Ogólne > Rodzina ...
ulga na niepracującą żone
systa27:
Witam mam pytanie moj maz od roku pracuje w Dani.Ja niestety nie moge pracowac poniewaz jestem osoba niepełnosprawna . Mam rente Polska.Czy moge dostac pozwolenie na niego zeby z nim tu byc?Czy jakies pieniadze tez?Podobno cos takiego jest ale kazdy nas wysyła gdzie indziej.Komuna do jobcenter jobcenter do komuny.Juz sama nie wiem gdzie to załatwić :(.Prosze o pomoc gdzie mam sie udac Czy na Policje czy do Komuny do Skata nie wiem ???
Marys:
Komuna - socialcenter. Tam pytaj. W Kbh jest to bardzo blisko stacji Nørreport. Dokladny adres znajdziesz na www.kk.dk
Jomir:
Pozwolenie na pobyt mozesz dostac. Musicie wypelnic zalczanik, ktory wkleilam Ci ponizej (jest po angielsku, bo pomyslalam sobie,ze taki bedzie Wam latwiej wypelnic) i wyslac do Urzedu Imigracyjnego (w zalczniku macie adres) wraz z przetlumaczonym przysiegle aktem malzenstwa (mozecie tez w Polsce pobrac miedzynarodowy odpis aktu malzenstwa).
Pomocy finansowej nie otrzymasz, poniewaz jestescie obywatelami RP i wszelkie swiadczenia naleza Wam sie tam.
W przyszlosci, gdy juz ewnetulanie otrzymacie staly pobyt tutaj (nie myslic z prawem do nieograniczonego pobytu na warunkach unijnych). Bedziesz mogla sie starac o rente tutaj, niestety, kryteria ich przyznawania sa znacznie rozne niz w Polsce. Tutaj tylko naprawde niepelnosprawni renty otrzymuja.
Ewentualnie mozesz sprobowac uzyskac pomoc z Handicap Centre - droga do tego jest taka - lekarz rodzinny - skabusewanie do specjalisty zajmujacego sie typem chorob na jaki cierpisz - ponowne badania - szpital wysyla zawiadomienie do Handicap Centre. Aczkolwiek pomoc bedzie pomoca raczej rzeczowa niz finansowa np. osrodek do terapii, zajecia rehabilitacyjne, sprzet...
[Dodane: 08 Maj 2008, 09:22:47]
Marys, poki nie ma CPR, moze zapomniec o social centre.
Marys:
Nie doczytalem, ze nie na CPR. To prawda.
Bulinka:
Czy ta ulga na niepracująca żonę przysługuje także Duńczykom, którzy mają żony Polki?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej