Ogólne > Hydepark

Artykuly o Danii w prasie polskiej

<< < (114/129) > >>

Jomir:
W jednym kraju kocha sie psy i koty, a zabija krowy i swinie.
W innym swinia i pies sa zwierzetami nieczystymi.
W jeszcze innym krowa jest swieta, a pies smaczny. Ile kultur tyle "bozkow" i racji.

Dlaczego Ducznycy nie maja prawa w swoim kraju czynic po swojemu???

Co do samej zyrafki mam mieszane uczucia, w sumie szkoda mi jej i gdyby ode mnie zalezalo, pewnie wybralabym jej lepsze zycie, ale akceptuje roznice kulturowe.
Moj wlasny maz rowniez twierdzi, ze bylo to "zjawisko edukacyjne". Coz, szanuje jego zdanie, a i on moje. Ani ja, ani on nie twierdzymy, ze drugie z nas jest glupie. 
Jestem rowniez dziwnie spokojna, za moj maz jest dobrym czlowiekiem. Na dobrych ludzi wychowal rowniez moje dzieci.
Tak wiec nie taka ta dunska kultura straszna.

Kluczem do wszystkiego jest tolerancja moi drodzy. Wiekszosci z Was jej naprawde bardzo brakuje.

nutka53:

--- Cytat: Jomir w 16 Lut 2014, 16:05:55 ---

Dlaczego Ducznycy nie maja prawa w swoim kraju czynic po swojemu???

--- Koniec cytatu ---
jakie zycie  "po swojemu" ?okolo 40 procent dunczykow krytykuje zoo w sprawie zyrafki i co z nimi zrobic? - maja sie starac o azyl w innych krajach? czy moze zrozumiesz ze w dani moga obok siebie zyc ludzie majacy inne opinie i szanujacy je oraz siebie nawzajem?

vordingborg:
Mira ponoć jedna żyrafa uciekła na Grønland gdzie publiczne szlachtowanie żyraf nie jest częścią kultury   :)
Tyle że i tam trafił się jakiś dzięcioł

@ae@:
...czy wedlug ciebie to w porzadku by bylo zabijac zdrowe koty i psy i karmic nimi zwierzeta miesozerne `?...
Ale zabijac cieleta zeby nimi karmic inne miesozerne/ludzi to w porzadku? Bo ciele nie jest disneyowskim pluszakiem? Niech ginie, a co tam...

... wstrzasajacy dokumentalny film o hodowli swin w dani...
Film nie byl wstrzasajacy, byl prawdziwy. Tak samo jak lwy karmione zyrafa. To tez prawda. Tak wyglada nie-disneyowska rzeczywistosc.

Swinie mozna tez hodowac inaczej ale bardzo niewielu chce za to placic. Narzeka sie ale biegnie do Føtexu bo sa kotlety "na tilbudzie". To jest wstrzasajace...

Jomir:

--- Cytat: nutka53 w 16 Lut 2014, 14:08:12 ---
edukacja dzieci powinna zaczynac sie od nauki empati

--- Koniec cytatu ---

Mowiac o edukacji w kontekscie empatii, trzeba by zlikwodowac zoo. Nie wierze, ze zwierzeta w zoo sa szczesliwe.
To tak jak czlowiek w wiezieniu - ma zapewniony dach nad glowa, wystarczajaca do zycia dawke pozywienia, a i czasem doze rozrywki i nauki, a jakos rzadko sie czyta o szczesciu ludzi skazanych na izolacje.
Czlowiek stworzyl zoo z pobudek czysto egoistycznych, by mogl sie uczyc o naturze i poznawac ja. Dlaczego wiec opuscic calkiem naturalny cykl edukacji jakim jest lancuch pokarmowy?

Osobiscie zawsze mialam mieszane uczucia co do pobytu w zoo. Owszem, z jednej strony chcialam pokazac dzieciom, "zyrafke", "slonika" czy "malpke", z drugiej strony zawsze zastanawialo mnie czy zwierzeta zyja tam szczesliwie.

A cyrk?
Zaden tyrgys nie zostal stworzony do skakania przez ogien, ani malpa do jezdzenia na rowerze,  jakos nikt sie nie unosi z powodu niewoli zwierzat (zadne z moich dzieci nigdy nie bylo w cyrku). A rzez starych koni w Polsce,  a szczeniaki na smietnikach psy przy drzewach, wychudzone psy na lancuchach ....

Natomiast historia zyrafki bezbolesnie pozbawionej zycia, to jest dramat. 
Oczywiscie, ze mi szkoda zyrafki, ale dokola jest masa codziennego PRAWDZIWEGO cierpnienia zwierzat, ale to zyrafka ma sie stac "mesjaszem" zwierzat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej