poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: mlode mamusie w Danii  (Przeczytany 299302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: mlode mamusie w Danii
« Odpowiedź #660 dnia: 12 Sie 2013, 00:52:37 »
Spokojnie :). Nikt jej nie chcial obrazic ani zlinczowac. Tylko taki troche "nieokrzesany" styl mamy ;). No bo tak codziennie setki osob pyta, co im sie nalezy.. Rowniez na priwach. Dlatego reagujemy troche alergicznie :).

Btw Do "starych": wlasnie o tym pisalam. Taki jest odbior poloniinfo w realu... Ludzie boja sie tu logowac i pytac o cokolwiek.
Aisak, a ja uwazam, ze czas skonczyc z przepraszaniem.
Caly czas powtarzam. Potrzebujacemu pomoge. Leniwemu nie.
Jak juz napisano wczesniej - wszytsko mozna znalezc na forum, ale po co jak "starzy" sa od tego by pomagac?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #661 dnia: 12 Sie 2013, 00:56:11 »
Kocham cytaty, wiec zaczne od cytatu "kazdy jest kowalem swojego losu", tudziez  "jak sobie poscielesz, tak sie wyspisz".
Mi, osobiscie nikt nie pomogl, za wyjatkiem mojego meza.
Ale tez nie wpadlam tutaj "jak urwana z choinki".
Zakladam, ze wyjazdu za granice nie planuje sie z dnia na dzien. Ze nie wybiera sie kraju przypadkowo. Ze zna sie chociaz komunikatywnie jakis uzyteczny w tym kraju jezyk.
A jak ktos sie decyduje na wyjazd na zasadzie "jakos to bedzie", to musi sie liczyc z tym, ze latwo nie bedzie.
Jezeli chodzi o pomoc, to ja tylko wiem, ilu osobom pomoglam, nie afiszuje sie z tym. Ale podkreslam, jest to z mojej strony dobrowolne. Poza tym, wyznaje zasade pomagania "dajac wedke", a nie kosz z rybami.

Co to znaczy "swoj" ? Ze rodak? Ze pochodzimy z tego samego 37-miloionowego kraju i mowimy tym samym jezykiem?
To mnie obliguje do pomocy???? Litosci.
Rownie chetnie pomoge CHince, Arabce, czy Murzynowi.
Dla mnie liczy sie czlowiek w FAKTYCZNEJ potrzebie, a nie wiezy jezykowe.

Zeby wymagac od innych, trzeba najpierw dac cos od siebie.

A ja sie tak nie bawie, Ty robisz to specjalnie  ;) :P

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #662 dnia: 12 Sie 2013, 00:57:34 »
1941   Masz racje to zalezy przede wszystkim od checi,mezowi bardzo zalezalo na tym,abysmy byli Tu razem dlatego stanal na glowie by tego dokonac..Ale tez nie powod by kogos odrazu osadzac jak np.electre,mimo tego,ze sie pyta o jakies pieniadze...moze im takze bardzo zalezy na tym,aby byc tu razem,a nie znaja przepisow.Duzo sie zmienilo,ale nadal wszystko da sie zalatwic w miesiac -tylko potrzebne sa checi...

czasy sie zmienily
Dania ma dosyc wsodnioeuropejcow na utrzyamniu, wiec byc moze Tobie jakis czas temu sie udalo. Jestem pewna, ze teraz, juz "nie ma letko".
Osobiscie ostatnio pomagalam jednej dziewczynie, ktora nie dostaal pobytu jako czlonek rodziny. Mimo, ze maja wspolne 2-letnie dziecko. Nie mieli w Polsce wspolnego adresu, nie dostali i koniec. A dziecko skad sie wzielo - urzedu nie interesowalo. W koncu zeby miec razem dziecko nie trzeba byc od razu para, nie ? (tu akurat ironicznie, bo sama nie pojmuje tego toku myslenia).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #663 dnia: 12 Sie 2013, 01:00:21 »
A ja sie tak nie bawie, Ty robisz to specjalnie  ;) :P
Juz CI mowilam, ze chora, wiec niewpelni sprawna umyslowo :)
Wyspalam sie kurde w dzien, to teraz spac nie moge i bredze po nocy, wybacz :)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #664 dnia: 12 Sie 2013, 01:02:02 »

Hahahaha, a ja sie aklimatyzuje  :) tez siedze.

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #665 dnia: 12 Sie 2013, 01:04:02 »

A gdzie tam. To są bardzo cenne informacje i bardzo logiczne.  8)

1990

• Gość
« Odpowiedź #666 dnia: 12 Sie 2013, 01:13:06 »
Ok,nie dyskutuje wiecej na ten temat bo coz dziesiec na jednego wiec nie mam szans...wiekszosc z nas znalazla sie Tu na tej samej zasadzie,lecz Kazdy w inny sposob sie z tym borykal...Jednemu przyszlo latwo,drugiemu nie....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #666 dnia: 12 Sie 2013, 01:13:06 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #667 dnia: 12 Sie 2013, 01:22:10 »
Ok,nie dyskutuje wiecej na ten temat bo coz dziesiec na jednego wiec nie mam szans...wiekszosc z nas znalazla sie Tu na tej samej zasadzie,lecz Kazdy w inny sposob sie z tym borykal...Jednemu przyszlo latwo,drugiemu nie....

1990 nie wiem czemu sie obruszylas?
Nikt Cie nie atakuje, no chyba czytasz? Poprostu realia ulegly zmianom nie da sie ukryc, swiat juz tak nie wyglada jak gdy Ty tu przyjechalas, a moze nie wszedzie tak wyglada, to sa fakty no niestety.
Naprawde uwierz nikt tu Cie nie krytykuje, nikt nie naciska na Ciebie przedstawia tylko inne okolicznosci ktore faktycznie maja miejsce i ktore dzieja sie obecnie.
To duza odpowiedzialnosc jak napisal war. A gdy sprawy nie pojda jak w bajce i za porod trzeba bedzie zaplacic? Bo PL na niebieskiej karcie gdy znany jest termin porodu nie zechce zaplacic za usluge medyczna tu w DK to co wtedy?
Pewnie, ze rodzina wazna rzecz, ale troche po kolei. Nie wiadomo jaka sytuacja faktyczna jest chlopaka ile tu juz jest w drugiej pracy i kilka innych niewiadomych, no sama przyznasz, ze z tego tez sobie trzeba zdawac sprawe nie to ze ktos zniecheca czy cos ale informuje jak jest faktycznie. Jasne, ze pozniej mozna by rzec sielanka i zadowolenie ale jednak.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #668 dnia: 12 Sie 2013, 01:22:58 »
Nie dyskutujemy grupowo, a na argumenty.
Jezeli chodzi o mnie, z nikim nie trzymam, a i czasami ze swoimi kolezankami sie nie zgadzam i tez sobie podysktujemy.
Wiec, lepiej zgromadz argumenty, zamiast sie obrazac.

Czy latwo komus przyszlo?
Najlepiej sie liczy czyjes pieniadze i ocenia czyjs wysilek.
Mysle, ze mi w miare latwo przyszlo. Ale przygotowywalam sie do wyjazdu rok.
A po przyjezdzie kulam jezyk do bolu, a i pozniej godzilam prace na pelnym etacie, z intensywna szkola jezykowa.
Nie wzielam z panstwowej "kupki" ani grosza. I nawet do glowy mi nie przylo zapytac, jak tu wziac.
Dziecie swoje poslalam do dagpleje w wieku 10-miesiecy, by wrocic do pracy, a nie zyc za pieniadze innych.
Jak nie bylam zadowolona z pracy, to szukalam innych opcji. Mialam 3 plany, do ktorych realizacji dazylam.
Tak wiec nie wiem, czy mozna powiedziec latwo?
Samo wykonywanie bylo juz latwe, ale poswiecalam naprawde duzo czasu na "ukladanie puzzli".

Osobiscie nie zgadzam sie na utrzymywanie z mojego podatku wyzyskiwaczy.
Ja rozumiem, ze ktos pracowal, prace stracil. Czy ulegl wypadkowi i moze do pracy wrocic. Takim jak najbardziej, sie nalezy pomoc. Ale leniuchom i kombinatorom mowie NIE i juz.

1990

• Gość
« Odpowiedź #669 dnia: 12 Sie 2013, 01:35:39 »
Ja sie wcale nie obrazam-nie mam powodow.Ja rowniez ani grosza nie wylodzilam od panstwa.Takze Jestem przeciwna wyzyskiwacza ,bo jeden ciezko charuje a przyjedzie darmozjad i bedzie chcial wyzyskac kase od panstwa-takich jest sporo,nie tylko Tu...

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #670 dnia: 12 Sie 2013, 07:38:42 »
1990 nie wiem czemu sie obruszylas?
Nikt Cie nie atakuje, no chyba czytasz? Poprostu realia ulegly zmianom nie da sie ukryc, swiat juz tak nie wyglada jak gdy Ty tu przyjechalas, a moze nie wszedzie tak wyglada, to sa fakty no niestety.
Naprawde uwierz nikt tu Cie nie krytykuje, nikt nie naciska na Ciebie przedstawia tylko inne okolicznosci ktore faktycznie maja miejsce i ktore dzieja sie obecnie.
To duza odpowiedzialnosc jak napisal war. A gdy sprawy nie pojda jak w bajce i za porod trzeba bedzie zaplacic? Bo PL na niebieskiej karcie gdy znany jest termin porodu nie zechce zaplacic za usluge medyczna tu w DK to co wtedy?
Pewnie, ze rodzina wazna rzecz, ale troche po kolei. Nie wiadomo jaka sytuacja faktyczna jest chlopaka ile tu juz jest w drugiej pracy i kilka innych niewiadomych, no sama przyznasz, ze z tego tez sobie trzeba zdawac sprawe nie to ze ktos zniecheca czy cos ale informuje jak jest faktycznie. Jasne, ze pozniej mozna by rzec sielanka i zadowolenie ale jednak.
41 czytam i nie poznaje kolegi  :) aż myszka sama na podziękowanie klika

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #671 dnia: 12 Sie 2013, 08:43:11 »
Jest jeszcze jeden fakt, ktory "pominelismy". Jezeli dziewczyna ma termin porodu za miesiac, to praktycznie moze urodzic w kazdej chwili. A za 2 tygodnie bedzie to juz porod o czasie.
Oczekiwanie, ze pozwolenie i zolta karte zalatwi sie w 2 tygodnie to "juz jazda bez trzymanki". Na sama zolta karte czeka sie do dwoch tygodni.
Porod w Danii o ile pamietam kosztuje ponad 10.000 koron.

Wiec naprawde dziewcze "ocknelo sie" w ostatniej chwili. No i zupelnie niezlosliwie mi sie cisnie pytanie, czy ona dopabuse wczoraj dowiedziala sie, ze jest w ciazy?
Przeciez sprawy mozna bylo juz dawno poukladac. Zwlaszcza, ze jak mowi, chlopak w Danii juz wczesniej pracowal.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #672 dnia: 12 Sie 2013, 09:22:46 »
1941   Masz racje to zalezy przede wszystkim od checi,mezowi bardzo zalezalo na tym,abysmy byli Tu razem dlatego stanal na glowie by tego dokonac..Ale tez nie powod by kogos odrazu osadzac jak np.electre,mimo tego,ze sie pyta o jakies pieniadze...moze im takze bardzo zalezy na tym,aby byc tu razem,a nie znaja przepisow.Duzo sie zmienilo,ale nadal wszystko da sie zalatwic w miesiac -tylko potrzebne sa checi...
Masz racje, tak wciaz jest.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #673 dnia: 12 Sie 2013, 09:32:58 »

Na troche sobie pozwole i zaczne od poczatku.
Jestescie niesprawiedliwi i nie zyczliwi...Ktos sie pyta o rade czy lepiej zostac i urodzic w Pl czy tu, a wy odrazu zlinczowaliscie Electre_89! A to tylko dlatego,ze spytala czy bedzie miala ubezpieczenie i czy cos bedzie sie jej nalezalo!Fakt troche zle,ze mysli by cos wyrwac od panstwa,ale to odrazu nie powod by na kogos najezdzac!!!Jestem przekonana,ze wiekszosc z was jest tu na zasadzie laczenia rodzin i byla w podobnej sytuacjii,lecz po kilku-kilkunastu latach przebywania tu jest sie ciezko przyznac do tego.
  Powiada sie,ze "Swoj Swojemu pomoze",a to guzik prawda!!!    Milej nocki
Jesli juz usprawiedliwiasz Elecre za pytanie o to co jej sie nalezy to i usprawiedliw tych, ktorym sie to nie podoba, bo kazdy ma prawo do swoich opini i ich wyrazania. I z laski swojej nie wkladaj wszystkich albo wiekszosci do tego samego worka, chcesz powiedziec ze wiekszosc z nas przyjechala do Danii w 8 mc ciazy z pytaniem na ustach co mi sie za to, ze tu przyjechalam nalezy?

1941 troche sie mylisz 
  wypowiadam sie bo akurat bylam w podobnej sytuacjii i jakos tu jestem...
A mianowicie chlopak(teraz maz) byl tu a ja w pl zaszlam w ciaze postanowilismy,abym urodzila tu w Danii wiec tu przyjechalam pojechalismy zalatwiac papiery,ophold bez problemu dostalam na zasadzie laczenia rodzin mimo tego,ze maz wtedy byl akurat na kontanthjælp na kacie tez nie mial,po tyg.dostalam pozwolenie i zolta karte...Tak wiec nie trzeba miec kokosow na kacie,aby sie tu znalezc i dostac zolta karte...
Ktos Ci juz zadal to pytanie ale.. Kiedy to bylo? I skoro jestes tak dobrze poinformowana to czemu nie udzielisz Elektrze odpowiedzi na jej pytania?

Jestes pewna, ze w miesiac sie da? Poreczysz za to? Poreczysz za to, ze innym sie uda tak samo jak wam? Poreczysz za to, ze ona faktycznie ma miesiac do porodu, ze trafi na urzednika ktory szybko wyda pozwolenie, ze chlopak zarabia wystarczajaco duzo by utrzymac tutaj trojke? Piszesz
Nawet w jeden dzien mozna zalatwic mieszkanie ze spoldzielni jak i rowniez pozyczke na depozyt z komuny...
             DLA CHCACEGO NIC TRUDNEGO!!!!!!
Naprawde? Moze i mozna , powiedz w ktorej komunie to tak mozna od reki zalatwic? Mieszkania jak rozumiem stoja i czekaja, pieniadze w komunie zreszta tez.
Ja sie wcale nie obrazam-nie mam powodow.Ja rowniez ani grosza nie wylodzilam od panstwa.Takze Jestem przeciwna wyzyskiwacza ,bo jeden ciezko charuje a przyjedzie darmozjad i bedzie chcial wyzyskac kase od panstwa-takich jest sporo,nie tylko Tu...
No i to moje ulubione zdanie. Dziewczyno, przyjechalas bedac w ciazy do meza ktory byl na zapomodze socjalnej, wiec nie wmawiaj nikomu ze nie kozystalas z pieniedzy panstwowych,
A tak w ogole to Twoja jedyna rada i lekarstwo to dla chcacego nic trudnego, ale na innych ktorzy nie chca odpowiedziec na pytanie Ile dostane od panstwa dunskiego jesli tu przyjade by urodzic dziecko? sie obruszasz.
I tak zupelnie of top. Asiak sprawdzilam i 1990 tez jest nowa, jesli chcesz mozesz mnie zrugac za takie jej przyjecie  :-[

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #674 dnia: 12 Sie 2013, 09:36:01 »
czasy sie zmienily
Dania ma dosyc wsodnioeuropejcow na utrzyamniu, wiec byc moze Tobie jakis czas temu sie udalo. Jestem pewna, ze teraz, juz "nie ma letko".
Osobiscie ostatnio pomagalam jednej dziewczynie, ktora nie dostaal pobytu jako czlonek rodziny. Mimo, ze maja wspolne 2-letnie dziecko. Nie mieli w Polsce wspolnego adresu, nie dostali i koniec. A dziecko skad sie wzielo - urzedu nie interesowalo. W koncu zeby miec razem dziecko nie trzeba byc od razu para, nie ? (tu akurat ironicznie, bo sama nie pojmuje tego toku myslenia).
Dokladnie. Ja jeszcze od siebie dodam, ze ostatnio wszystkie przepisy dotyczace jakiejkolwiek pomocy "nalezacej sie" obcokrajowcom, zostaly w delikatny, ale zasadniczy sposob zmodyfikowane. Wlasnie ze wzgledu na liczne udane proby oszustwa. Niestety, problem moze zaczac sie w sytuacji, gdy ktos znajdzie sie w szczegolnym polozeniu nie z wlasnej winy i zaczyna szukac pomocy, bo nie ma innego wyjscia. Wtedy dopabuse mozna sie przekonac, do czego doprowadzilo wczesniejsze lawirowanie i oszukiwanie, oczywiscie nie tyko, kochanych rodakow ::).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #674 dnia: 12 Sie 2013, 09:36:01 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309138
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16834
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39586
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45802
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42603
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand