Regionalne > Århus, Aalborg ...

Szkola dla szesnastolatka

(1/3) > >>

sylwek_gsi:
Witam serdecznie na forum.
Potrzebuje informacji i rady na temat szkoly i formalnosci z jej zalatwieniem.Razem z zona pracujemy w Danii(Aabybro) posiadamy numer CPR i pozwolenie na prace.Po wakacjach
przyjezdza do nas syn upieczony gimnazjalista.Postanowilismy by kontynuowal nauke w Danii.Czy istnieja w Aalborgu lub okolicach szkoly miedzynarodowe?Moze lepsza alternatywa
jest dla Niego na poczatek pobytu szkola jezykowa?Prosze o porade emigrantow ktorzy borykali sie z podobnym problemem i ewentualne adresy szkol.Z gory dziekuje.....Sylwek_gsi

Jomir:
Troche za pozno.
Sa tu szkoly miedzynarodowe, nauczajace w jezyku angielskim w ramach programu International Baccalaureatum, Jednak rekrutacja do nich zakonczyla sie w polowie marca.
By do takiej szkoly sie dostac trzeba miec srednia ocen z Polski minimum 4,0 i wladac angieskim minimum na poziowmie FCE. Poziom angielskiego nie jest co prawda w wymogach egzaminacyjnych, ale tylko taki poziom gwarantuje utrzymanie sie w szkole.
NIc innego nie wymyslicie, bo do publicznej szkoly dunskiej, musi mowic po dunsku. A jak nie mowi, to nikt nie bedzie kombinowal, poniewaz obowiazek szkolny jest tu tylko do 16 roku zycia.

Jesli chodzi o szkole jezykowa, to tez kiepsko... moja corka ma dunski w szkole, ale tylko 3 godziny tygodniowo, ale chciala szybciej nauczyc sie jezyka. Obdzwonilismy szkoly jezykowe, niestety wszystkie oplacane przez komune, byly powzej 18 roku zycia. Nie wiem, moze zle szukalismy?

Troszke, beznadziejnie,  niestety...

Wrzuc w google: International Baccalaureate, tam znajdziesz Danie i wykaz szkol w tym kraju. MOze sprobujecie za rok.
Zycze chlopcu powodzenia.

[Dodane: 15 Kwiecień  2008, 19:25:18]
Tak mi przyszlo do glowy, ze jak juz znajdziecie wlasciwa szkole (mam na mysli IB), to udajcie sie do niej i porozmawiajcie bezposrednio z kabusewnictwem, moze akurat sie uda...

Tu macie mapke szkol: http://www.ib-skoler.dk/

Grzesiek:
dla niego zadna szkola miedzynarodowa, czy chcesz czy nie musi znac dunski jak tu bedzie mieszkal
a miedzynarodowa po angielsku jest:)
wiec publiczna dunska szkola

a co do sredniej w szkolach miedzynarodowych, nie trzeba miec takowej sredniej jak 4.0
przyjma jak bedzie nawet 2.0 tam sie liczy angileski na poczatku, potem mozesz poprawic reszte

Jomir:
hehehe....
Sprobuj sie dostac z 2,0 do IB  ;D

Po drugie, w IB maja dunski od pierwszej klasy... bzdury Grzesiu wypisujesz !!!

Moja corka miala sredna 4,3  aplikowala do 3 szkol... na szczescie dostala sie do tej z prirorytetem numer 1.... do drugiej  przyjeli ja warunkowo, do trzeciej jej nie przyjeli...
W tych szkolach jest kilka osob na jedno miejsce, bo staraja sie o nie rowniez DUnczycy. Sa to szkoly zakonczone miedzynarodowa matura, ktora daje mozliwosc studiowania na calym swiecie.

Co do szkol dunskich, dziecko, ktore nie zna jezyka, nie ma szansy na przetrwanie i nikt nad nim nie bedzie sie litowal, bo tu nauka jest obowiazkowa tylko do 9 klasy. Gimnazjum jest tylko dla tych, ktorzy chca i maja ku temu zdolnosci.

Dla dzieciaka w tym wieku, wchodzi w gre tylko szkola w jezyku angielskim lub niemieckim, a w "miedzyczasie" nauka dunskiego.

polonista:
hehehe   ;D SPRÓBUJ pisac zgodnie z zasadami ortografii

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej