poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 302002 razy)

anielkaaa

• Gość
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #375 dnia: 17 Sie 2009, 07:05:32 »
Hej wszystkim, odnośnie szpitala w Roskilde to 2 moje koleżanki tam rodziły. Jedna ponad pół roku temu, druga w ostatnim miesiącu. Miały co prawda porody z problemami, jedna miała cesarkę dopabuse po 2 dniach męczenia się, bo za późno stwierdzili, ze dziecko jest za duże, a ona za mała żeby mogło się urodzić naturalnie. Nie zrobili jej nawet USG przed porodem, żeby to ustalić i z tego powodu trochę narzekała na ten szpital. iDruga miała problemy po znieczuleniu okołokręgosłupowym i musiała zostać w szpitalu 4 dni, ale nie narzekała. Nie jest to moja opinia na temat tego szpitala tylko zasłyszane opowieści. Może to przypadek, że akurat obie miały komplikacje. Ja akurat rodziłam 2 razy w Glostrup Hospital i jestem bardzo zadowolona i mogę polecać innym ten szpital.

P.S. Nina mieszkam, w Vallensbaek Strand tuż pprzy Ishoj. Niedawno sie przeprowadzilismy i nie mamy tu jeszcze znajomych. Jesli masz ochotę odezwij sie. Moje gg: 3291442.

1234

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: 17 Sie 2009, 07:42:24 »
hejka a może ktos rodził w Gentofte hospital, chyba będę tam rodzic a nic nie wiem o tym szpitalu. pozdrowionka :)

agaa :)

• Gość
« Odpowiedź #377 dnia: 17 Sie 2009, 12:45:18 »
ja rodzić będę w Esbjerg ;)
wiem już co nieco o tym szpitalu od rodzących tam kiedyś i niedawno koleżanek  z forum i nie tylko :)
ale nadal mile widziane informacje dot tego szpitala...
jak tam wygląda jesli chodzi o jedzonko ;) po jakim czasie można wrócić z aniolkiem do domku :)
i jak to tam wygląda jeśli chodzi o poród i dogadywanie sie po angielsku?? Mój angielski jest OK,wszędzie
gdzie trzeba dogaduje się bezproblemowo raczej ...ale nie wiem jak to będzie wtedy ?? bo to jednak nie
będzie relaks i zwykła rozmowa.... tylko medyczne słownictwo,stres,ból itd ;/ Nie wiem czy dam radę bez
tłumacza ?! Co mówicie....?
I czy któras z was wie,czy w tamtym szpitalu jest jakiś polski personel może?? Położna,lekarz czy pielęgniarka ?

Buziaczki dla wszystkich obecnych i przyszłych mamulek ;) :****

My mamy do termiu niecałe 5 tyg juz ;) hehe :****

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #378 dnia: 19 Sie 2009, 12:24:53 »
Przyszła mamo!
Kilka dni temu wróciliśmy ze szpitala, więc piszę na świeżo :)
Co do szpitala w Roskilde to dla mnie pozytywnie!
Podczas porodu cały czas towarzyszyła nam połozna, która była wprost cudowna! Pocieszała, dopingowała, tłumaczyła wszystko krok po kroku. Na koniec nawet mnie usciskała :)
Potem, na oddziale poporodowym lezałam w sali czteroosobowej. Lekki dyskomfort... Wprawdzie łóżko pozasłaniane z każdje strony, więc nikt mi w oczy nie zaglądał, ale jednak... Słyszałam jednak,że można dostać osobny pokoik, tylko trzeba to wcześniej zaznaczyć, więc może spróbuj zapytać położnej :)
Personel naprawdę super, mimo moich 100 pytań na godzinę nie zauważyłam nawet grymasu na ich twarzach. Położne były na każde wezwanie i zawsze miłe i uprzejme :)
Ogólnie, mam bardzo miłe wrażenia. Nie martw się!
Jeśli masz konkretne pytania to chętnie odpowiem :)
Powodzenia życzę!

agaa

• Gość
« Odpowiedź #379 dnia: 19 Sie 2009, 13:45:02 »
witam mamuśki ;)
po jakim czasie można wyjść do domku ze szpitala w Esbjerg po porodzie,jeśli wszystko przebiegło i jest OK ??ja mam za sobą 35 tyg i 4 dni :) Juz niewiele zostało nam do pełni szczęścia i cudu jakiego oczekujemy wraz z mężusiem :)
Buziaczki dla wszystkich mam obecnych i tych oczekujących tak jak ja ;) Buziaczki

Przyszła mama

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: 20 Sie 2009, 12:40:55 »
Lilko!
Dziekuje bardzo za informacje, ktora - nie bede ukrywac- troche mnie uspokoila po przeczytaniu wiadomosci od Anielkiiii, ktorej takze bardzo dziekuje!!! Kazda informacja jest bardzo wazna.
Mam nadzieje, ze ja bede miala rowniez mile wspomniania jak Ty. Choc przede  mna jeszcze kilka dlugich miesiecy.
Zycze Ci oraz Twojemu Malenstwu duzo zdrowia i jak najwiecej radosnych chwil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline giętki

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #381 dnia: 26 Sie 2009, 14:20:58 »
hej!
ja również jestem w ciąży, w sumie to dopabuse początki (8 tydzien) ale także mam tysiące pytan i wątpliwości, no bo przeciez to obcy kraj i tak naprawdę nie wiem co mnie tu czeka. bardzo zależy mi na nawiązaniu znajomości z przyszłymi mamusiami jak i tymi , które mają już ciążę i poród za sobą.czekam na odpowiedzi .magda

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #381 dnia: 26 Sie 2009, 14:20:58 »

agaa

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 26 Sie 2009, 14:30:30 »
do GIĘTKI
ja również jestem w ciąży...
obecnie mam za sobą już 36 tyg i 4 dni,.także czas ucieka nieubłaganie i za chwilkę zostaniemy rodzicami :)
wprawdzie,jak już wiesz,jeszcze nie urodziłam,ale sporo już się dowiedziałam tu i tam na przeróżne dreczące pytania,także jeśli masz ochote pisz na maila,a ja jak tylko bede znac odpowiedź na twoje pytania,odpiszę możliwie szybko :) Buziaczki

terazja

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: 27 Sie 2009, 09:49:07 »
Hej!
Czy mozecie mi powiedziec jak to jest z tlumaczami w czasie wizyt u lekarza czy w szpitalu etc. Temat ten byl poruszany w tym watku. Wynika z tego (ja tak zrozumialam), ze tlumacz z Kommuny jest za darmo.
Moj lekarz prowadzacy bardzo sie zbulwersowal, ze nie rozumiem medycznego angielskiego. Kazal mi kogos znalesc kto mowi po polsku i dunsku. Znalazlam taka osoba. Wtedy to moj lekarz zapytal czy to jest profesjonalny tlumacz bo na nikogo innego sie nie zgadza.
Powiedzial, ze moze"zalatwic" tlumacza z kommuny, ale za to trzeba placic. Oczywiscie zgodzilam sie na to. Jak do tej pory nic nie wspomnial o tlumaczu.
Na stronie mojej Kommuny nie znalazlam jakis informacji o tlumaczach.
Nie wiem co mam zrobic, a kolejna wizyta u lekarza sie zbliza. A tym samym nerwy, ktore zle wplywaja na moje dziecko.
Prosze pomozcie!!!!!

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #384 dnia: 27 Sie 2009, 11:34:10 »
Przy kazdej kolejnej wizycie mowisz jak sie rejestrujesz ze potrzebujesz tlumacza i oni Ci go zamowia.Zdarza sie ze mimo umowionego terminu tlumacz nie przychodzi,ale u mnie przewaznie byl.Teraz tez jak chodze z dzieckiem do lekarza to rowniez zamawiam sobie tlumacza,nikt nigdy nie robil problemow,bo tłumacz Ci sie nalezy.Jak masz jakies pytania pisz na maila.Pozdrawiam.

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #385 dnia: 27 Sie 2009, 12:40:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Moj lekarz prowadzacy bardzo sie zbulwersowal, ze nie rozumiem medycznego angielskiego.
Jeżeli mówisz po angielsku a nie znasz słówek medycznych to co za problem się ich nauczyć?Ja tak zrobiłam i nie musiłam latać w poszukiwaniu tłumacza.
Ja sobie nie wyobrażam badania ginekologicznego albo nie daj Boże,porodu w obecności tłumacza,nawet kobiety.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #386 dnia: 27 Sie 2009, 15:09:34 »
Ja przez całą ciążę mialam tłumacza mężczyznę, przy porodzie - cesarka- też był tłumacz mężczyzna i nie narzekam. Jeśli chodzi o dobro malenstwa nie patrzy sie na takie sprawy.W ciazy mialam komplikacje i angielski na dobrym poziomie nie wystarczyl.

terazja

• Gość
« Odpowiedź #387 dnia: 27 Sie 2009, 15:50:53 »
Dziekuje Wam za odpowiedzi.
Do tej pory przekonana bylam, ze tak wlasnie jest. Jednak moj lekarz "zbil mnie z tropu".
I -  Anha - , tak jak pisze Eva77, nie zawsze wystarcza dobra znajomosc angielskiego czy nauczenie  sie kilku slowek medycznych w tym jezyku. Zwlaszcza, jezeli ktos ma jakies problemy zdrowotne.

**Aneczka** bardzo bylabym Ci wdzieczna za numer do Twojego tlumacza. Nie mieszkam jednak w KPH, ale kto wie...
Eva77 - Dzieki, ze w razie pytan moge napisac na miala, ale masz go ukrytego  :) O, ja sie zarejestruje na forum. Prosze napisz, to bede miala Twojego maila.

Pozdrawiam wszystkie Mamuski!!!

Offline effa

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #388 dnia: 27 Sie 2009, 16:02:03 »
Do Eva77!!!
Zalogowalam sie i juz mam maila do Ciebie!  :)
Jakby co, to sie odezwe.
Pozdrawiam.

(predzej bylam: terazja)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #389 dnia: 28 Sie 2009, 09:00:45 »
Witam drogie mamy :)
Dolaczylam dzis do Was i od razu znalazlam odpowiednie miejsce do napisania kilku zdan:)
Jestem mama dwojga dzieci. 2letniego synka i poltoramiesiecznej coreczki . Rodzilam je w Dani i nawet sobie chwale z jednym zastrzeżeniem, ale może o tym innym razem :)
Pozdrawiam Was i zycze milego dnia :)

Zelandia

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #389 dnia: 28 Sie 2009, 09:00:45 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 316799
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18617
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40764
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 47657
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43763
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand