poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Jak to jest.... ???  (Przeczytany 4278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raz

• Gość
Jak to jest.... ???
« dnia: 28 Mar 2008, 23:29:48 »
Krotko - jestem w Danii od dokladnie roku. Od czerwca do pazniernika 2007 pracowalem dla posrednika - od listopada mam stala posadke i poprosilem pracodawce aby w umowie bylo napisane ze jest to umowa na rok a pozniej przedluzymy. Udalo mi sie na ten rok (2008) uzyskac ulge na wyzywienie, noclegi i dojazd ... i jestem z niej bardzo zadowolony :)
Czekam ciagle na rozlicznie SKAT'a za 2007- jak je dostane zamierzam je reklamowac gdyz w 2007 roku placilem 38% podatku.
Pytania:
1) niektorzy pisza ze sa ''tylko na 8%'' - czy to mozliwe? Moim zdaniem ''nie'' - moga placic tylko 8% pracujac dla posrednika (vikar) i zarabiajac ok. 100 DKK na godzine - wtedy majac ulge na wyzywienie, noclegi, dojazdy - zarobki sa nizsze od ''kwoty wolnej od podatku'' i w rezultacie placa tylko 8% (ale majac np. ''kwote wolna od podatku'' ok. 17000 i zarabiajac 25000 DKK miesieczenie trzeba czy sie chce czy nie chce placic påodatek 38% (oczywiscie nie jest to wysoki podatek dzieki wysokiej kwocie wolnej ale zawsze jest to podatek 38%) - CZY MOJE ROZUMOWANIE JEST PRAWIDLOWE? Jesli nien to prosze o wyjasnienie jak krowie na granicy co zrobic aby placic TYLKO 8%?
2) tak jak napisalem powyzej od VI do X 2007 pracowalem dla posrednika dunskiego  i zamierzam reklamowac to co mi przysla ze SKATa - mialem potracany 38% podatek od FERIEPENGE. CZY TO TEZ MOGE REKLAMOWAC?
3) czy nasze zeznania roczne sa wysylane do Polski do URZEDU SKARBOWEGO? A jesli tak to kto to robi - firma w ktorej pracuje czy SKAT?
4) w kwietniu 2009 minie 2 lata odkad pracuje w Danii - nie wiem jeszcze czy tu zostane bo straszeni tu nudno czy wroce do Polski - CO ZROBIC ABY W DALSZYM CIAGU MIEC TE 13000 - 18000 DKK KWOTY WOLNEJ OD PODATKU? CZytam i czytam i wyczytalem cos o 20 dniach ktore musze przepracowac na ''umowe o prace'' w Polosce pozniej ewentualnie wracam do Danii i mam ulge od nowa.
5) Czy moge (na kredyt) kupic w Danii mieszkanie/dom i nie stracic przez to wspomnianej ulgi?
pozdrawiam

K3

• Gość
Odp: Jak to jest.... ???
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Mar 2008, 00:05:05 »
1. Wszystko zależy od tego naprawdę, ile kto zarabia: jeśli mało to mając ulgi mogą one sprawić, że dochód nie będzie przekraczał kwoty wolnej od podatku.
Zresztą tak jest teraz: od  brutto płacisz 8%, nastepnie odejmujesz kwote wolną i od reszty jeśli jest większa od zera płacisz podatek. A twoja wypłata netto to kwota wolna plus to co pozostało po zapłaceniu podatku.

2. Kwota "feriepenge" jest już kwotą netto - tyle dostaniesz na konto, więc skoro w zeszłym roku płaciłeś 38% to tez płaciłeś 38% od kasy na wakacje, i teraz ją dostaniesz.

3. NIE

4. A pozwolenie masz na rok, czy dłużej, i pełne, czy tylko na konkretnego pracodawcę?
Bo to czy dostaniesz ulgę zależy nie tylko od umowy o pracę, ale także pozwolenia na pobyt, mając juz pełne pozwolenie, i bedąc w Polsce miesiąc przy powrocie do Danii i nowej karcie podatkowej nie dostaniesz już dużej ulgi.

5. raczej stracisz, kupno domu/mieszkania oznacza, że w DK jest "twoje centrum interesów życiowych" i zyskujesz wtedy rezydencje podatkową w Danii

raz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Mar 2008, 00:27:23 »
DZieki za odpowiedz...
Ad 1)
No wlasnie tak jak myslalem - przestudiowalem swoje wyplaty i wyszlo mi ze mozna placic tylko 8% jesli zarabia sie malo... ALE CZY NIE MA NA TO PARAGRAFU ABTY PLACIC TYLKO 8%?
Ad 2)
Hmmm... wszyscy z pracy dostali juz swoje zeznania za 2007 (nie jest nas duzo bo raptem 5 osob ;) ) a ja jeszcze nie dostalem - wiec specjalnie pojechalem dzis do SKATa aby dowiedziec sie co jest grane i niemila pani powiedziala ze dostane zeznanie ale  z ... Kopenhagii (do Kopengagii mam daleko) i bede musial sam powypelniac niektore pola w czym (tu juz byla mila) oni w SKACIE pomoga...
Ad 3)
No tak ale chcieli ode mnie adres w Polsce w SKACIE- czy na 100% nie wysylaja do US?
Ad 4)
Pozwolenie mam na rok i za rok zamierzam je przedluzyc o rok.. (czy tyle zostane jeszcze nie wiem...) - czyli puentujkac nie ''oplaca sie'' zalatwiac pozwolenia ''pelnego'' jesli nie jest sie pewnym czy zostnie sie tu dluzej?
Ad 5)
Hmmm... ale jesli kupie mieszkanie/dom  za rok i przypuscmy ze wyjade wtedy do Polski i wroce np. po 2 miesiacach - czy nie karza mi wtedy zwracac niezaplaconego podatku za 2007 i 2008?
pozdr

dir333

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Mar 2008, 03:33:14 »
Walisz pytaniami jak kataryna, nawet nie rejestrując sie na forum.  :P

Offline ego

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwi 2008, 07:20:07 »
Mi właśnie się kończy pierwsz umowa na rok czasu. Czy jak podpisze następną na rok to będą mi przysługiwały takie same ulgi. Jeżeli nie to czy będe opodatkowany jak duńczyk czy tylko zmniejszą się moje i o ile?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwi 2008, 08:50:49 »
Teraz tez jestes opdatkowany jak Dunczyk. Im tez przysluguja diety jezeli maja tymczasowe miejsce pracy daleko od domu.
Czy nadal bedziesz mial miejsce pracy uznane za tymczasowe zalezy od SKAT. Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Felt449.html
Mozesz obliczyc ile zaplacisz podatku na stronie SKAT wpisujac przewidywany dochod - tu jest przetlumaczenie http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/BeregnSkatten1.html

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwi 2008, 11:37:41 »

Ad 3)
No tak ale chcieli ode mnie adres w Polsce w SKACIE- czy na 100% nie wysylaja do US?

adres polski napewni chcieli do ulg, skoro masz zameldoeanie wPL RACZEJ MUSISZ PODAC ADRES.a co sie tak boisz ze US sie dowie? przeciez jadac na ulgach tak czy tak masz obowiazek rozliczenia sie z Polskim US :) pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwi 2008, 11:37:41 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwi 2008, 12:11:58 »
a co sie tak boisz ze US sie dowie? przeciez jadac na ulgach tak czy tak masz obowiazek rozliczenia sie z Polskim US
Pytanie i od razu odpowiedz. ;D

maxtor

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwi 2008, 13:10:36 »
informacja ze SKAT: twoje zeznanie podatkowe w DK nie jest przesyłane do PL . Po drugie aby ponownie mieć duży odpis musisz co najmniej miesiąc pracować w PL oczywiście legalnie :D.
pozdrawiam
maxtor

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwi 2008, 13:45:44 »
twoje zeznanie podatkowe w DK nie jest przesyłane do PL.
Z tego co wiem, to SKAT wysyla korespondencje na adres zarejestrowany w ewidencji ludnosci (folkeregistret).

Po drugie aby ponownie mieć duży odpis musisz co najmniej miesiąc pracować w PL oczywiście legalnie :D.
Dokladnie 20 dni pracy jezeli nowe zatrudnienie jest u tego samego pracodawcy - jest to opisane na w/w stronie.

maxtor

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwi 2008, 13:52:13 »
oki Klingon chodziło mi o urząd skarbowy w PL takie informacje uzyskałem w SKAT co do długości pracy również dlatego napisałem, że są to informacje ze SKAT. Przepraszam  za nieścisłości. :)

lilianka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwi 2008, 15:52:38 »
zeznania podatkowe z Danii nie sa przesyłane do Polskich US... tak samo jak z innych państw Europy :) żeby urząd skarbowy dowiedział się kto pracuje w Danii, kto w Anglii a kto na Hawajach musi pójść do US pismo OD jakiegoś nam  sąsiada np. z podpisem . US nie ma na sprawdzanie czasu pieniędzy ani tymbardziej ochoty ...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwi 2008, 15:52:38 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25528
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17767
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22032
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21537
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24090
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy