Ogólne > Rodzina ...
żłobek
anulka77:
Witam. Mam 13-miesięcznego synka i 10-letniego. Mój partner, a ojciec malucha jest od października w Danii.Chcę pod koniec czerwca wyjechać z dziećmi do niego. Będę chciała iść do pracy więc muszę młodszego zapisać do żłobka. Czy ktoś mógłby mi trochę opowiedzieć o tej instytucji.... :)Pozdrawiam
Tula:
Nie zadala Pani konkretnego pytania, trudno wiec konkretnie odpowiedziec. Ogolnie zas: zlobki przyjmuja dzieci od 6 miesiecy do trzech lat, zajmuja sie nimi profesjonalni pedagodzy dzieciecy. Koszt miesieczny w obrebie gminy kopenhaskiej to 2790 koron. W kazdej z placowek z reguly jest czas oczekiwania jakis, dlatego nalezy sie zorientowac w tym na dwa-trzy miesieace przed planowanym pojsciem dziecka do zlobka.
Tu jest lista zlobkow w Kopenhadze, moze Pani kliknac i sprawdzic, ile sie czeka. Ta informacja podana jest na czerwono pod haslem venteliste, liczba oznacza ilosc dzieci oczekujacych w kolejce:
http://www.daginstitutioner.kk.dk/soeginstitution.asp?soegeord=&bydelalle=on&itype=v&profil=alle&aabning=alle&submit=S%F8g
anulka77:
Dziękuję za podpowiedź... :)
Kasia79:
Jestem fanka dunskich zlobkow ( a w kazdym razie tego, do ktorego chodzi moj syn odkad skonczyl 10 mies ;)).
Grupy sa niewielkie ( 10 dzieci, 3 panie zajmujace sie tylko dziecmi,od posilkow jest dodatkowa pani), mieszane ( tzn sa dzieci 8 mies i 2,5 letnie, moim zdaniem jest to naturalniejsze). Dzieci bawia sie swobodnie, nie ma problemu jak sie pobrudza ( za to przewiezienie takiego zlobkowicza samochodem to czasami "brudna"robota ;) ). Pomalutku dzieci uczas sie samoobslugi ( w duzej czesci nasladujac starszych kolegow). Maja sporo malych wycieczek, organizowane sa zabawy i dni tematyczne, zabawy plastyczne itp. Panie obserwuja dzieci, zapisuja ile dziecko spi, raz w roku jest indywidualne spotkanie ( pani miala dla nas ze 3 kartki A4n z obserwacjami ;)). Tego,ze nie ma kar cielesnych nie musze chyba pisac
Moj syn za zlobek dalby sie pociac ( jak rano marudzi to grozba, ze nie pojdzie do zlobka zwykle rozwiazuje sprawe;) ).
anulka77:
Bardzo dziękuję za opis żłobka...Będę na początku mieszkała niedaleko Kopenhagi w Taastrup, czy ten żłobek znajduje się niedaleko? jeśli nie to może ma ktoś namiar na jakiś w pobliżu? nie ma jak rekomendacja... ;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej