poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Artykuly o Danii w prasie polskiej  (Przeczytany 383885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: Artykuly o Danii w prasie polskiej
« Odpowiedź #435 dnia: 13 Kwi 2013, 16:24:44 »
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #436 dnia: 26 Maj 2013, 17:47:53 »
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Polscy-emigranci-wstydza-sie-mowic-po-polsku-zabraniaja-tez-tego-swoim-dzieciom,wid,15666979,wiadomosc.html

cyt:- Dzieci emigrantów mają w Polsce rodziny: babcie, dziadków, ciotki, kuzynów. Zdarza się, że podczas wizyt w rodzinnym kraju to matka służy im za tłumacza! Komiczna sytuacja - mówi Agnieszka.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #437 dnia: 26 Maj 2013, 19:39:04 »
Wydaje mi się, że osoby, które nie uczą swoich dzieci polskiego, to rodzice mało świadomi, nie zdający sobie sprawy, jak nauka języków wpływa pozytywnie na rozwój dziecka.
A z tym nie mówieniem w domu po polsku to już w ogóle - śmiech na sali!!!
Wyobrażam sobie takiego emigranta, który sam ledwo proste niegramatyczne zdania w obcym języku kleci, i tak przemawia do swojego dziecka "by się szybciej języka nauczyło"  ::) ;D.To dopabuse jest ciemnota ;D ;D ;D.
Ja bardzo się cieszę, że moje dziecko będzie znało polski i duński, kupujemy polskie książeczki, w domu mówimy po polsku (aczkolwiek niunia czasem się zapomina i z przejęciem coś mi po duńsku opowiada, lub w ogóle miesza języki - no, ale ona jeszcze jest mała, jeszcze ma prawo  :) ).

Ciekawa jestem, jak to jest w Danii...czy podobnie, jak w opisywanej Irlandii czy Wlk. Brytanii...
Czy procent rodziców nie mówiących do swoich dzieci po polsku jest tu tez tak duży...
Pewnie mniej, niż w w.w. krajach, no, bo angielski "komunikatywnie" przeciez "zna każdy"  ;) 8), z duńskim już nie tak hop ;D ;D ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #438 dnia: 26 Maj 2013, 21:25:54 »
Wydaje mi się, że osoby, które nie uczą swoich dzieci polskiego, to rodzice mało świadomi, nie zdający sobie sprawy, jak nauka języków wpływa pozytywnie na rozwój dziecka.
Wyobrażam sobie takiego emigranta, który sam ledwo proste niegramatyczne zdania w obcym języku kleci, i tak przemawia do swojego dziecka "by się szybciej języka nauczyło"  ::) ;D.To dopabuse jest ciemnota ;D ;D ;D.
Ja bardzo się cieszę, że moje dziecko będzie znało polski i duński, kupujemy polskie książeczki, w domu mówimy po polsku (aczkolwiek niunia czasem się zapomina i z przejęciem coś mi po duńsku opowiada, lub w ogóle miesza języki - no, ale ona jeszcze jest mała, jeszcze ma prawo  :) ).

Ciekawa jestem, jak to jest w Danii...czy podobnie, jak w opisywanej Irlandii czy Wlk. Brytanii...
Czy procent rodziców nie mówiących do swoich dzieci po polsku jest tu tez tak duży...
Pewnie mniej, niż w w.w. krajach, no, bo angielski "komunikatywnie" przeciez "zna każdy"  ;) 8), z duńskim już nie tak hop ;D ;D ;D
No niestety tak jest. Dzis rozmawialam z kolezanka jeszcze z Polski (mieszka w Twoich okolicach... ;) ), ktora jest tu 5 lat z coreczka w wieku mojego syna. Wyszla za Dunczyka, maja dziecko.Sama juz kaleczy jezyk polski i jak mi powiedziala... jej coreczka wstydzi sie mowic po polsku, zreszta, juz.... prawie zapomniala polskiego :o, m. Nie ma polskich kolezanek,... bo nie chce, same dunskie. Najfajniej, jak uslyszalam, ze z polskim ojcem tez sie nie chce kontaktowac, bo...ma na miejscu dunskiego ::).
Mozna i tak. Wszak "wolnoc Tomku w swoim domku..."
Integracja pelna geba ;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #439 dnia: 26 Maj 2013, 22:05:58 »
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Polscy-emigranci-wstydza-sie-mowic-po-polsku-zabraniaja-tez-tego-swoim-dzieciom,wid,15666979,wiadomosc.html

cyt:- Dzieci emigrantów mają w Polsce rodziny: babcie, dziadków, ciotki, kuzynów. Zdarza się, że podczas wizyt w rodzinnym kraju to matka służy im za tłumacza! Komiczna sytuacja - mówi Agnieszka.
hmm... a co jesli nie maja?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #440 dnia: 26 Maj 2013, 22:12:06 »

W tych rodzinach, ktore ja znam dzieci mowia po polsku z polskojezycznym rodzicem.
Problem jest jednak z kolezankami/kolegami  - i to nie dlatego, ze dzieci nie chca, ale ze nie maja.
Moje kolezanki, ktore maja dzieci w wieku moich dzieci mieszkaja na tyle daleko, ze wizyty codzienne sa niemozliwe, w gre wchodza raczej spotkania raz na kilka miesiecy. Ale, ze kolezanek mam kilka, to sie zawsze "jakies raz w miesiacu" ukleci.
Nie ma co sie jednak oszukiwac, ze "jezykiem zabawy" mojej nalmlodszej corki, bedzie jezyk dunski.

Poki co Mala miesza jezyki i przy okazji swojego ojca uczy polskiego.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #441 dnia: 26 Maj 2013, 22:12:31 »
hmm... a co jesli nie maja?

;D ;D ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #441 dnia: 26 Maj 2013, 22:12:31 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #442 dnia: 26 Maj 2013, 22:53:15 »
Wiadomo, że dziecko mając duńskich kolegów, będzie z nimi rozmawiało po duńsku (albo angielsku, co ostatnio tu ponoć w modzie , hehe ;), ale to wśród nastolatków).
Chodzi po prostu o to, że nauka jeszcze jednego języka i używanie go, jest dla dziecka korzystne.

Na tej zasadzie działa ten unijny projekt, w którym moja siostra uczestniczy- pisałam o tym w innym wątku. I to uczą tak "nieświatowego" języka, jak polski. niemieckie dzieci, które w ogóle z Polską nic wspólnego nie mają, oprócz tego, że mieszkają w regionie przygranicznym.
I jakoś rodzice- Niemcy nic nie mają przeciwko temu, ba, nawet są dumni, że pociechy pomagają im porozumieć się, gdy np. wybiorą się do Polski :).
" Polak gorszego sortu"

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

inna

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: 29 Maj 2013, 19:45:04 »
Kurcze zle sie dzieje w krolestwie dunskim  :-\

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
« Odpowiedź #445 dnia: 29 Maj 2013, 20:18:15 »
ostatnio plynelam promem do polski podeszla do nas polka i zagadala.ozenila sie z dunczykiem jest z nim po slubie 10 lat ale w szoku bylam jak mowila ze jej 3 dzieci ,1 12 latka,7 latek,i 2 latek ani jednego slowa po polsku ja jej sie pytam dlaczego dzieci po polsku nie mowia to tlumaczyla sie tym ze w domu mowia po dunsku a ja do niej przeciez jak meza w domu niebylo to moglas z dziecmi mowic po polsku ale widac bylo po niej ze niezalezy jej na tym ale najsmieszniejsze jest to ze dunczyk troszke polskiego zna a dzieci nic.uwazam ze to glupie ale na to wychodzi jakby polak sie wstydzil tym kim jest.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
    • Autor wpisu.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #447 dnia: 30 Maj 2013, 06:14:02 »
Walka z kryzysem i podatkami  ;D ;D ;D

no te znalezli sobie zajebisty kraj.. :o :o :o
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #448 dnia: 30 Maj 2013, 06:39:26 »
no te znalezli sobie zajebisty kraj.. :o :o :o

Nie rozumiem, ale nie muszę rozumieć.  :D

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #449 dnia: 30 Maj 2013, 07:48:28 »
Nie rozumiem, ale nie muszę rozumieć.  :D

no wiesz polska slynie z przekretow podatkowych dawania lapowek etc.. ;D
bo napewno nikt nie przenosi sie tu z powodow podatkowych lub obnizenia kosztow pracy  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #449 dnia: 30 Maj 2013, 07:48:28 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309791
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16945
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39633
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45893
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42638
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand