Ogólne > Podatki

Pytanie

<< < (2/4) > >>

manio:
Salvengivense w ogóle nie dostałem. Mój Arsopgorelsen nie zaiwera żadnych ulg a przecież mi się należą. Mam rezydencję podatkową w Polsce, więc ulga na współmałżonka pewnie też. Co mam w takim razie zrobić? Nie znam duńskiego, więc nawet tam nie zadzwonię.

janciowodnik:
nie ma tam wpisanych ale dostales chyba karte podatkowa z przyslugujaca Ci ulga ? frikort, brikort ? Ja na przyklad mialem frikort do sumy okolo  180tys dk

manio:
O ile wiem nic nie dostałem. Od czerwca ubiegłego roku już tam nie pracuję i nie mieszkam. Mój pracodawca miał mnie wymeldować a kilka dni temu się dowiedziałem, że tego nie zrobił.tam jeszcze pracują moi koledzy i raczej by mi korespondencję dostarczyli, tak jak teraz duński pit.

Poobliczałem te swoje ulgi i wyszła jakaś duża suma - same noclegi (udokumentowane potrącenia z wypłaty) to 64 tyś.Dk.

Może wiesz czy są jakieś limity odliczeń za nocleg, wyżywienie (liczyłem ryczałt)?

Klingon:
Ulgi z karty podatkowej nie są automatycznie przenoszone do rozliczenia rocznego - dlatego ewentualną ulgę za dojazdy do pracy i za koszty podróży (diety) trzeba samemu wpisać.

Wielu ludzi nie wie jaki adres jest zarejestrowany w ewidencji ludności (folkeregisteret) a tam korespondencja ze SKATu jest wysyłana. Dlatego dojście do SKAT online jest najlepszym rozwiązaniem - zwłaszcza po zjeździe do Polski. Tam są wszystkie dokumenty - karty podatkowe, PITy i rozliczenia roczne Chętnie pomogę jeżeli napiszecie w którym miejscu na TastSelv napotkacie problemy. Nie wiele mi jednak mówi - nie mogę się zalogować - potrzebuję skopiowaną wiadomość z ekranu.

Nie ma ograniczeń wysokości ulg, chociaż ktoś pisał że w rubrykę 53 nie można wpisać powyżej 200.000 kr, ale to jest ograniczenie programu a nie prawne. Wpisywana kwota nie jest odliczeniem od podatku tylko odliczeniem od dochodu (ok. 33% tej kwoty jest "na rękę").

manio:
Dziękuję, za informację. Z pewnością jeszcze będę się odzywał z jakimś "oczywistym" pytaniem.
 zalogowałem się tatselv. Poszukiwałem linku, gdzie moge wpisać zmienić i dodać dane (np. nowy adre zamieszkania, polski nr konta) Ulgi wiem, gdzie wpisać, ale wystraszyły mnie zera.
Może wiesz jak mam zgłosić do Skat, że pracowałem tylko 6 mies. i rozliczam się w Polsce?

[Dodane: 10 Kwiecień  2008, 22:58:22]
Chodzi rzecz jasna o możliwość wykorzystania ulgi na żonę w Polsce. ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej