Ogólne > Hydepark

Artykuly o Danii w prasie polskiej

<< < (17/129) > >>

lilia:
 A ja dziękuję bardzo bardzo za wklejenie całości, Behemocie i zgadzam się z Tobą ;)

Trzeba się starać, żeby tego wszystkiego nie widzieć ;)

PS. Obowiązkowy tekst dla każdego "nydanskera" oraz Polaków przyjeżdzających tu za pracą  :)

Juta:
"Cala prawda o Danii"  ???  Przemyslenia jakiegos obcego faceta nic dla mnie nie znacza i nie sa dla mnie zadna prawda. Mieszkam tu na tyle dlugo, ze sama widze wady i zalety tego kraju. Wiekszosc moich znajomych- Dunczykow od czasu do czasu narzeka na swoj kraj, ale generalnie sa zadowoleni. I ja sie z nimi zgadzam. 
Wywiad ciekawy, ale mocno tendencyjny i zalatujacy lewicowa propaganda.
Jestem szalenie ciekawa jak Wlochy dbaja o starszych ludzi. Daja kazdemu zamek i przydzieleja sluzbe, czy co?

[Posted on: 25 Maj  2009, 17:09:29]
Aha, gdybym sie zgadzala z tym panem, to bym juz dawno stad wyjechala. Po co mieszkac w takim piekle?

lilia:
 Tego nie wiem, w każdym razie w ubiegłym miesiącu miałam okazję odwiedzić dom dla starszych osób i pewną panią.
 I cóż się okazało moim oczom...?  Owszem, czyściutko, sterylnie, każdy swój apartament, ale...
 Kiedy zadzwoniono po obsługę, okazało się, że na jedno piętro jest TYLKO jedna osoba. Duńczyk, z którym byłam, opowiadał,że państwo nie ma na większą ilość personelu pieniędzy. Że Duńczycy mają jeszcze kasę, ale nie wiedza nawet co z nią robią. był z bulwersowany- niedługo po tym, padła decyzja o zabraniu tej pani do domu prywatnego.

I tu właśnie pada argument przeczytany w artykule, czyli : "jeśli chcę mieć DOBRĄ szkołę- muszę zapłacić, jeśli chcę mieć dobrą opiekę na stare lata- muszę płacić. System kuleje."  ...

behemot:
Cóż - ja po 3 latach pobytu w Danii zauważyłem praktycznie wszystkie negatywne cechy  opisane w wywiadzie a charakterystyczne dla Duńczyków - bądź co bądź - będące ich przywarą. Mają też parę cech pozytywnych np. częściej od Polaków uśmiechają się (inna sprawa że często jest to uśmiech sarkastyczny), znają języki obce i generlanie jest tu bezpieczniej na ulicach. Negatywy (dotyczące cech osobowych Duńczyków) jednak znacząco przeważają. Nie da się ukryć - temu nie zaprzeczam - że poziom życia jest wyższy w Danii niż w Polsce (dlatego tu ciągle jestem).
Poruszone w artykule kwestie raczej nie wywołały u mnie zdziwienia - bardziej zdziwiło mnie miejsce ukazania się tego artykułu... Gazeta Wyborcza :) toż pewnie redaktor który puścił ten artykuł do druku, długo w GW nie popracuje  :D

Tula:

--- Cytat: behemot w 25 Maj 2009, 17:27:37 ---bardziej zdziwiło mnie miejsce ukazania się tego artykułu... Gazeta Wyborcza :) toż pewnie redaktor który puścił ten artykuł do druku, długo w GW nie popracuje  :D
--- Koniec cytatu ---
No co Ty, przeciez artykul idealnie nadaje sie wlasnie do GW, jest zupelnie zgodny z jej linia programowa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej