poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 302003 razy)

Offline Magda_lena

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #405 dnia: 18 Wrz 2009, 12:07:27 »
dziewczyny jak jest z zzo???? Czy podają je bez problemu czy raczej odmawiają???
jest to dla mnie bardzo ważne, a bede rodziła najprawdopodobniej w Glostrup
Mój poprzedni poród przeszłam bardzo cięzko zarówno psychicznie jak i fizycznie, dlatego zalezy mi bardzo na znieczuleniu :-\

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #406 dnia: 18 Wrz 2009, 12:13:14 »
Jeśli to jest naturalny poród to raczej odradzają ale oczywiście jak będzie Pani chciała to podadzą. Warto byłoby to uzgodnić wcześniej. Proszę powiedzieć o swoim wcześniejszym porodzie.

aneczka

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: 18 Wrz 2009, 12:27:32 »
Niby polozna na spotkaniach mowila ze nie ma problemow z dostaniem znieczulenia ale ja go nie otrzymalam tzn dostala maske z gazem ale pozno wiec z tego wszystkiego nawet nie sluchalam jak mam z niej korzystac wiec nie skorzystalam. A co do pojscia do lekarza to chyba nikt nie narzuca kiedy ma to byc pierwszy raz, ja jak tylko przeczuwalam ze jestem w ciazy zrobilam test i zarejestrowalam sie do lekarki. Na pierwszej wizycie zalozono Mi karte ciazy, wybralam szpital, zrobiono badania krwi i moczu oraz poinformowano Mnie gdzie mam pojsc na USG tzn gdzie mam zadzwonic i sie zarejestrowac /bo je akurat mialam robione w 7-8 tygodniu w prywatnej klinice ze wzgledu na problemy z wczesniejsza ciaza/

Offline Magda_lena

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #408 dnia: 18 Wrz 2009, 13:12:29 »
chciałabym uniknąć szrpaniny na porodówce kiedy  ja czuje ze nie daje rady, a połozna  upiera sie przy swoim!:(

interesuje mnie ile przysługuje mi USG???
na forum czytałam że dwa, znajome tez miały dwa nawet trzy,
natomiast mój lekarz powiedział że 1, w 18 tyg!
juz nie wiem co mam mysleć

no i jak  jest z oksytocyną??? aplikuja tak samo jak w Polsce czy raczej bardziej rozważnie???

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #409 dnia: 18 Wrz 2009, 13:29:19 »
chciałabym uniknąć szrpaniny na porodówce kiedy  ja czuje ze nie daje rady, a połozna  upiera sie przy swoim!:(

interesuje mnie ile przysługuje mi USG???
na forum czytałam że dwa, znajome tez miały dwa nawet trzy,
natomiast mój lekarz powiedział że 1, w 18 tyg!
juz nie wiem co mam mysleć

no i jak  jest z oksytocyną??? aplikuja tak samo jak w Polsce czy raczej bardziej rozważnie???

Przysluguje 2 razy usg, tak bylo przy moich dwoch ciazach. I 2 jest w 20 tyg. Za kolejne trzeba placic.
A co do znieczulenia- ja poprosilam przy pierwszej ciazy. I nie bylo problemow. Przyszedl anestozjolog, uszykowal wszystko i nagle zawolali go do osoby z wypadku. Obylo sie bez znieczulenia :)
Rodzilam w Næstved i bardzo chwale sobie tam opieke nad pacjentem.

Masz na pewno spotkania co miesiac z polozna? Powinnas jej powiedziec o swoich obawach. Na pewno dobrze Ci doradzi.
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2009, 13:45:26 wysłana przez Zelandia »

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #410 dnia: 18 Wrz 2009, 15:52:36 »
Zelandia ma po części rację. Standardowo przysługuje 2 USG jednakże jeśli jest Pani chora na jakieś choroby i ma Pani to udokumentowane to można postarać się o więcej wizyt.

Wizyty u Jordemoder według kalendarza:
13-15, 21, 29, 35, 37, 39 (41-42) - tygodniu

Wizyty u lekarza pierwszego kontaktu:
6-10, 24, 35 tydzień.

pozd.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #411 dnia: 18 Wrz 2009, 16:03:16 »
Tak ,po czesci. Bo ja choroby nie bralam pod uwage i nie bylo tego w pytaniu Magda_leny.
Przeciez to  logiczne, ze wtedy bylaby pod inna opieka .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #411 dnia: 18 Wrz 2009, 16:03:16 »

Offline Magda_lena

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #412 dnia: 18 Wrz 2009, 23:15:10 »
w takim razie wychodzi na to że lekarz wprowadził mnie w błąd, mówiąc że nalezy mi sie tylko 1 USG :-\

jeszcze na pytanie dlaczego tylko jedno odpowiedział, ze w Polsce i w niemczech to dlatego że naciągają na pieniądze,
a jak chce sobie zrobic dodatkowe USG to na swój koszt :-\

[Posted on: 18 Wrzesień  2009, 16:18:14]

A czy jest tu na forum jakaś kobieta która tam rodziła i zna ten szpital w Glostrup????
Będe wdzięczna za wszystkie informacje!!! ;)

Offline zyrafffkaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #413 dnia: 19 Wrz 2009, 07:42:51 »
Tak Magdalenko, ja rodzilam w szpitalu w Glostrup 1,5 roku temu :) ogolnie porod przebiegl bez zadnych komplikacji i ze znieczuleniem tez nie mialam problemu, tylko pierw dali mi maske a pozniej jak nie pomagalo to zaproponowali ze maja takie cos jak ZZO (nie pamietam dunskiej nazwy) :) po porodzie zajmuja sie toba i dzieckiem  tez super :)

marionetka

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: 19 Wrz 2009, 15:21:56 »
Witam.. Na pewno przysluguje Ci dwa razy usg ale  jesli na coś chorujesz to przysługuje ci wiecej niz 2 usg..ja jestem w 26 tc i za dwa tygodnie bede miala  juz czwarte usg ponieważ mam problemy z tarczycą..pozdrawiam przyszle mamcie..

marta12

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: 19 Wrz 2009, 20:14:21 »
Mam pytanie czy jest mozliwosc zeby dostac tlumacza na ta pierwsza wizyte.Obawiam sie ze muj angielski jest slaby ,a chcialabym wszystko dokladnie zrozumiec.

marionetka

• Gość
« Odpowiedź #416 dnia: 19 Wrz 2009, 20:47:24 »
Marta 12 oczywiście przysługuje ci tłumacz..ja przy kazdej wizycie w szpitalu mam tłumacza.. nalezy poprosić swojego lekarza prowadzącego który wysyłajac papiery do Twojego szpitala umiesci notke ze dana osoba prosi o tłumacza..
Pozdrawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #417 dnia: 19 Wrz 2009, 20:47:43 »
Oczywiście. Proszę tylko to powiedzieć przy pierwszej wizycie, że chce Pani tłumacza.

emi123

• Gość
« Odpowiedź #418 dnia: 20 Wrz 2009, 21:25:51 »
witam :)

Jeśli chodzi o zzo to racja że odradzają, przynajmniej tak u mnie było. Moze nie tyle ze mi położna odradzała co mówiła że może dam radę bez, ale jeśli bedzie inaczej to oczywiście nie ma problemu. Potem sama już widziała że tego potrzebuję i dostałam jak byłam gotowa.
Co do usg, to faktycznie przysługuja dwa, ale np w moim przypadku przy drugim usg wykryto wadę u dziecka i nie pamietam ile, ale miałam tych usg chyba z 10  :o do znudzenia...
Poród miałam wywoływany, nie dostałam żadnej oksytocyny tylko tabletkę dopochwową i po niej akcja się rozkręciła..
Tłumacza też miałam wpisanego w papierach przez położną, ale nikt takowy nie przyszedł i nawet nie był nam potrzebny. Spokojnie dogadaliśmy się z położną.. była bardzo miła i nawet jak czegos nie rozumiałam, to próbowała powiedzieć innymi słowami tak żebym zrozumiała..

Magdalena powodzenia, moim zdaniem nie ma się co bać.. wiadomo inny kraj, inni ludzie, obcy język, ale moim zdaniem w PL lepszego miejsca na poród i ciążę bym nie znalazła..

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #419 dnia: 20 Wrz 2009, 23:54:41 »
To chyba dobrze ze mialas tyle usg jak wykryto wadę u dziecka, a dziwnie napisalas do znudzenia. Ja mialam za malo wod i rowniez mialam czesto usg, ale moglabym chodzic co tydzien aby tylko sie upewniac ze z dzieckiem wszystko w porzadku.Rzeczywiscie jak sa komplikacje to usg robia czesto.Jesli cos Was niepokoi mowcie poloznej.Ja poprosilam polozna o dodatkowe usg i mnie skabusewala.Dzieki Bogu bo wyszla historia z tymi wodami i inna sprawa ale za dlugo by o tym pisac.Gdybym poprzestala tylko na dwoch usg to nie wiem jak by sie wszystko skonczylo.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #419 dnia: 20 Wrz 2009, 23:54:41 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 316799
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18617
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 40764
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 47657
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 43763
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand