialam co innego, aczkolwiek na kazdego z nas musialam wypelnic osobny dokument (na mnie, na corke i na syna).
Ale dzis dzwonilam do Biura Imigracyjnego w sprawie jednego z naszych forumowych kolegow i przy okazji pytalam o  sciagniecie jego rodziny.
Kolega pracuje legalnie, ma "miekki CPR", Pani powiedziala, ze nasz kolega bedzie jeszcze na pozwolenie czekal 3 miesiace, ale w miedzyczasie moze zlozyc dokumenty dla zony i dziecka. To ona mnie poinformowala, ze dla nich trzeba wypelnic FA-8.

http://www.nyidanmark.dk/resources.ashx/Resources/Blanketter/Ansoegningsskemaer/2008/fa8_en_residence_permit_accompanying_spouse.pdf

Kamus, jak widzisz, mam wiesci z pierwszej reki (a raczej geby :) ) , ale nic na papierze. Tylko informacja telefoniczna.

Aha... bede dla kolegi tlumaczyla ten FA-8, wiec jesli ktos bedzie chcial skorzystac to podesle.

Pozdrawiam
M.

Offline michalina

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Mar 2008, 10:07:11 »
Tylko ze ja tu przyjechalam z całą rodziną i jednocześnie wystąpiłam o pozwolenie dla nas wszystkich.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Mar 2008, 12:07:30 »
Wszystkie blankiety/wnioski o prawo pobytu, pracy, laczenia rodzin, oswiadczenia itp. sa udostepnione na przez Udlændingestyrelse na stronie internetowej
www.nyidanmark.dk. Dotyczy to zarowno wniosku AR6: o pozwolenia na prace i pobyt, AR8: zloszenie zatrudnienia, FA8: wniosek o pozwolenie na pobyt i prace (!)
dla czlonkow rodziny obcokrajowca ktory ma tutaj pracowac lub studiowac i wiele, wiele innych wnioskow.
i pobyt

Sposob znalezienia wnioskow na www.nyidanmark.dk opisalem w nowym halse: Pomoc, Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Mar 2008, 15:03:13 »
Rogo, problem z www.nyidanmark.dk polega na tym, ze wnioski sa dostepne tylko w wersji angielskiej lub dunskiej
Czesc rodakow nie zna tych jezykow.

Nie zagladnelam jeszcze do Twego watku (wiec jesli tak zrobiles, to z gory przepraszam) moze bys powklejal linki do konkretnych wnioskow tlumaczac ich nazwy???

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Mar 2008, 22:48:58 »
Michalino,

juz 10.03.08 pisalas, ze przyjechalas tutaj z cala rodzina i jednoczesnie wystapilas o pozwolenie dla wszystkich czlonkow rodziny. To prawda, ze nalezy zlozyc wniosek AR6, ale wedlug opisu tego wniosku jest to wniosek jedynie dla osoby ktora starasie o pobyt i prace. Oczywiscie w tym wniosku podaje sie rowniez dane czlonkow rodziny ale nie jest wniosek o ich pobyt i prace. Wniosek o prawo pobytu i pracy czlonkow rodziny (malzonek i dzieci ponizej 18 lat) obcokrajowca, ktory ma pracowac lub studiowac w Danii jest oznaczony FA8. Pisalem juz o tym wszystkim tutaj 10.03.08. Byc moze powodem tego ze tylko dostalas pozwolenie jest zlozenie AR6- Moze nalezaloby zlozyc obydwa wnioski. Nie wiem czy starasz sie o pozwolenie pierwszy raz, czy starasz sie o przedluzenie pobytu. Na przedluzenie pobytu tez jest specjalny wniosek na tej samej stronie internetowej, ktora podalem wczesniej, gdzie mowa o blankietach. 

Offline michalina

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Mar 2008, 07:27:41 »
Dzwoniłam w tej sprawie do danish imigration servis i co mi powiedzieli:że druk AR6 wystarczy.A tu prosze wczoraj otrzymuję pozwolenie tylko dla siebie i bądź tu mądry.Napisałam do nich meila wczoraj w tej sprawie i czekam na odpowiedź.Podejrzewam że będę musiała wysłać druk FA8 ale poczekam na odpowiedź gdyz raczej odpisują.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Mar 2008, 09:27:19 »
Jak w kazdym biurze.... siedza osoby mniej lub bardziej swiadome....

Offline honia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lis 2008, 14:01:29 »
witam wszystkich
czy ktos sie orientuje moze jakie trzeba miec zarobki zeby utrzymac rodzine w Danii?
ktos mi kiedys powiedział ze na osobe musi byc 3500kr,i jezeli sie ma takie zarobki ze wystarczy na utrzymanie rodziny to niema problemu zeby dostac zezwolenie na pobyt dla żony i dziecka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lis 2008, 14:01:29 »

co zrobic? w sprawie rozliczenia za 2007,2008

Zaczęty przez maggiecznaDział Podatki

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 9972
Ostatnia wiadomość 06 Cze 2009, 11:49:51
wysłana przez maggieczna
Jeszcze jedno pytanie w sprawie wyjazdu z Danii.

Zaczęty przez adiadamDział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4348
Ostatnia wiadomość 07 Lut 2013, 14:32:19
wysłana przez adiadam
pomocy w sprawie skat

Zaczęty przez kermelDział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6373
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2011, 18:16:06
wysłana przez czysio
Proszę o pomoc w sprawie feriepenge za 2010r