poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pogotowie dentystyczne  (Przeczytany 24679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tula

• Gość
Pogotowie dentystyczne
« dnia: 06 Kwi 2008, 14:50:41 »
Jak w temacie -- czy jest tu cos takiego? Zab boli mnie od piatku, jutro sprobuje popytac w okolicznych gabinetach dentystycznych, ale na sama mysl o tym, ze moge sie meczyc nastepne kilka dni, bo przeciez "konsultation efter aftale", to mi sie slabo robi...

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
Odp: Pogotowie dentystyczne
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwi 2008, 15:02:00 »
Są takie pogotowia. Tu masz kilka adresów w DK:
http://www.tandlaegeforeningen.dk/Patienter/Vejvisere/Tandlaegevagt.aspx
albo: http://www.gladtand.dk/akut.htm

Nigdy sam nie miałem takiej potrzeby, ale słyszałem, że taki nagły przypadek to kosztuje jeszcze drożej niż normalne leczenie w klinice.
Z tym "konsultation efter aftale" to nie jest tak strasznie. Jeżeli masz klinikę, w której jesteś zarejestrowana, to napewno znajdą jakiś czas w ciągu dnia.
Jeżeli nie jesteś nigdzie zarejestrowana to musisz trochę pochodzić, aż ktoś się zlituje. Może być trudniej.
Pytaj się sekretarek, czy może mogą Ci polecić inną klinikę, jeżeli sami nie mają czasu. Oni się znają między sobą. To taka "mafia" ;)

Pozdrawiam

Tula

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwi 2008, 15:09:43 »
Przeraziles mnie z tymi kwotami; wiem, ze dentysci sa drodzy, ale teraz po prostu nie mam wyjscia, nie dam rady bez leczenia, a obawiam sie, ze to bedzie kanalowe, bo ten zab juz byl leczony, a bol mi wyraznie promieniuje od dolu. Nic, popytam jutro w klinikach (nie jestem nigdzie zarejestrowana), a jak sie nie uda, sprobuje u tych z Twoich linkow.
Dziekuje za pomoc.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwi 2008, 15:25:35 »
W Aarhus modne i tanie jest chodzenie do kliniki przy wydziale stomatologii.
Kolejki sa dlugie, ale jesli ciekawy przypadek to biora do razu.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwi 2008, 15:33:34 »
To nie przejdzie -- kolega tam poszedl z napuchnieta twarza i bolem, pan go odeslal z kwitkiem mowiac, ze z wierzchu to nic nie widac, a oni sa bardzo zajeci i maja wielu innych pacjentow...

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwi 2008, 16:00:49 »
Jeżeli ząb był już  leczony kanałowo (?) to częstym przypadkiem jest niedokładne wypełnienie go przez polskiego stomatologa. Miałem takich kilka.
Na samym końcu korzenia jest wtedy puste miejsce i tam powstaje ognisko zapalne lub torbiel. Bardzo dobrze widać to na zdjęciu Roentgena.
Leczenie polega na wybraniu materiału wypełniającego, wyczyszczeniu i ponownym, dokładniejszym wypełnieinu.
Jednocześnie dostaje się antybiotyk na zwalczenie zapalenia.
Zdjęcie można zachować i przedstawić jako dokumentację poniesionych strat polskiemu stomatologowi. Nie zapominamy dołączyć duński rachunek za naprawienie partactwa.

Pozdrawiam

syla dania

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwi 2008, 16:42:18 »
Chciałam zapytać ile kosztuje wizyta u dentysty czy faktycznie jest tak drogo,chodzi mi o leczenie kanałowe
z góry dziękuję

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwi 2008, 16:42:18 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwi 2008, 17:31:20 »
Pogotowie dentystyczne jest w Kopenhadze, niedaleko stacji Østebro.
Niestety nie mam numeru telefonu.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

yoursoul

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwi 2008, 17:36:59 »
Nie wiem ile kosztuje leczenie kanalowe , ale ja za  zwykle plombowanie i wypelnienie materialem swiatloutwardzalnym zaplacilam 800 kr ( podobno tanio ).

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwi 2008, 21:33:12 »
Leczenie kanałowe - ok. 3.500,-

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwi 2008, 11:16:23 »
Tula łączę się w bólu. Mnie złapało w nocy z soboty na niedzielę.Dzisiaj rano udało mi się umówić na wizytę w tym samym dniu ale to mój nie pierwszy raz.
Za lecznie dwóch zębów (w tym jeden kanałowy,łącznie 3 plomby) zapłaciłam coś ponad 5000kr.O ile kanałowe zrobił dobrze to w drugim po 3 miesiącach musiałam wymienić plombę (w Polsce).Trafiłam tu też i na dobrego stomatologa.
Samo znieczulenie to ponad 200kr.
Krwiopijcy ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwi 2008, 15:20:32 »
Dzieki, Anha :).
Udalo mi sie u "normalnego" dentysty umowic na jutro; jak bede po i z rachunkiem, napisze ile i za co zaplacilam :-\.
Ja w Polsce tez mam swietnego dentyste, ale do sierpnia to raczej nie wytrzymalabym...

gość

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwi 2008, 18:25:14 »
Witam.
Podepne się do tematu. Czy ktoś zna polskiego dentyste w Vejle ? Nie żebym byl wybredny ,ale moja 6-letnia córka czuła by się o niebo lepiej.
Z góry dziękuje za szybką pomoc ,bo taka jest potrzebna.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwi 2008, 19:05:41 »
COS NIE TAK Z PROFILAKTYKA UZEBIENIA RODAKOW!

Od wielu, wielu lat bezposrednich kontaktow z dunczykami, zarowno w pracy (700 osob) jak i w sferze prywatnej nie slyszalem o tak naglych bolach i cierpieniach
i koniecznosci korzystania z pogotowia dentystycznego. Przypuszczam, ze wynika to przede wszystkim z powaznego podejscia zarowno rodzicow jak i systemu juz od najwczesniejszych lat zycia. Normalnie jest przyjetym (bo i od tego uzalezniona jest znizka za usluge dentystyczna), ze chodzi sie do kontroli co 6 miesiecy. Nie musisz o tym pamietac - wezwanie przychodzi automatycznie. Przy takiej czestotliwosci kontroli wyklucza sie przwie calkowicie powazniejsze choroby zebow. Przewaznie kontrola ogranicza sie do dokladnego przegladu, ewentualna wymiana plomby, ale zazwyczaj ogranicza sie do oczyszczenia zebow z kamienia itp. Rachunek uwidacznia zarowno koszt jaki pokrywa "sygesikring" (zolta karta) i koszt jaki ponosi pacjent. Udzial kosztow pacjenta w takim przegladzie lezy w granicach 200-300 kr. Uwazam, ze przy tutejszych zarobkach, kwota ta wydana na okres 6 miesiecy jest bardzo przystepna. Oczywiscie nie wszystkie zabiegi dentystyczne sa dofinanowywane przez panstwo. O tym mozesz dowiedziec sie u dentysty. Moja rada dla kazdego: wybierz sobie jak najszybciej swojego dentyste. Wybor jest dowolny. Majac zolta karte jestes upowazniony do znizek w oplatach (ale nie wszystkich). Co 6 miesiecy zostaniesz automatycznie powiadomiony o nowym terminie wizyty. Jeszcze jedno: w wiekszosci zakladow pracy przyjety jest zwyczaj, ze do dentysty idzie sie w czasie pracy bez koniecznosci dokumetowania tego faktu lub odpracowywania czasu.   

Offline anha

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwi 2008, 20:54:46 »
Ja w Polsce tez mam swietnego dentyste, ale do sierpnia to raczej nie wytrzymalabym...
I ja mam podobnie ale nie mogę teraz wyjechać.

Na razie dostałam antybiotyk i rachunek.
Za wystawienie recepty 106kr,
Za zdjęcie (rentgen) 123kr.
:o :o :o
Za tydzień kolejna wizyta.

Roga niestety masz rację.Pocieszające jest,że nie tylko w Polsce,tyko w całym tzw.bloku wschodnim.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwi 2008, 20:54:46 »

Zwrot w Danii za wizyty dentystyczne w Polsce

Zaczęty przez zendkDział Pomoc!

Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 29513
Ostatnia wiadomość 26 Cze 2014, 16:59:07
wysłana przez daniaa