Ogólne > Pomoc!

Jak się żyję w Danii?

(1/12) > >>

izawie:
witam.
Nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłam swój post, ale po przejrzeniu kilkunastu stron i wątków na forum, nie znalazłam satysfakcjonujacych mnie odpowienidzi na wiele nurtujących mnie pytań.
Mąż dostał propozycję pracy w Danii, dokładnie w Kopenhadze, aktualnie od 3 lat mieszkamy w Irlandii. Chciałabym się dowiedzieć jakie są ceny np wynajmu domu w kopenhadze, jakie są progi podatkowe w Danii, no i czy gdy np ja nie znam języka duńskiego, mam jaką kolwiek szansę na znalezienie pracy. Z tego co się orientuję (byłam na wycieczce w Danii 3 lata temu), duńczycy chyba średnio komunikują się w języku angielskim. Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam. Iza

anha:

--- Cytuj (zaznaczone) ---Jak się żyje w Danii?
--- Koniec cytatu ---
Ja nie narzekam,choć pogoda mogłaby być lepsza ;D

Co do reszty to sprawy te były wałkowane na forum wiele razy.
Powodzenia w szukaniu. ;D

RybkaWillego:
Hej.
Po angielsku w Danii to mówi chyba wszyscy. Starsi i młodsi, bez względu na wiek. Bez znajomości  języka duńskiego bardzo ciężko znaleźć w Danii dobra pracę. Ale a pewno warto próbować.
Żyje się tu bardzo przyjemnie ( przynajmniej mi i mojemu mężowi ). Jedna wypłata starcza tu na opłacenie niedrogiego mieszkania, wyżywienie 2 osób i jeszcze można parę groszy odłożyć. Mam siostrę, która mieszka i pracuje w Irlandii ze swoim narzeczonym. Po wielu długich rozmowach obie stwierdziłyśmy, że w Danii żyje sie jednak łatwiej. Ale to jest nasze zdanie.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam

ptaszkin:
No z tym że w danii każdy mówi po angielsku to troszkę przesadzone - A JA TO CO ?(znowu nikt na mnie uwagi nie zwraca) ;D                                                                                                                                                                                                                      ale tak serio to byłoby tu całkiem pięknie gdyby nie trzeba było się rozliczać w Polsce...

Tula:

--- Cytat: RybkaWillego w 20 Kwi 2008, 14:16:47 ---Jedna wypłata starcza tu na opłacenie niedrogiego mieszkania, wyżywienie 2 osób i jeszcze można parę groszy odłożyć.
--- Koniec cytatu ---
Przy czym to jest uzaleznione od wysokosci wyplaty. Ja sama nie utrzymalabym sie na pewno.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej