Ogólne > Rodzina ...
Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin
maro75:
Wiesz co Mirra...wiesz że Ty masz racę ,dzisiaj musiałem kserowac paszporty 2 dzieci i żony razem ponad 120 stron-warjacja jakaś-ale w tym szakeństwie jest logika,dzięki za info pozdrawiam i sorki.
Jomir:
Spoko ;D
Wiem, ze to brzmialo dziwnie :) ale to niestety rzeczywistosc ;D
Quit:
Chcialam sie podzielic malym sukcese/informacja.
Sprawa dotyczy nieszczesnej gwarancji ponad 50 tys koron, ktora moj maz musial przedstawic przy ubieganiu sie dla mnie o pobyt.
Gdzies kiedys wyczytalam o tym, ze sume mozna zmiejszszyc o polowe po zdanym egzaminie PD3.
Poniewaz dzwonilo, tylko nie wiedzialam w ktorym kosciele, odkladalam sprawde dlugo, az przy okazji przedluzania mojego popytu zadzwonilam do Udlserv. i zapytalam co i jak. Powiedziano mi, ze powinnam sie zwrocic z tym do kommune, bo to dla nich sie wystawia gwarancje.
Napisalam list do mojej kommune gdzie opisalam , ze egzamin zdalam, zalczylam dowod zdanego egzaminu, opisalam, ze zostalam skabusewna przez Udlserv. do nich i zazadalam pisma do banku z pozwoleniem na zmiejszenie kwoty zgodnie z przepisami.
Wczoraj dostalam odpowiedz, ze takie pismo wyslali - kwota bedzie mogla byc zmiejszona o polowe.SPrawe mozna wiec zalatwic bezbolesnie, wkurza mnie tylko, ze nikt o takiej mozliwosci nie poinformowal i jak czlowiek sie sam nie dowie lub na forum nie wyczyta, to nikt Ci nie powie, ze mozna troche kasy zaoszczedzic.
A zatem kcohani, ktorzy egzamin maja zdany i sprawy gwarancji nie zalatwiali - smarujcie pisemko do kommune, oplaci sie.
Klingon:
--- Cytat: Quit w 28 Cze 2008, 10:48:09 ---.. zazadalam pisma do banku
.. wkurza mnie tylko, ze nikt o takiej mozliwosci nie poinformowal
--- Koniec cytatu ---
Duńczycy proszą o pismo. 8)
"Man kan ansøge om, at sikkerhedsstillelsen nedsættes med halvdelen af det beløb, der er stillet sikkerhed for, når den udenlandske ægtefælle/partner har bestået sin afsluttende danskprøve eller modtaget bevis for aktiv deltagelse ved afslutningen af danskuddannelsen."
Źródło: Kravet om økonomisk sikkerhedsstillelse
"You can request to have the amount of the guarantee reduced by 50 percent after you have passed your final Danish language test or have received proof of your active participation in the course."
Źródło: The collateral requirement.
PS. To Mirra kiedyś o tym dzwoniła.
Poprawiłem "Mira", chociaż za "Klingtona" to powinienem zostawić z błędem. ;D
Jomir:
Pisalam o tym na tym forum minimum 10 razy....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej