Ogólne > Rodzina ...
ulga na niepracującą żone
Jomir:
Sam Skat musisz powiadomic oraz oczywiscie zmienic swoje forskudsopgørelse.
Ewentualnie zaczekac do konca roku i zmienic to w zeznaniu rocznym. Aczkolwiek jesli zona pracuje, nie zmieni sie wysokosc Twojego podatku.
Klingon2:
--- Cytat: funio w 17 Wrz 2009, 19:29:03 ---.Natomiast pytanie zadane przez zalozycielke wątku bylo zupelnie inne. Jezeli jest inwalidką i pobiera rente w pl to jej najwyzej mogą zrobic transfer tej renty do dk ale nie wiem czy to sie oplaca. A prawdopodobnie zadnych pieniedzy od dk nie dostanie
--- Koniec cytatu ---
Watek zostal zalozony 06 Kwietnia 2008 nastepujacym pytaniem:
"Witam serdecznie mam pytanie czy w Danii jest coś takiego jak ulga na niepracującą żonę?"
Dzisiaj, po ponad roczenej przerwie, watek zostal odnowiony pytaniem:
"Czy ta ulga na niepracująca żonę przysługuje także Duńczykom, którzy mają żony Polki?"
Moja odpowiedz byla, ze oprocz przejecia niewykorzystanej osobistej kwoty wolnej (personfradrag) przejmuje sie rowniez niewykorzystana kwote wolna podatku sredniego malzonka. Praktycznie nie placi sie podatku sredniego, dopabuse przy dochodzie powyzej 608 tys. kr. - przy tym dochodzie majac niepracujacego malzonka nie placi sie podatku sredniego, nie majac malozka zaplaci sie 16.773 kr podatku sredniego.
To mozesz sprawdzic korzystajac z kalkulatorka na stronie SKATu - Beregn skatten 2008
Jeszcze raz dziekuje za milo spedzony czas i z mojej strony koncze temat.
Do Rokas: ma to znaczenie. Na dokumentach ze SKATu na gorze pierwszej strony widnieja personnummer obu malzonkow - jesli nie to trzeba powiadomic SKAT.
Na przyklad zobacz: http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Forskudsopgoerelse.pdf
rokas:
Jak szybko i z zupelnie niespodziewanej strony :) Dziekuje, Mirro.
Powiedzialabys mi jeszcze, jak i w ktorym miejscu mam zmienic to forskudcostam? I co to w ogole jest? Ja zupelnie sie nie orientuje w sprawach podatkowych niestety.
Aha, a slub bralem w czerwcu, czy to ma jakies znaczenie dla skata, ze ich powiadomie po takim czasie? Nie pomyslalem o tym zupelnie, dopabuse dzis w pracy sie z chlopakami zgadalismy...
Jomir:
Szybko przypadkiem, po prostu akurat zajrzalam.
Zmienic mozesz albo na stronie skat, albo podjechac osobiscie do Skat. Pani/Pan od reki Ci to zmieni i da nowy druczek do reki.
To forskudcostam, to wyliczenie wymiaru podatkowego (zaliczek na podatek dochodowy w ciagu roku).
Oddaje sie to pracodawcy, a ksiegowa na podstawie niego nalicza odpowiednio podatki.
rokas:
Dziekuje serdecznie Wam obojgu :). Dobrej nocy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej