Ogólne > Podatki
Podatek - Help !
Maxio:
Witam,
Mam pytanie odnośnie podatku w Danii i w Polsce. Proszę kogoś życzliwego o pomoc.
Otóż dzisiaj przyszło mi z Danii roczne rozliczenie podatkowego z którego wynika że mam do zapłaty 7500 kr. - czyli jakieś 3200zł
Pracowałem w Danii jakieś niecałe 2 miesiące (bo studiuje, a to była taka praca sezonowa, przebywam oczywiście w Polsce) przez pośrednika JS Consulting - płaciłem 8% podatku
Po odliczeniu podatku i innych kosztów przez Js Consutling zarobiłem na czysto jakieś 22tys. koron - czyli jakieś 11 tys zł za te 2 miesiące czyli za cały pobyt w Dani. W Dani nie byłem zameldowany... praca tymczasowa to była, w Dani przebywałem jakieś 56dni
Czy jest to możliwe że mam do zapłaty aż 7500 kr ? Znajomy powiedział mi, że nie mają prawa żądać ode mnie zapłaty tych pieniędzy i że jak przyjechałem do Danii to nie wypełniłem jakieś formularza i żebym musiał teraz je wypełnić i sprawe wyjaśnić... - jeżeli ktoś się orientuje to o jakie pismo chodzi ? Do kogo się zwrócić ?
Jeżeli tego nie zapłace to jakie konsekwencje czekają mnie ?
Czy w Polsce również muszę się rozliczyć ? Jeżeli nigdy w Polsce nie pracowałem i nie pracuje (studiuje) i nie posiadam numeru NIP ? Ujawnić się czy może jednak nie ?
Proszę o pomoc
Z góry dziękuje...
Klingon:
Mając tymczasowe miejsce pracy przysługują tobie diety które musisz wpisać w PIT (Selvangivelse). Jeżeli byłeś w Danii 56 dni to w rubrykę 53 musisz wpisać:
56 * 613 - 5200 = 29128 kr.
Zobacz http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/Selvangivelse.html
Jest tam link do http://home25.inet.tele.dk/pl/Skat/TastSelv/Selvangivelse.html
Potem otwórz "PIT dla osób z ograniczonym obowiązkiem podatkowym"
PS. Według prawa w Polsce musisz się rozliczyć z duńskich dochodów.
Maxio:
--- Cytat: Klingon w 24 Kwi 2008, 01:10:16 ---Mając tymczasowe miejsce pracy przysługują tobie diety które musisz wpisać w PIT (Selvangivelse). Jeżeli byłeś w Danii 56 dni to w rubrykę 53 musisz wpisać:
56 * 613 - 5200 = 29128 kr.
--- Koniec cytatu ---
ta kwota która ci wszyła 29128 kr - co to jest? Będę musiał coś dopłacać ?
Klingon:
To jest ulga za koszty podróży (wyżywienia i zakwaterowania) i znaczy że nie będziesz musiał nic dopłacać.
Maxio:
Klingon kocham Cie ! ;D ;D
Dzięki za życzliwość i porady !
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej