Ogólne > Rodzina ...

Wzory wnioskow na pobyt, prace i laczenie rodzin

<< < (9/20) > >>

Jomir:
Ten druk jest rowniez na stronie urzedu imigracyjnego www.nyidanmark.dk

Tak mi przyszlo do glowy (nie mam czasu poczytac wiecej na stronie zalaczonej przez Magde), ale moze do nich nalezy wysylac te wnioski? Bo na druku OD1 w narozniku nie istnieje logo urzedu imigracyjnego a Statsforvaltning.

Na stronie glownej ( http://www.statsforvaltning.dk/ ) mozna odnalezc adresy najblizszych urzedow. MOze warto i tam sprobowac?

kaplonaga:
Witam
Aby starać sie o pozwolenie o pobyt trzeba wypełnić tylko druk OD1.
Z góry Dziękuję za odpowiedź

patsy:
mam pytanie!chodzi o tak zwane łączenie rodzin!czy to dotyczy tylko męża lub żony i niepełnoletnich dzieci?czy dla dzieci uczących się ale już pełnoletnich też można się o takie pozwolenie ubiegać?z góry dziekuję za odpowiedż!

[Posted on: 08 Sierpień  2008, 18:56:24]
PRZECZYTAŁAM NA JEDNYM Z FORUM ZE WNIOSKI NA ŁĄCZENIE RODZIN SKŁADA SIĘ TYLKO NA DZIECI DO 16 TEGO ROKU ŻYCIA!A MÓJ MĄŻ ZŁOŻYŁ NA CÓRKĘ PRAWIE 18 STO LETNIĄ I TEŻ PRZYSZŁO PISEMKO ŻE JET DO ODBIORU POZWOLENIE NA NIĄ! !JEDNAK MAMY PROBLEM!BO CÓRKA BĘDZIE JE W STANIE ODEBRAĆ DOPabuse PO SKOŃCZENIU 18 STKI!WIĘC WTEDY TO CHYBA BĘDZIE ZA PÓŻNO!?I CZY TE DOKUMENTY ZOSTANĄ ANULOWANE?CZY MOŻE DA RADĘ TO JAKOŚ ZAŁATWIĆ?PROSZĘ O RADĘ!

Jomir:
Zacznijmy od tego, ze laczenie rodzin to laczenie rodzin polsko-dunskich lub z inna osoba posiadajaca prawo stalego pobytu w Danii (nie mylic z nieograniczonem pobytem na warunkach unijnych).
Wowczas zgodnie z prawem, procesem tym objete sa dzieci do lat 16. Chociaz o pozowlenie na pobyt mojej corki wystepowalismy, gdy miala 16 lat i 1 miesiac i tez je otrzymala. Byc moze przewazyl fakt, ze byla przyjeta do gimnazjum.

W przypadku rodzin osob z Unii Eurpejskiej tylko pracujacych w Danii, nie mowimy o laczeniu rodzin, a o pozwoleniu na pobyt dla czlonkow rodziny. Wowczas objete procesem sa dzieci do 18 roku zycia.
Powyzej 18 roku zycia, dzieci musza starac sie o pozwolenia samodzielnie. Aczkolwiek, byc moze w Waszym przypadku, zadziala podobne odstepstwo od reguly, jak w przypadku mojej corki.

Powiem tak, jak powiedziano nam: sprobuj, zloz dokumenty i zobaczysz. W naszym przypadku jak widac, wszytsko skonczylo sie dobrze.

patsy:
dziękuję bardzo!dokumenty już są do odbioru!ale właśnie jak ona by je mogła odebrać miałaby skończone 18 lat z haczykiem!więc pewnie trzeba będzie tak zrobić jak piszesz Mirra ,może sie uda! :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej