poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Szukam PORADY!!  (Przeczytany 4273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michal2zydek

• Gość
Szukam PORADY!!
« dnia: 17 Kwi 2008, 14:59:04 »
Witam i proszę o porady!!
Tak, więc dziś podpisałem kontrakt z Duńską firmą na pełen etat elektryk, ale nie mam jeszcze dokumentów żeby złożyć aplikacje na pobyt i prace gdyż kabusewnik wysłał mój druk AR.6 do głównego biura na Jutlandii gdzie zostanie on wypełniony i odesłany będę go miał w przyszłym tygodniu. Wynajmuję pokój (HOTEL mam fakturę i potwierdzenie) w Kopenhadze gdzie mam meldunek nie wiem, na jakiej zasadzie gdyż byłem dziś w komunie i powiedziano, że nie mogę się zameldować bez pozwolenia na prace i pobyt, o co tu chodzi??

A i jeszcze mój pracodawca chce żebym zaczął prace od poniedziałku i nasuwa mi się pytanie czy to będzie legalne i czy nie będę miał przykrych konsekwencji ze SKAT czy innych urzędów z powodu braku pozwoleń????
Jestem już drugi raz w Danii istnieje w ich rejestrach mam nr. CPR i Kartę podatkową SKAT 2008!!

PS. w Firmie, z którą podpisałem kontrakt można pracować w trakcie oczekiwania na pozwolenie!!

Proszę o rady, bo już się w tym wszystkim pogubiłem???  ??? michal2zydek@o2.pl

Klingon

• Gość
Odp: Szukam PORADY!!
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwi 2008, 15:53:02 »
Pracę możesz podjąć jak tylko Urząd ds. obcokrajowców potwierdzi przyjęcie zgłoszenia zatrudnienia (chyba druk AR8). Fakt że zameldować możesz się dopabuse po otrzymaniu pozwolenia na pobyt i pracę ale zgłoś twój adres do ewidencji ludności (folkeregistret) bo na ten adres SKAT będzie wysyłał korespondencję. Myślę że jest wszystko w porządku, zwłaszcza jeżeli jest to duża firma.

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwi 2008, 16:25:03 »
Tak ale czy to jest druk AR6 (bo taki właśnie wypełnia moja Firma) czy ten AR8 o którym ty piszesz???
czyli co mogę zacząć pracę w poniedziałek a złożyć podanie powiedzmy w Środę jak już będę miał  wszystkie papiery???

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwi 2008, 16:43:34 »
AR6      Ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse til arbejdstagere fra de nye EU-lande
           Podanie o pozwolenie na pobyt i prace dla pracowników z nowych UE krajów

AR8      Anmeldelse af ansættelsesforhold
           Zgłoszenie warunków zatrudnienia

Tu są blankiety (też po angielsku).

Myślę że jeżeli ktoś miałby problemy to firma a nie ty.

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwi 2008, 17:03:02 »
No właśnie wróciłem z folkeregistret (bo mam całkiem blisko) i Kiszka kobitka powiedziała ze zmieni mi adres dopabuse gdy dostane pozwolenie na pobyt!!
I co wy na to ???

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwi 2008, 17:40:39 »
Akurat pisałem o tym w innym wątku. Dowiedziałem się kiedyś w jednej gminie że nie można być zameldowanym nie mając pozwolenia na pobyt ale gmina rejestruje adres gdzieś indziej aby np. SKAT mógł przesyłać korespondencję. W przeciwnym wypadku wszystko by szło do Polski.
Możliwe że mówiliście o dwóch różnych rzeczach, zameldowaniu i zarejestrowaniu adresu.

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwi 2008, 17:57:39 »
Nie Nie !!  ja tej kobietce powiedziałem dokładnie że chodzi mi o zmianę adresu do korespondencji na moim cpr ona nawet sprawdzała jaki obecnie widnieje adres no i w kompie zobaczyła polski więc stanęła okoniem że nie może bez pozwolenia na pobyt i koniec !!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwi 2008, 17:57:39 »

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwi 2008, 18:09:44 »
A i kobietka z folkeregistret powiedziała że jak będę już miał pozwolenie na pracę to muszę się udać do Københavns Borgerservicecenter!!

ps. najwyże będą mi z Polski korespondencje odsyłać ale czy można przebywać w jakimś kraju bez adresu bardzo dziwna sprawa..... ???

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwi 2008, 18:21:17 »
Pozwolenie na pobyt i prace, z tym po cprnr i na koniec zameldowanie. Jak na razie brzmi logicznie.
Dodaj do tego zezwolenie wybranym firmom na zatrudnianie czekając na pozwolenie na pobyt i pracę i staje się to nielogiczne -  legalnie pracujesz ale pozwolenia na pobyt otrzymasz dopabuse za kilka miesięcy. ;D
Zniosą przepisy przejściowe dla pracowników z nowych UE krajów i wszystko stanie się znowu logiczne. Trochę cierpliwości. ;D

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Kwi 2008, 18:50:40 »
Tylko że ja już posiadam Nr. CPR i to jest jak narazie największy plus! ;D np. BANK czy SKAT załatwiam sprawy bez problemu!! heee!

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Kwi 2008, 19:22:27 »
Cprnr do celów podatkowych (kildeskattenummer) dostaje się od razu. Ten numer zostaje zarejestrowany jako właściwy cprnr dopabuse po otrzymaniu pozwolenia na pobyt i pracę. Niewiem czy takie miałeś za pierwszym pobytem.

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Kwi 2008, 20:16:05 »
Gdy przyjechałem do Danii za pierwszym razem w maju 2006 to już miałem załatwione pozwolenie na pracę i pobyt przez ambasadę w Polsce a tutaj załatwiłem meldunek i cprnr. no i żółtą plastikową kartę ubezpieczeniową!! Niestety tym razem nie miałem tyle czasu na przygotowanie wyjazdu więc teraz muszę biegać na miejscu ale mam prywatny kontrakt bez żadnych pośredników więc warto.

ps. właśnie a jak pracuje w tak zwanym "międzyczasie" przed wydaniem pozwolenia to co z żółtą kartą ubezpieczeniową ???  ???

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwi 2008, 20:38:09 »
Kommune wyda tymczasową żółtą kartę (gult papkort).

michal2zydek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwi 2008, 20:54:55 »
OK Klingon Dziękuje za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi  na nurtujące mnie pytania w razie jakichkolwiek wątpliwości  jeszcze się odezwę  ;D
POZDRAWIAM ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwi 2008, 20:54:55 »

Prawnika szukam

Zaczęty przez GrinsenDział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 15840
Ostatnia wiadomość 25 Sty 2019, 08:21:50
wysłana przez Henrikhes
SZUKAM TŁUMACZA

Zaczęty przez anulka77Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14329
Ostatnia wiadomość 31 Paź 2008, 12:02:20
wysłana przez Tula
Szukam hydraulika

Zaczęty przez annazbochDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 15048
Ostatnia wiadomość 31 Mar 2016, 08:48:04
wysłana przez annazboch
Szukam kogos do tlumaczenia

Zaczęty przez ulaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 14722
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2009, 09:52:58
wysłana przez ula
Szukam Pracy!!!

Zaczęty przez asica1982Dział Praca w Danii