poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pytanie  (Przeczytany 7324 razy)

janciowodnik

• Gość
Pytanie
« dnia: 10 Kwi 2008, 13:37:22 »
Nic nie musisz robic z karta informacyjna (Oplysningsseddel) - SKAT tez ja otrzymal. Po 10 marca bedzie wysylany dunski PIT (Selvangivelse) do wypelnienia, gdzie musisz wpisac ulgi ktore mialas w Danii i odeslac. Potem dostaniesz rozliczenie roczne (Årsopgørelse) gdzie bedzie podany dochod i podatek (ewentualnie dostaniesz zwrot lub doplate dunskiego podatku). Na podstawie tego rozliczysz sie w Polsce.

Wkleilem to z innego watku i mam pytanie .

Oplysningsseddel   - czemu tego nie otrzymalem ?

Selvangivelse - czemu i tego nieotrzymalem ?

Årsopgørelse- od razu otrzymalem to z kwota podatku do zaplacenia ... powiem ze duza bardzo bedac w zeszlym roku na frikorcie i go nie przekraczajac ?

Klingon

• Gość
Odp: Pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwi 2008, 13:52:21 »
Oplysningsseddel i inne informacje ktore SKAT otrzymal mozesz zobaczyc logujac sie na TastSelv i wybierajac "Personlige skatteoplysninger mv." - zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Menu.html

Z PITem od tego roku jest troche inaczej. Otrzymuje sie rozliczenie roczne i jezeli nie ma zmian to nie trzeba nic wiecej robic. Jezeli sa zmiany to nalezy wypelnic PIT i odeslac lub mozna wypelnic online i od razy otrzymac nowe rozliczenie roczne. W twoim przypadku na karcie podatkowej miales ujete diety i przejazdy do Polski - teraz musisz je obliczyc i wpisac w PIT.

Zamow podpis cyfrowy lub zaloguj sie z TastSelv-kodem

janciowodnik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwi 2008, 16:50:17 »
Ok czyli ulge obliczyc samemu  Ilosc dni w danii * 613dk - 5200 i ta Kwote wpisac w rubryke 53
A alimenty wysylane do polski w pozycje 56 i czy musza byc jakos udokumentowane ?

i nic wiecej nie musze wpisywac ?

Offline manio

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwi 2008, 17:06:57 »
Dołączam się do rozmowy. Też dostałem od razu aropgorelse. Czy to znaczy, że mam wyliczyć ulgi i wpisać je do zeznania lub wysłać do SKAT-u Oplysningskort?
I jeszcz jedno pytanie: pracowałem tylko 7 miesięcy, więc czy przysługują mi jeszcze jakieś ulgi poza dojazdami, zakwaterowaniem i wyżywieniem? Np. ulga na współmałżonka?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwi 2008, 17:19:10 »
Rubryka 56 jest na wpisanie zapłaconych alimentów - więcej nie wiem. Nie wysyła się dokumentacji do SKAT - w razie kontroli SKAT poprosi o dokumentację.
Mając tymczasowe miejsce pracy można również otrzymać ulgę za przejazdy z miejsca pracy do domu (Polski) - rubryka 51.

Mając ograniczony obowiązek podatkowy w Danii (rezydencję podatkową w Polsce) można otrzymać szczególną ulgę na małżonka w Polsce. Rubryka 59 jest do tego celu - więcej nie wiem.

Oplysningskort nie trzeba wysyłać ponieważ SKAT też go otrzymał - chyba miałeś na myśli PIT (Selvangivelse) który, w przypadku nie ujętych ulg na rozliczeniu rocznym, trzeba wypełnić albo online albo druk i wysłać.

Offline manio

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwi 2008, 18:07:25 »
Salvengivense w ogóle nie dostałem. Mój Arsopgorelsen nie zaiwera żadnych ulg a przecież mi się należą. Mam rezydencję podatkową w Polsce, więc ulga na współmałżonka pewnie też. Co mam w takim razie zrobić? Nie znam duńskiego, więc nawet tam nie zadzwonię.

janciowodnik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwi 2008, 18:23:56 »
nie ma tam wpisanych ale dostales chyba karte podatkowa z przyslugujaca Ci ulga ? frikort, brikort ? Ja na przyklad mialem frikort do sumy okolo  180tys dk

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwi 2008, 18:23:56 »

Offline manio

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwi 2008, 19:04:12 »
O ile wiem nic nie dostałem. Od czerwca ubiegłego roku już tam nie pracuję i nie mieszkam. Mój pracodawca miał mnie wymeldować a kilka dni temu się dowiedziałem, że tego nie zrobił.tam jeszcze pracują moi koledzy i raczej by mi korespondencję dostarczyli, tak jak teraz duński pit.

Poobliczałem te swoje ulgi i wyszła jakaś duża suma - same noclegi (udokumentowane potrącenia z wypłaty) to 64 tyś.Dk.

Może wiesz czy są jakieś limity odliczeń za nocleg, wyżywienie (liczyłem ryczałt)?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwi 2008, 22:50:29 »
Ulgi z karty podatkowej nie są automatycznie przenoszone do rozliczenia rocznego - dlatego ewentualną ulgę za dojazdy do pracy i za koszty podróży (diety) trzeba samemu wpisać.

Wielu ludzi nie wie jaki adres jest zarejestrowany w ewidencji ludności (folkeregisteret) a tam korespondencja ze SKATu jest wysyłana. Dlatego dojście do SKAT online jest najlepszym rozwiązaniem - zwłaszcza po zjeździe do Polski. Tam są wszystkie dokumenty - karty podatkowe, PITy i rozliczenia roczne Chętnie pomogę jeżeli napiszecie w którym miejscu na TastSelv napotkacie problemy. Nie wiele mi jednak mówi - nie mogę się zalogować - potrzebuję skopiowaną wiadomość z ekranu.

Nie ma ograniczeń wysokości ulg, chociaż ktoś pisał że w rubrykę 53 nie można wpisać powyżej 200.000 kr, ale to jest ograniczenie programu a nie prawne. Wpisywana kwota nie jest odliczeniem od podatku tylko odliczeniem od dochodu (ok. 33% tej kwoty jest "na rękę").

Offline manio

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwi 2008, 23:00:43 »
Dziękuję, za informację. Z pewnością jeszcze będę się odzywał z jakimś "oczywistym" pytaniem.
 zalogowałem się tatselv. Poszukiwałem linku, gdzie moge wpisać zmienić i dodać dane (np. nowy adre zamieszkania, polski nr konta) Ulgi wiem, gdzie wpisać, ale wystraszyły mnie zera.
Może wiesz jak mam zgłosić do Skat, że pracowałem tylko 6 mies. i rozliczam się w Polsce?

[Dodane: 10 Kwiecień  2008, 22:58:22]

Chodzi rzecz jasna o możliwość wykorzystania ulgi na żonę w Polsce. ;)

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwi 2008, 23:30:26 »
Na twoim rozliczeniu rocznym powinna być podana ilość dni podatkowych "Skattepligtige dage" - te 6 miesięcy.

Co do ulgi na małżonka to zobacz na PIT dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym 2007 rubrykę 59. Tam musisz wpisać taką samą kwotę którą sam masz, za pół roku.

Adres zamieszkania zmieniasz w gminie (folkeregistret) a nie w SKAT. Konto zmieniasz tylko jeżeli chcesz inne konto niż NemKonto - nie wiem czy można podać polskie konto (BIC-IBAN).

Offline manio

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwi 2008, 23:54:26 »
W moim rozliczeniu Arsopgorelsen nie ma podanych przepracowanych dni, ale Są na tastSelv przy osobistych inf. podatkowych.

Może jestem kretyn, ale nie wiem o jakiej kwocie mówisz, by ją wpisać w 59 rubrykę. Jeśli można, to jaśniej, bo chyba jestem za głupi na to wszystko.

Ccę zmienić konto na polskie bo do NemKonto nie mam karty i mam podejrzenie, że ktoś z byłej pracy ma do niego dostęp.

[Dodane: 10 Kwiecień  2008, 23:44:28]

Jak wchodzę na TastSelv na zmianę rozliczenia rocznego, to nie ma tam rubryki 59. jestem traktowany jak by mi ta ulga nie przysługiwała. jak mam zmienić formularz do rozliczeń rocznych?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Kwi 2008, 00:53:20 »
Właśnie miałem okazję zobaczyć jak wygląda PIT dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym i jest tam rubyka 59. W normalnym PIT tej rubyrki nie ma, nie ma też podanej ilości dni podatkowych na rozliczeniu rocznym ponieważ jest to pełny rok (365 dni).
Nie wiem ja u ciebie z językiem, ale trzeba skontaktować się ze SKAT i zapytać dlaczego w TastSelv nie ma PITu dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym (Selvangivelse for begrænset skattepligtige).

PS. W sobotę napiszę więcej o TastSelv.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Kwi 2008, 09:40:58 »
Nie znam duńskiego, więc nawet tam nie zadzwonię.
Dogadasz sie po angielsku, ale nastaw sie na dlugie czekanie w kolejce -- ja wlasnie spedzilam pol godziny w oczekiwaniu na polaczenie (z sukcesem polowicznym ;)). Dzis linie telefoniczne sa czynne do 14, telefon to 72 22 18 18. Powodzenia.

janciowodnik

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwi 2008, 12:24:11 »
A teraz mam takie pytanie . Wiadomo w posce mozna znalezc mase programow do rozliczania pitow i czy nie ma moze dostaepnego dunskiego odpowiednika ?? szukal ktos ??

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwi 2008, 12:24:11 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7406
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki

Odpowiedzi: 15