poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 302372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kornelia

• Gość
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #270 dnia: 20 Lut 2009, 16:45:06 »
mieszkam w dani 20 lat,urodziłam trójkę dzieci i nigdy nie dostałam wziernika internetowego tylko normalny z podzaiałką ,a w ogóle to nie był wziernik,tylko miernik dopochwowy

wziernik

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: 20 Lut 2009, 16:50:10 »
o wypraszam sobie!nie wiem kornelio kiedy rodziłaś ale teraz są wzierniki internetowe!po prostu jest to ułatwienie dla lekarza!w danii wszystko jest skomputeryzowane i nie trzeba biega z byle jakim problemem.on otrzymuje stygnał z pochwy i już wiadomo,5 cm,karetka podjeżdża!

wziernik

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: 20 Lut 2009, 16:55:50 »
co ma komuna do rozwarcia?dużo!tam sie składa podanie o przyznanie wziernika!oni mierzą pochwę,urzędowo przed komisją!potem przyznają.ale oczywiście ostrzegam ,że są to używane wzierniki.ale jak wszystko w danii są the best!i nadają się do ponownego użytku!po porodzie oddajemy je do komuny,a oni oddają kaucje.nie wiem czy kaucja nie zdrożała.ostatnio było 1500 dkk.ale to zależy od komuny.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #273 dnia: 20 Lut 2009, 17:48:06 »
Tak tak .... panu dziękujemy za dyskusje z samym sobą (następnym razem ban będzie), a wszystkim Normalnym polecam nie przejmowanie się postami tego typu.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #274 dnia: 20 Lut 2009, 18:47:05 »
Dawno mnie tu nie było.
Magi gratuluję serdecznie dzidziusia. Mam nadzieję, że poród odbył się szybko i bez problemowo. Pozdrawiami
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

1karolcia1

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 20 Lut 2009, 20:54:19 »
magi rowniez gratulacje!!! troszke sie z Wami nie zgodze dziewczyny bo ja pojechalam do szpitala w Esbjerg po tym jak miwody odeszly, mialam rozwarcie na 2cm i zadnych boli i zostawili mnie w szpitalu... po 6 godz urodzilam wspanialego syneczka:) pozdrawiam

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #276 dnia: 21 Lut 2009, 21:54:08 »
Jak ja miałam skurcze co 4-5 minut i pojechałam do szpitala, to po zrobieniu KTG wygonili mnie do domu, bo miałam tylko 1 cm rozwarcia i nie odeszły mi wody płodowe. Do szpitala wróciłam po 10 godzinach jak miałam skurcze co minutę ( dodam że wody nadal mi nie odeszły) i okazało się że mam tylko 2 cm rozwarcia. Po zrobionym KTG okazało się, że moje dziecko bardzo źle znosi skurcze i muszą zrobić cesarkę, bo naturalnego porodu dziecko by nie wytrzymało. Tak to było ze mną. Julka ma dzisiaj 7 miesięcy i jest najukochańszym szkrabem na świecie ;)
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #276 dnia: 21 Lut 2009, 21:54:08 »

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #277 dnia: 23 Lut 2009, 17:41:20 »
troszke sie z Wami nie zgodze dziewczyny bo ja pojechalam do szpitala w Esbjerg po tym jak miwody odeszly, mialam rozwarcie na 2cm i zadnych boli i zostawili mnie w szpitalu... po 6 godz urodzilam wspanialego syneczka:) pozdrawiam

Karolcia a jak ty sobie wyobrażasz jak wody odejda to lekarz wysle do domu :-\, to bylo by chyba lekkie przegięcie i narażenie zycia dziecka.

Moja bratowa takze przyjeli bez rozwarcia 5 cm, poniewaz miala problemy   i dopabuse po podaniu lekow porod przyspieszył tempo.  Wczesniej w  domu siedziala dwa dni ze skurczami i nic.

elarela

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: 12 Mar 2009, 10:10:40 »
Magi, gratulacje!
Czy przed porodem był ktoś u Ciebie w domu sprawdzić, czy masz wszystko dla dziecka naszykowane?

Offline Jen28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #279 dnia: 20 Mar 2009, 12:11:27 »
Witam wszystkie obecne i przyszłe mamusie. Aktualnie jestem w ciąży w 8 m-cu i mam prośbę do mam z Odense o informację na temat przebiegu porodu w szpitalu . Jeśli znajdziecie chwile aby podzielić się wrażeniami i użytecznymi radami dla przyszłej mamy, proszę o maile na adres  jen28@tlen.pl
Pozdrawiam

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #280 dnia: 21 Mar 2009, 09:16:02 »
witam!mam pytanko!jakich duńskich kosmetyków dla dzieci używacie drogie mamy dla swoich pociech?jeszcze nie ma mojej kruszynki na świecie ,ale to już niebawem się wydarzy!czy lepeij sprowadzić z Polski,i potem wiadomo co jakiś czas odnawiać zapasy?czy tutaj na miejscu też można kupić podobnej jakości no i trochę też w podobnej cenie?z góry dziękuję za wszystkie rady!

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #281 dnia: 21 Mar 2009, 21:40:21 »
Hej patsy.
Ja używam dla mojej córeczki kosmetyki o nazwie Neutral. Są to kosmetyki antyalergiczne i bezzapachowe. Są bardzo dobre. Kupuję również z tej serii proszek do prania i płyn do płukania ciuszków dziecięcych i naszych z resztą też. Próbowałam też używać kosmetyków Natusan ( czyli Johnsons and Johnsons) ale moja córcia miała na nie straszne uczulenie.
Słyszałam od wielu znajomych, że ich dzieci też miały na nie uczulenie.
Pozdrawiam

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #282 dnia: 22 Mar 2009, 09:11:24 »
dzieki bardzo!tak wlasnie myslalam!a co do tych "natusan",tez obilo mi sie o uszy ,że w Polsce tez duzo dzieci ma na nie uczulenie,więc ten ,który jest w Danii musi mieć podobne działanie!jeszcze raz dziękuję !

[Posted on: 21 Marzec  2009, 21:54:52]

mam pytanie!czy musze skladac jakieś dokumenty ja lub moj pracodawca dotyczace urlopu macierzynskiego?jestem na zwolnieniu lekarskim od kilku miesiecy z powodu zagrozonej ciazy.Niedlugo nastapi rozwiązanie.Komuna wypłaca mi pieniążki za chorobowe.Macie moze jakies doswiadczenia i lub rady w tej kwestii?Z gory dziękuję!

Offline ciacho

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #283 dnia: 22 Mar 2009, 16:58:48 »
patsy nie wiem jak to jest z ciaza zagrozona, ale w moim przypadku pracodawca po porodzie musial przygotowac papiery ktore podpisalam, dolaczyc kopie aktu urodzenia i karte przebiegu ciazy i zlozyc do kommune.

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #284 dnia: 23 Mar 2009, 08:29:01 »
no tak ,to po urodzeniu!Ale przecież macierzyński można a ponoć i trzeba zacząć na 4 tygodnie przed terminem porodu?nie jest to regułą?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #284 dnia: 23 Mar 2009, 08:29:01 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 319592
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19171
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 41048
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 48344
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 44064
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand