Ogólne > Pomoc!
Bezplatna nauka j. dunskiego - jak to zrobic??
Juta:
No wlasnie. Za nauke dunskiego placi gmina, w ktorej jestes zameldowany. Musisz isc do Folkeregisteret i zameldowac sie w tym mieszkaniu.
Bluszcz:
Czy do tego potrzeba tzw. staly meldunek? Czy jesli sie posiada stale miejsce zameldowania w Polsce nie mozna sie uczyc dunskiego "za darmo"? Wiem, ze inni sie ucza nie placac za nauke ale sa i tacy, ktorzy placa. Wiec ja tu juz nic nie rozumiem. W szkole dzisiaj bylismy, ale nie bylo nikogo z kadr, wiec odwiedzimy to miejsce w poniedzialek i zobaczymy co nam powiedza. wazne jest dla nas to, zeby nie musiec meldowac sie na stale w Danii... bo co wtedy z ta ulga za dojazdy do Polski? Ja akurat mam zorganizowana nauke dunskiego w pracy przez pracodawce i nie place nic za to, nauka jest w godzinach pracy (nieplatnych przez pracodawce), natomiast maja nam ponoc jakies pieniazki zwrocic za ta nauke... Chyba z komuny..? Nie mam kogo zapytac co i jak dziala. A chlopak jest jedynym Polakiem pracujacym w firmie i dlatego teraz jest problem z zalatwieniem takiej nauki, zeby nie kosztowala mnostwa pieniedzy. Dziwny kraj hmm... Moze latwiej gdy zna sie juz jezyk na tyle, zeby sie popytac co i jak. Ale moze ktos juz przechodzil to co my teraz? Ci co znaja jezyk moze poodpowiedza jak zalatwiali swoja nauke i czy ponosili jakies koszty??
Jomir:
CHyba nie musisz meldowac sie na stale. Wystarczy na jakis czas.
Przeciez studenci, ktorzy przyjezdzaja na wymiane, przyjezdzaja czasami tylko na pol roku, a tez chodza do szkoly.
Bynajmniej w Kopenhadze.
j:
Sprobujcie pojsc do szkoly. Podajcie CPR i adres tam gdzie mieszkacie ( w DK). Jak sie ma CPR to sie ma prawo do nauki. Tak przynajmniej bylo 24 lata temu. Co ma meldukek do nauki. Placicie podatek w Danii to i macie prawo do korzystania ze zdobyczy socjalnych Danii a to nie jest tylko "zolta karta" jak wy to nazywacie ale i prawo do nauki. Musza byc gdzies tam w gminie warunki do nauki jezyka - jezeli platne to nie sa to wielkie sumy. Czy tam gdzie mieszkacie nie ma jakiegos rozgarnietego Polaka, ktory by sie dowiedzial jak to z tym jest.
Juta:
W przypadku kilku moich znajomych wygladalo to tak. Przyjechali do Danii, dostali prace i pozwolenie, wynajeli mieszkanie i sie w nim zameldowali. Kilka dni pozniej dostali list od kopenhaskiej kommuny, ktora oferowala im nauke dunskiego i zobowiazala sie placic za nia przez pierwsze 3 lata od momentu otrzymania Cpr. Na tej podstawie uwazam, ze meldunek jest wazny. Jesli ktos jest zameldowany tylko w Polsce to kto zaplaci za jego nauke? Gmina Jarocin?
Meldunek w wynajetym mieszkaniu jest meldunkiem tymczasowym, ale nie wiem jak to sie ma do ulg podatkowych.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej