poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozwiazanie umowy wynajmu mieszkania  (Przeczytany 13474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ktos

• Gość
Rozwiazanie umowy wynajmu mieszkania
« dnia: 05 Kwi 2008, 23:25:40 »
Witam.
Chciałbym rozwiązać umowe wynajmu mieszkania, umowa na czas nieograniczony. Z tego co się dotłumaczyłem z duńskiego tekstu w tej umowie muszę zrobić to z 3 miesięcznym wyprzedzeniem. Niestety, nie wiedziałem o tym w chwili podpisywania umowy, jakoś wynajmujący pominą ten fragment w tłumaczeniu ale nie sądze żeby fakt nieznajomości języka był by pretekstem do rozwiązania umowy w trybie przyśpieszonym, czy może się mylę? Zmylił mnie fakt że depozyt był równoważnością miesięcznej opłaty a nie 3 miesięcznej jak to zwykle bywa. Więc jak mam napisać to wypowiedzenie? Czy wypowiedzenie w j.angielskim bedzie prawomocne? Naukę duńskiego juz sobie darowałem, nie zamierzam tu zostać ani chwili dłużej aniżeli to konieczne wiec nie jestem za dobry w j.duńskim. Jednak chyba bede musiał posiedziec tu do końca czerwca zeby przekroczyć 183 dni w celu rozliczania sie z polskim US.
Więc jak rozwiązać tę umowę?
Czy ostatni miesiąc muszę zapłacić czy zostanie on pokryty z depozytu?
Czy w związku z moim wyjazdem muszę płacić DR Licence na okres do konca pażdziernika?
Czy pracodawca słusznie nie płaci mi za dni kiedy jestem chory lub ide do lekarza a zdarza mi się niestety nawet często, wyszły grzeszki młodości i posypało się troche zdrowie wiec taniej mi bedzie leczyć sie w kraju.
Czy pracodawca może mnie bezprawnie zwolinic kiedy wymówie umowe wynajem mieszkania (wynjmującym jest dyrektor zakladu w którym pracuje) a raczej jak tego uniknąć? Raczej nieciekawe stosunki utrzymujemy tym czesem, zreszta dyskryminacji jak sie okazało nie da się uniknąć przynajmniej w tym miasteczku.
Jest jakaś szansa żeby dostać feriepenge 2007 i 2008 tuż po zwolnieniu się z pracy? Nie powiem spłukałem sie w Danii, wiecej byłem chory niż w pracy a fizykoterapia i rehabilitacja były częsciowo płatne wiec aktualnie mam mniej kasy niz mialem tu zaczynając.

K3

• Gość
Odp: Rozwiazanie umowy wynajmu mieszkania
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwi 2008, 23:32:01 »
Językiem urzędowym jest j.duński, więc pisma w jakimkolwiek innym języku po prostu nie muszą byc akceptowane, mogą, ale nie muszą.

Skoro podpisywałeś umowę, to powinieneś wiedzieć co podpisałeś

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwi 2008, 01:00:49 »
Normalne jest 3 miesięczne wypowiedzenie ale w większości przypadków mieszkanie zostaje wynajęte szybciej i wtedy płacisz tylko za okres kiedy mieszkania stało puste. Też normalne jest, że przy wyprowadzaniu należy mieszkanie odnowić (pozostawić w stanie przyjęcia) w przeciwnym przypadku pieniądze z depozytu pójdą na ten cel. Wypowiedzenie można złożyć 1 lub czasami też 15 w miesiącu. W spółdzielniach chyba wystarczy zadzwonić ale nie jestem pewien.

"zeby przekroczyć 183 dni w celu rozliczania sie z polskim US."
Jeżeli myślisz o przeniesieniu rezydencji podatkowej do Danii to nie tylko 183 dni jest brane pod uwagę oraz trzeba powiadomić US o zaistniałej zmianie w ciągu miesiąca.

Pracodawca nie może zwolnić pracownika z powodu wypowiedzenia mieszkania ale np. z powodu zmniejszenia zamówień itp.

Feriepenge otrzymasz, zobacz Urlop wypoczynkowy.

Zamów podpis cyfrowy aby mieć dostęp do Feriekonto i SKAT.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwi 2008, 07:40:37 »
Wzór rozwiązania umowy o wynajem mieszkania:

Opsigelse af lejemål

Undertegnede opsiger hermed lejemålet vedrørende lejligheden: __________________
Ja niżej podisany rozwiązuję umowę o wynajem mieszkania pod adresem___________________[/i]

Den opsiges pr. den __/__ - 2008, med __ måneders varsel. 
Data rozwiązania umowy z __ mieś. wypowiedzeniem - w Twoim wypadku 3 mieś.

Jeg fraflytter min lejlighed senest __arbejdsdage før opsigelsesdatoen, dvs. den: __/__ - 2008
Z mieszkania wyprowadzam sę najpóźniej __ dni roboczych, prrzed datą wypow., tzn dnia :__/__ -2008

Jeg ønsker at lejemålet bliver udlejet så hurtig som muligt:  Ja____  Nej____
Chcę, żeby mieszkanie było ponownie wynajęte jak najszybciej: Tak___ Nie_

Tlf. nr. for kontakt i forbindelse med fremvisning: _____________________
Numer tlf. w wypadku potrzeby pokazania mieszkania potencjalnym zainteresowanym

Dato                                                         Underskrift Lejer

_______________________                        _________________________

Licencja TV:
Mozesz się wymeldować online wypełniając zgłoszenie pod adresem:
https://dr.dk/OmDR/Licens/Tilmeld_Frameld_Aendring/aendring.htm

Zwracają nadpłatę. Piszą, że wpłacają na Twoje nemkonto w banku.
Jeżeli takowego nie masz to wpisz w okienku komentarze:
Overskydende beløb send venligst til konto nr:__________     inne konto
Overskydende beløb send venligst til adressen:__________     czek na adres

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 06 Kwi 2008, 07:51:31 wysłana przez Manior »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwi 2008, 15:22:47 »
Czasem udaje sie skrocic okres wypowiedzenia mieszkania - tych 3miesiecy, kiedy porozmawia sie z wynajemca i pojdzie on na reke, tj:
kiedys udalo mi sie znalezc osobe, ktora byla zainteresowana wynajeciem mieszkania jak najszybciej. Po rozmowie z wynajemca i wizytacji mieszkania przez niego itd nowa osoba zamieszkala w opuszczonym przeze mnie mieszkaniu juz nastepnego dnia.
Mieszkanie bylo odnowione, kaucja byla znosna itd. Moje kontakty z wynajemca wiecej niz bardzo dobre. Moze i panu sie uda.

ktos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwi 2008, 21:06:40 »
Dzieki za porady.
Co do kontaktu z wynajmujacym to raczej nie wyroba. Czlowiek dal sie poznac z najgorszej strony, potrafi klamac patrzac w oczy.
Jeszcze jedno pytanie: Powinienem zostawic mieszkanie w stanie jakim je otrzymalem czy odnowione? Bo otrzymalem mieszkanie w stanie fatalnym ale zostaly niedoremontowane kuchnia i WC. Zakaldam ze kosztow poniesionych nie zwroci ale czy mam jakas szanse na zwrot depozytu czy szkoda sie klocic?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwi 2008, 22:42:32 »
W spółdzielniach wprowadzasz się do odnowionego mieszkania i takie musisz pozostawić. Wtedy otrzymujesz całą kaucję z powrotem. Jeżeli mieszkanie nie jest odnowione lub coś zniszczone to wtedy pieniądze z kaucji idą na remont.
W niektórych spółdzielniach jest też możliwość przejęcia nie odnowionego mieszkania przy wprowadzaniu ale wtedy nie musisz remontować przy wyprowadzaniu i otrzymujesz kaucję z powrotem.

Nie wiem jak jest w twoim przypadku, ale właściciel powinien zwrócić tobie kaucję, chociaż mogą być problemy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwi 2008, 22:42:32 »

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwi 2008, 22:51:55 »
Ma pan zdjecia, dokumentujace stan mieszkania przed wprowadzeniem sie?

Moze jest w kontrakcie, ze mieszkanie bylo nieodnowione, nieposprztane itd?
Jak z AGD? Wszystko dziala?

Czy o remontach na koszt wlasny informowal pan wynajemce?

Jesli mieszkanie wynajmowane jest od prywatnego wynajemcy, to niewiele da sie zrobic, ale zawsze jest jakas mozliwosc.

Anett-ka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maj 2009, 17:49:39 »
Czy ktos sie orientuje ile wynosi okres wypowiedzenia w spoldzielniach mieszkaniowych?

K3

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maj 2009, 17:51:00 »
Czy ktos sie orientuje ile wynosi okres wypowiedzenia w spoldzielniach mieszkaniowych?

najczęściej trzy miesiące

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maj 2009, 17:51:00 »

doplaty do mieszkania

Zaczęty przez marta999Dział Podatki

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 17228
Ostatnia wiadomość 11 Lip 2010, 19:28:18
wysłana przez ana32
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!