poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 301928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #330 dnia: 12 Maj 2009, 16:13:04 »
moja mała córeczka też się wierci i kręci przy karmieniu ,ale tak poprostu ma!podniosę ją na chwilkę!ponoszę w pozycji pionowej i za chwilkę próbuję znowu!dzieciaczki tak "marudzą" jak chce im sie spać!a mleko naprawdę "produkuje" się samo!i trzeba wierzyć w to ,że dzidzia się najada!to działa!naprawdę nic nie zastąpi mleka mamy! :)

Offline Effika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #331 dnia: 19 Maj 2009, 15:51:55 »
Hej Dziewczynki :)

Ale dawno mnie tu nie bylo, widze, ze watek sie rozkrecil w najlepsze ;)

Ja juz jestem szczesliwa mamusia Dawidka. Urodzilam 16.04. w Randers. Jak ktoras ma pytanka to walic smialo !

Jen28 - ja na Twoim miejscu bym sie powstrzymala od sztucznego mleczka. Skoro Dzidzia przybiera na wadze tzn., ze masz mleczko ! Jesli zdecydujesz sie na sztucznosci, to musisz brac pod uwage to, ze Maluch nie bedzie juz tak chetnie za cyca lapal, moze nawet w ogole nie chciec go pic, bo wiadomo, ze latwiej bedzie mu zassac smoka. No a nie oszukujmy sie...nie ma nic lepszego dla Dziecka niz cycus mamy i jej mleczko !

Dziewuszki , widze, ze pisalyscie o gratisach. Ja dostalam list z Libero (nie znam dunskiego!) i tam sa 2 koperty i jakas kartka. Nie wiem czy z ta kartka mam sie udac po odbior paczki (cos napisane jest, ze do 25 maja) ?! Pisalyscie o kodach, ale skad go wziac i gdzie wpisac na stronce ?! No i co z kopertami ?!
Jesli chodzi o Matasa    to do tej pory nic mi nie przyszlo a juz logowalam sie jakies 3 miesiace temu  >:(
A w BabySamie zamknela mi sie strona, na ktorej byl ten caly kod do wydrukowania i nie moge ponownie go otworzyc...nie wiem jak to zrobic, czyzby przepadlo ?!
Pozdrowionka

Offline ciacho

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #332 dnia: 19 Maj 2009, 21:42:39 »
Wrzuć tutaj ten list z Libero. Już dokładnie nie pamiętam, ale nie wysyłałam im nic tylko zamawiałam paczkę przez internet.

Co do Matasa - sprawdzałaś spam?

[Posted on: 19 Maj  2009, 16:23:35]

Czy któraś z mam wie co można zrobić z kodami wycinanymi z opakowań Libero?

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #333 dnia: 19 Maj 2009, 23:28:19 »
Witajcie
Zgadzam sie z dziewczynami ze mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka i jezeli ma sie taka mozliwosc warto karmic jak najdluzej. Jezeli twoje dziecko przybiera na wadze normalnie to nie ma potrzeby dawac sztucznego mleka a napewno nie bez konsultacji z lekarzem lub polozna u mnie w dzielnicy wiec pewnie w kadej tak jest raz w tygodniu w jednym miescu przez 2 godziny jest mozliwosc porozmawiana z polozna moze ona tez obejrzec dziecko jak matka ma jakies watpliwosci. Znam wiele dziewczyn ktore karmia mieszanie tzn np raz dziennie butla w dzien raz w nocy pozostale posilki to piers ale one mialy takie zalecenia lekarza z powodu slabego przyrostu wagi dziecka, niestety w niektorych przypadkach spowodowalo to problemami z laktacja wiec na to nie ma reguly.

A co do listu z Libero rowniez dostala taki tzn list i dwie koperty tylko nie wiedzialam co z tym mam zrobic wiec polozylam to na polke ale starsza corka wyrzucila do smieci... wiecie moze czy moge sie jeszcze raz zarejestrowac aby mi to przyslali albo w jakis inny sposob odzyskac ten kod bo jakis byl jednej z kopert.

Pozdrawiam

Offline Effika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #334 dnia: 24 Maj 2009, 22:32:36 »
ciacho - Dziekuje bardzo, ale juz nie ma potrzeby :) Maz pojechal z tym listem z Libero i dali mu paczke bez problemu, a co do Matasa to udalo mi sie zalogowac na innego maila :) Jutro moze pojde i odbiore.

aneczka - niestety nie pomoge Ci, bo sama nie wiem :( Wystarczylo pojsc z tym listem i bys odebrala gratiska. 

Pozdrawiam

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: 25 Maj 2009, 10:14:42 »
Effika a na stronie matasa to trzeba zarejestrowac sie tu
http://www2.matas.dk/babyklub/Medlemskab/ czy gdzies indziej i jak to wyglada tzn dostajesz list czy maila, moglabys napisac jakas skrocona instrukcje.

Pozdrawiam

Offline ciacho

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #336 dnia: 25 Maj 2009, 12:46:29 »
Dostajesz maila z kodem, z którym musisz pójść do Matasa i osobiście odebrać paczkę

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #336 dnia: 25 Maj 2009, 12:46:29 »

Offline Effika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #337 dnia: 26 Maj 2009, 21:20:30 »
Effika a na stronie matasa to trzeba zarejestrowac sie tu
http://www2.matas.dk/babyklub/Medlemskab/ czy gdzies indziej i jak to wyglada tzn dostajesz list czy maila, moglabys napisac jakas skrocona instrukcje.

Pozdrawiam

aneczka   - odebralam paczke w Matasie :) Uzupelniasz swoje dane tam gdzie podalas w linku. Po chwili dostajesz maila, i tam masz kod, ktory zapamietujesz i podajesz go w Matasie a oni Ci daja paczke. Mam nadzieje, ze zrozumiale napisalam.
Pozdrowionka

AGUSIA83

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: 26 Maj 2009, 23:24:49 »
mam pytanko, jestem w 4 miesiacu ciazy :), zamierzam urodzic dziecko w danii, ale zastanawiam sie do ktorego miesiaca ciazy sie tu pracuje, slyszalkam ze im dluzej tym lepiej sie oplaca bo jest jakis dodatek z komuny? chcialabym jeszcze wiedziec jakie swiadczenia sie naleza po porodzie i jak dlugo? mam jeszcze tysiace innych pytan.czekam na odp

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #339 dnia: 26 Maj 2009, 23:40:10 »
Effika,ciacho dziekuje za pomoc, wszystko wypelnilam, kod otrzymalam.

AGUSIA83 jezeli chodzi o urlop rodzicielski tu masz wszystko napisane http://poloniainfo.dk/forum?topic=10908.0 i pod postem masz tlumaczenie tego na j. polski. Na urlop przechodzisz 4 tyg przed porodem, nie slyszalam o tym zeby dostawac jakis dodatek z komuny ale dziewczyny cos wiecej wiedza na ten temat. Co sie nalezy po porodzie no to ten platny urlop rodziecielki, trzeba miec przepracowana odpowiednia ilosc godzin. Pytaj smialo...

Pozdrawiam

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #340 dnia: 26 Maj 2009, 23:40:46 »
Prosze zaczac od czytania tego watku oraz http://poloniainfo.dk/forum?topic=5182.0

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #341 dnia: 27 Maj 2009, 17:41:51 »
Hej Kobietki!
Przeczytałam skrzętnie cały wątek :)
Mam pytanko na temat zwolnienia w ciąży.
Jestem w 30 tyg teraz i nie mogę się o to zwolnienie doprosić. Pracę mam ciężką i nie daję rady już... Położna zaleciła zwolnienie, nawet zaznaczyła to w karcie!
Nawet mój pracodawca mnie już wysyła na wolne, a lekarka nadal swoje :(
Podpowiedzcie czy jest na nią jakiś sposób? Na co mogę się powołać? Kto tu ma więcej do powiedzenia: położna czy rodzinna u diaska..?
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamuśki :)

manka

• Gość
« Odpowiedź #342 dnia: 27 Maj 2009, 17:51:36 »
hej dziewczynki-ja z takim pytaniem, jak dlugo przysluguje mi urlop maciezynski (wychowawczy), PLATNY i w jakiej kwocie, po urodzeniu dziecka? Nie wiem czy przed okresem porodu mam zjechac do polski czy troche tu jeszcze zostac i wyciagnac z tego panstwa to co mi sie nalezy po przepracowanych 3 latach

kluska24

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: 27 Maj 2009, 18:00:35 »
czy ktos sie orientuje ile wynosi dodatek na zwrot utrzymania, tuz po porodzie? czesto jest o nim mowa

magi26

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: 02 Cze 2009, 19:39:15 »
Hej dziewczyny, napiszcie co to jest fastnetnummer. Chciałabym dostać paczkę z babysam ale za żadne skarby nie mogę wymyśleć co znaczy fastnetnummer  ???, bez tego nie przyjmą zgłoszenia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #344 dnia: 02 Cze 2009, 19:39:15 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 316154
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18467
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40708
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 47264
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43720
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand