Ogólne > Hydepark
Artykuly o Danii w prasie polskiej
felis:
--- Cytat: felis w 31 Sty 2010, 19:27:01 ---Pozwolę sobie zacytować jeden fragment z tego artykułu:
"Dopabuse Zachód mnie zmienił.[...] Tam nauczyłem się chodzić z klatą do przodu. Być może stałem się nawet trochę arogancki. Ale skromnością niczego bym nie osiągnął. Przejechano by się po mnie jak walcem."
Coś w tym jest.
--- Koniec cytatu ---
@ae@ - mnie nie interesuje czy był arogancki czy też nie. To nie moja sprawa, nie moje życie. Jednak uważam, że w tych słowach jest dużo prawdy jeśli jest mowa o zachodzi, o świecie. Jeśli nie znasz swojej wartości i nie umiesz się "sprzedać" to niestety ciężko jest w obecnym świecie.
kamila:
--- Cytat: felis w 01 Lut 2010, 17:30:07 ---@ae@ - mnie nie interesuje czy był arogancki czy też nie. To nie moja sprawa, nie moje życie. Jednak uważam, że w tych słowach jest dużo prawdy jeśli jest mowa o zachodzi, o świecie. Jeśli nie znasz swojej wartości i nie umiesz się "sprzedać" to niestety ciężko jest w obecnym świecie.
--- Koniec cytatu ---
Felis, odnosze wrazenie, ze to w Polsce jest pod tym wzgledem znacznie trudniej.
A na zachodzie wielu rodakow zaczyna bardziej wierzyc w siebie, bo tu wiecej zalezy od Ciebie, od Twojej pracowitosci, wytrwalosci itd.
No i relacje miedzyludzkie sa inne, moim zdaniem lepsze niz w Polsce. Lepsze, bo w wiekszym stopniu oparte na poszanowaniu drugiego czlowieka.
Baumi:
--- Cytat: kamila w 01 Lut 2010, 17:41:19 ---Felis, odnosze wrazenie, ze to w Polsce jest pod tym wzgledem znacznie trudniej.
A na zachodzie wielu rodakow zaczyna bardziej wierzyc w siebie, bo tu wiecej zalezy od Ciebie, od Twojej pracowitosci, wytrwalosci itd.
No i relacje miedzyludzkie sa inne, moim zdaniem lepsze niz w Polsce. Lepsze, bo w wiekszym stopniu oparte na poszanowaniu drugiego czlowieka.
--- Koniec cytatu ---
Dobrze prawi! Polać jej piwa! :D
@ae@:
Felis: piszesz "na zachodzie" nie wiem jakie kraje masz na mysli bo róznice kulturowe sa duze.
W krajach skandynawskich ceniona jest umiejetnosc wspólpracy, zaangazowanie, bycie razem- fællesskab.
Tu "pchanie sie "do przodu, albo jak pan Onyszko to ladnie sformulowal - klata do przodu - jest odbierane negatywnie, swiadczy o braku obycia, zacofaniu.
Nie mam tu na mysli poczucia wlasnej wartosci, zdrowych ambicji ale takie prymitywne "do przodu po trupach".
Hm...zwrot "sprzedac sie" tez mozna rozumiec dwojako..
[Posted on: 01 Lut 2010, 19:24:13]
Baumi: ja tez chce piwa ;D
felis:
--- Cytat: @ae@ w 01 Lut 2010, 19:24:50 ---Felis: piszesz "na zachodzie" nie wiem jakie kraje masz na mysli bo róznice kulturowe sa duze.
W krajach skandynawskich ceniona jest umiejetnosc wspólpracy, zaangazowanie, bycie razem- fællesskab.
Tu "pchanie sie "do przodu, albo jak pan Onyszko to ladnie sformulowal - klata do przodu - jest odbierane negatywnie, swiadczy o braku obycia, zacofaniu.
Nie mam tu na mysli poczucia wlasnej wartosci, zdrowych ambicji ale takie prymitywne "do przodu po trupach".
Hm...zwrot "sprzedac sie" tez mozna rozumiec dwojako..
[Posted on: 01 Lut 2010, 19:24:13]
Baumi: ja tez chce piwa ;D
--- Koniec cytatu ---
"klatka do przodu" - dla każdego znaczy coś innego (nie koniecznie po trupach).
Jednak aby na ten temat porozmawiać to przydało by się parę metrów piwa ale może jak będzie cieplej.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej