poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: żłobek  (Przeczytany 22604 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
żłobek
« dnia: 16 Mar 2008, 10:10:26 »
Witam. Mam 13-miesięcznego synka i 10-letniego. Mój partner, a ojciec malucha jest od października w Danii.Chcę pod koniec czerwca wyjechać z dziećmi do niego. Będę chciała iść do pracy więc muszę młodszego zapisać do żłobka. Czy ktoś mógłby mi trochę opowiedzieć o tej instytucji.... :)Pozdrawiam

Tula

• Gość
Odp: żłobek
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Mar 2008, 15:10:32 »
Nie zadala Pani konkretnego pytania, trudno wiec konkretnie odpowiedziec. Ogolnie zas: zlobki przyjmuja dzieci od 6 miesiecy do trzech lat, zajmuja sie nimi profesjonalni pedagodzy dzieciecy. Koszt miesieczny w obrebie gminy kopenhaskiej to 2790 koron. W kazdej z placowek z reguly jest czas oczekiwania jakis, dlatego nalezy sie zorientowac w tym na dwa-trzy miesieace przed planowanym pojsciem dziecka do zlobka.
Tu jest lista zlobkow w Kopenhadze, moze Pani kliknac i sprawdzic, ile sie czeka. Ta informacja podana jest na czerwono pod haslem venteliste, liczba oznacza ilosc dzieci oczekujacych w kolejce:
http://www.daginstitutioner.kk.dk/soeginstitution.asp?soegeord=&bydelalle=on&itype=v&profil=alle&aabning=alle&submit=S%F8g

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Mar 2008, 21:35:19 »
Dziękuję za podpowiedź... :)

Kasia79

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Mar 2008, 22:54:27 »
Jestem fanka dunskich zlobkow ( a w kazdym razie tego, do ktorego chodzi moj syn odkad skonczyl 10 mies ;)).
Grupy sa niewielkie ( 10 dzieci, 3 panie zajmujace sie tylko dziecmi,od posilkow jest dodatkowa pani), mieszane ( tzn sa dzieci 8 mies i 2,5 letnie, moim zdaniem jest to naturalniejsze). Dzieci bawia sie swobodnie, nie ma problemu jak sie pobrudza ( za to przewiezienie takiego zlobkowicza samochodem to czasami "brudna"robota ;) ). Pomalutku dzieci uczas sie samoobslugi ( w duzej czesci nasladujac starszych kolegow). Maja sporo malych wycieczek, organizowane sa zabawy i dni tematyczne, zabawy plastyczne itp. Panie obserwuja dzieci, zapisuja ile dziecko spi, raz w roku jest indywidualne spotkanie ( pani miala dla nas ze 3 kartki A4n z obserwacjami ;)). Tego,ze nie ma kar cielesnych nie musze chyba pisac
Moj syn za zlobek dalby sie pociac ( jak rano marudzi to grozba, ze nie pojdzie do zlobka zwykle rozwiazuje sprawe;) ).

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Mar 2008, 09:09:30 »
Bardzo dziękuję za opis żłobka...Będę  na początku mieszkała niedaleko Kopenhagi w Taastrup, czy ten żłobek znajduje się niedaleko?   jeśli nie to może ma ktoś namiar na jakiś w pobliżu?  nie ma jak rekomendacja... ;D

Kasia79

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Mar 2008, 09:53:49 »
No nie, moj zlobek jest dokladnie na drugim koncu kraju ;). Maks dostal tam miejsce po protekcj naszego pracodawcy ;) wszyscy nam zazdroscili. W Danii tez sa lepsze i gorsze zlobki, ale z tego co slyszlam o polskich, to srednia jest chyba lepsza.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Mar 2008, 16:40:43 »
Bardzo dziękuję za opis żłobka...Będę  na początku mieszkała niedaleko Kopenhagi w Taastrup, czy ten żłobek znajduje się niedaleko?   jeśli nie to może ma ktoś namiar na jakiś w pobliżu?  nie ma jak rekomendacja... ;D
Tu jest lista wszystkich placowek dla dzieci (zlobek to vuggestue)w rejonie Høje Taastrup, ale wszystko po dunsku, czy Pani maz sobie jako tako radzi z jezykiem? Bo jak juz Panstwo cos znajdziecie dla siebie, to trzeba wypelnic formularz zgloszeniowy, ktory jest, rzecz jasna, po dunsku...
http://www.htk.dk/Home/Boern_og_unge/Boernepasning/Daginstitution/Adresseoversigt_daginstitutioner.aspx

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Mar 2008, 16:40:43 »

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Mar 2008, 20:12:59 »
Jejku, jak tego dużo...będzie musiał ktoś mu to przetłumaczyć..przynajmniej na angielski,   ale dziekuję bardzo za link :)

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Mar 2008, 19:46:38 »
Mozna tez se prywatnie zatrudnic nianke i komuna do tego doplaci tez...nie trzeba od razu wysylac do zlobkow:) moja corcia kiedy ja pojde do pracy zajmie sie prywatna Pani jakas taka od 30-40lat:)
szkicowanie-malowanie obrazow na scianie...spojrz na zdjecie z profila. :) to w pokoju mojej MISKI:)

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Mar 2008, 21:06:44 »
Przejrzałam listę tych placówek i podałam partnerowi, ale było by dobrze jakbym miała od kogoś namiar na sprawdzony żłobek ...proszę o pomoc :)

[Dodane: 27 Marzec  2008, 20:20:17]

A tak z ciekawości jak może mi ktoś przetłumaczyć :  Børnehaven,Børnehuset :)

Tula

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Mar 2008, 12:03:28 »
Børnehaven,Børnehuset :)
Tlumaczenia to w innym dziale, ale niech tam ;). To pierwsze to przedszkole, to drugie pewnie tez, ale glowy nie dam. Doslowne tlumaczenie nie pomoze, bo w Danii nie ma Domow Dziecka.

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Mar 2008, 12:13:23 »
dzięki....prosiłam o przetłumaczenie, ponieważ na tej liście są też te nazwy i nie wiem czy je tez brać pod uwagę

Offline Bella

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Mar 2008, 13:57:12 »
børnehuset, to zwykle nazwa placowki, ktora zawiera zlobek i przedszkole. Børnehaven to tylko przedszkole. Pozdrawiam
"It is not the strongest of the species who survive, nor the most intelligent, but those who are most adaptive to change"

Offline anulka77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwi 2008, 19:01:04 »
Jak niedawno pisałam chce w czerwcu wyjechać. Wiem , że muszę wcześniej zapisać dziecko do żłobka. Jadę w maju  w tej sprawie i mam pytanie - jeśli będzie ktoś umiał odpowiedzieć:  czy ojciec dziecka przebywający w Danii może jakby na siebie zapisać dziecko, ponieważ syn nie posiada cpr i meldunku.Jeśli tak to jakie powinnam mieć dokumenty?

Tula

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwi 2008, 19:09:42 »
Z informacji podanych na stronie kopenhaskiej komuny wynika, ze dziecko zeby w ogole byc wpisane na liste oczekujacych na miejsce, musi miec cpr.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwi 2008, 19:09:42 »

żłobek w Danii

Zaczęty przez AUDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 15067
Ostatnia wiadomość 11 Lis 2014, 10:11:55
wysłana przez Jomir
Anglojęzyczne Przedszkole i żłobek

Zaczęty przez luki663Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0