poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 302004 razy)

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #255 dnia: 11 Lut 2009, 14:33:15 »
kasiachybie moja coreczka pila Nutramigen, jest on tutaj dostepny na recepte i bez :) oczywiscie roznica cen jest kolosalna... na recepte okolo 70 koron a bez prawie 200 :)

**Aneczka**

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 11 Lut 2009, 15:23:12 »
Witam Was  wszystke...

Tez mam wiele obaw, ale jak widze nie jestem sama  ;D

Ania85, tez mieszkam na Vanløse :D Termin porodu wyznaczony mam na 8-11 czerwca czyli tydzien po Tobie  ;) Moze mialabys ochote spotkac sie na pogaduchy? Jak cos to moje gg-8581811 lub mail a.spiakowska@wp.pl :-*                 Bede rodzic w Herlev Hospital i bardzo chcialabym rodzic w wodzie, ciekawa jestem czy to mozliwe w tym szpitalu?   Moze ktos wie? :-*  Pozdrawiam               

elarela

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: 17 Lut 2009, 14:43:58 »
Hej, dowiedziałam się że gdzieś w CPH jest wypożyczalnia sprzętów dla dzieciaczków, ponoć w rozsądnych cenach. Nie wiecie czasem gdzie to i jak się zwie? Mój mąż sie pytał w pracy, ale wiecie jak to z chłopami... nic konkretnego nie pamiętają, wiem tylko że kolega męża płaci za wynajęcie fotelika samochodowego 60 DKK, i też nie wiem czy to miesięcznie czy jak?

Tula

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: 17 Lut 2009, 15:06:19 »
Bede rodzic w Herlev Hospital i bardzo chcialabym rodzic w wodzie, ciekawa jestem czy to mozliwe w tym szpitalu?   Moze ktos wie? :-*  Pozdrawiam.

Na stronach szpitala nie ma o tym informacji, najlepiej zadzwon i zapytaj, bo w innym miejscu pisza, ze w wiekszosci szpitali taka mozliwosc jest. Jest jednak pare "ale":

Du skal være opmærksom på, at du ikke kan føde i vand, hvis:

• Du føder før uge 37

• Du har feber

• Du venter tvillinger

• Der er grønt fostervand

• Vandet er gået mere end 24 timer forinden på grund af øget infektionsrisiko

• Du har brug for vestimulerende drop

Offline patsy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #259 dnia: 19 Lut 2009, 06:56:41 »
mam pytanie odnosnie położnej!"przepadła" mi wizyta ,bo akurat musiałam być  w tym czasie dwa dni w szpitalu na badaniach. czy muszę sama się skontaktować z połozną?czy czekać na wezwanie?

ciocia dobra rada

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: 19 Lut 2009, 08:24:18 »
mam pytanie odnosnie położnej!"przepadła" mi wizyta ,bo akurat musiałam być  w tym czasie dwa dni w szpitalu na badaniach. czy muszę sama się skontaktować z połozną?czy czekać na wezwanie?
a nie lepiej zadzwonic i zapytac zamiast tracic czas na odpowiedz kompletnie obcych ludzi na forum?

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #261 dnia: 19 Lut 2009, 13:47:28 »
:) Jakie wy macie dziewczyny wiadomości na temat szpitali duńskich??A konkretnie na temat szpitala w Esbjerg??Prawdopodobnie tam właśnie będę rodzić za niecałe 8 miesięcy,,,dobrze,że mam jeszcze mnóstwo czasu do porodu ;) Czy rzeczyście w Danii jest tak,że mąż może spać z nami w jedym pokoju od zaraz po porodzie za darmo i w ogóle?? Buziaki ...dziekuję z góry za jakiekolwiek informacje na ten temat.... :) 

Mieszkam w Esbjeg  i moja bratowa rodzila w grudniu dziecko. Wiec ona byla w sali dwuosobowej z  inna kobieta . Szczerze, nie bylo tam za duzo miejsca  :-\, malutki pokoik i ludzi pelno , poniewaz odwiedzjacy zarowno do jednej jak i do drugiej. Dla ojca bylo zlozone lozko polowe i mogl sobie rozlozyc i sie kimnac.

Pamietajcie, ze tutaj jest roznica miedzy pierwszym porodem a drugim, po pierwszym porodzie kobieta moze zostac w szpitalu ile chce i przewaznie sa to dwie, trzy doby. Przy nastepnych dzieciach jest sie wypisanym po pary godzinach :o.

Znajoma rodzila swoje drugie dziecko w dani i wypisali ja po dwoch godzinach  ???. Dla mnie jest to z deka szokujące, ja rodzilam dziecko w polsce i po dziesieciu godzinach nie mialam sily wstac z lozka, jak wstalam to zemdlałam.

A tutaj norma to dwie , trzy godziny po porodzie i farvel  :-X.  Moze te dunki sa  jakies  silniejsze   ???

kasiachybie moje dziecko mialo skaze bialkowa i pilo nestle NAN. Ale tak jak pisza dziewczyny to lekarz powinien zadecydowac, ktore mleko bedzie najlepsze dla twojego dziecka,sa rozne stopnie skazy bialkowej.

« Ostatnia zmiana: 19 Lut 2009, 15:46:39 wysłana przez Poli »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #261 dnia: 19 Lut 2009, 13:47:28 »

magi

• Gość
« Odpowiedź #262 dnia: 19 Lut 2009, 14:46:17 »
Urodziłam kilka dni temu w Hvidovre Hospital - opieka podaczas porodu super (z tym, że na oddział przyjmują dopabuse, gdy skurcze są co 3 minuty i trwają pełną minutę). W szpitalu jest wszystko i dla mamy i dla dzidzi. Jedyne, co trzeba ze sobą zabrać to jakieś klapki i ewentualnie szlafrok.
Po porodzie dostaliśmy na 48godz. salę dla całej trójki, tyle że już na drugi dzień po urodzeniu uciekliśmy do domku :) Po porodzie trzeba zostać w szpitalu minimum 6godz. Jeżeli mama chce pobyć na oddziale to może zostac tam 48godz. Jeżeli po tym czasie wszystko jest w porządku to idzie się do domu.
Nie bójcie się dziewczyny :) Duńskie szpitale mają opiekę naprawdę na wysokim poziomie :)

Offline Poli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #263 dnia: 19 Lut 2009, 15:46:10 »
Urodziłam kilka dni temu w Hvidovre Hospital - opieka podaczas porodu super (z tym, że na oddział przyjmują dopabuse, gdy skurcze są co 3 minuty i trwają pełną minutę).

To jeszcze dodam, do szpitala  Esbjerg przyjmuja , gdy rozwarcie jest wieksze niz 5 cm.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #264 dnia: 19 Lut 2009, 23:19:31 »
A skad ja bedę wiedziała czy mam rozwarcie większe niż 5 cm.Na przykład pojade do szpitala z bólami jak rozwarcie będzie mniejsze to wysla mnie do domu.Nie rozumiem tego.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 20 Lut 2009, 08:09:42 »
Magi gratuluje... Mozesz jeszcze napisac czy podczas skurczy musialas lezec plackiem czy moglas wybrac dowolna dla ciebie pozycje. 

magi

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 20 Lut 2009, 10:06:32 »
Tutaj w Danii nawet nie proponują leżenia plackiem, no chyba, że ma się na to ochotę. I podczas skurczy i podczas parcia można wybrać najwygodniejszą dla siebie pozycję. Jak to powiedziała pani położna "to ja jestem szefem, a ona jest od tego, żeby pomagać" :))))

wziernik

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: 20 Lut 2009, 12:45:00 »
evo77 tutaj w danii trzeba isc do lekarza i oni 2 tyg przed porodem daja specjalny wziernik do pochwowy,ktorym dokonujesz pomiaru 2 razy dziennie.wziernik jest podlaczony do internetu.po porodzie wziernik oddajemy do szpitala.zycze powodzenia.ps.wzierniki wydaje polozna,za zaliczka.musisz wystapic do komuny z wnioskiem o przydzial takiego wziernika.

eva77

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: 20 Lut 2009, 13:12:50 »
wziernik to było bardzo śmieszne.Gratuluję poczucia humoru

rozwarcie

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: 20 Lut 2009, 13:15:35 »
evo77 tutaj w danii trzeba isc do lekarza i oni 2 tyg przed porodem daja specjalny wziernik do pochwowy,ktorym dokonujesz pomiaru 2 razy dziennie.wziernik jest podlaczony do internetu.po porodzie wziernik oddajemy do szpitala.zycze powodzenia.ps.wzierniki wydaje polozna,za zaliczka.musisz wystapic do komuny z wnioskiem o przydzial takiego wziernika.

jakies to troche egzotycznie brzmiace - a co ma komuna do rozwarcia?  :o

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #269 dnia: 20 Lut 2009, 13:15:35 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 316799
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18617
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40764
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 47657
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43763
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand