Ogólne > Rodzina ...

ulga na niepracującą żone

<< < (3/9) > >>

yoursoul:
Ode mnie jeszcze U.S dodatkowo zazadal pisma , w ktorym wskazuje swojego pelnomocnika d/s podatkow ( to ten , ktory nie bedzie mial swietego spokoju  ;D ) Tak wiec zlozylam : Nip-3 + oswiadczenie o przeniesieniu interesow zyciowych + pismo kto bedzie moim pelnomocnikiem ) .
W Urzedzie Miasta trzeba sie wymeldowac .

lilia:
Ale gdzieś czytalam ,że wcale nie trzeba się wymeldowac- wystarczy nie mieszkac w Pl,czy tak..?

Jomir:
Teoretycznie istnieje obowiazek wymeldowania, jesli nie mieszka sie pod danym adresem dluzej niz 3 miesiace, tak mowia przepisy o ewidencji ludnosci, jednakze coraz czesciej odbywaja sie dyskusje nad zasadnoscia tej ustawy. Sa nawet pomysly, by obowiazek ten zniesc calkowicie. Wiec sprawe wymeldowania, pozostawiam kazdemu do indywidualnego rozpatrzenia.... Mi jakos wciaz reka drzy, by to uczynic :)

Natomiast dla celow fiskusowych trzeba zlozyc NIP-3  zawierajacy zmiane adresu na dunski.

Biura ewidencji ludnosci i urzedy skarbowe sa instytucjami niezaleznymi.

Marys:
Prawda. Ewidencja ludnosci (PESEL) to jedno, a ewidencja podatkowa to co innego. Ale systemy te sie zbiegaja czasami tu i owdzie :) nie sa tak zupelnie oddzielone od siebie. Polska takich baz danych ma wiecej, ale nie o tym watek :)

Jomir:
CHodzilo mi o to, iz nie wymeldowanie sie w Biurze Ewidencji Ludnosci nie wplywa na rezydencje podatkowa i odrotnie - wymeldowanie sie bez zlozenia dokumentu NIP nie powoduje zmiany rezydencji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej