Po pierwsze Lilu tu nie pracujesz... ze tak sie czepie personalnie

Tobie sie przeciez pracowac nie oplaca...
A po drugie... znow apeluje: przeczytaj ze zrozumieniem, a nie zloscia.
Napislam wyraznie - znam tylko taki przepis, jezeli ktos zna inny, niech go po prostu poda. Przepisy od listopada zmieniaja sie praktycznie z dnia na dzien, wiec trudno za nimi nadazyc nie korzytstajac z "monitora rzadowego" o ile tutaj wogole cos takiego jest.
A co do ludzi wykorzystujacy system.... szlag mnie trafia i bedzie trafial...
Znam po prostu obieg pieniadza w panstwie i wiem, ze kasa jakiegokolwiek kraju nie jest studnia bez dna.
Wiec jezeli sie wiecej bierze niz wklada, to po prostu cos sie konczy.
Mnie osobiscie wkurza po prostu to, ze jedni tylko wkladaja, a inni pobieraja, bo im sie "nalezy".
Owszem, zgadzam sie, ze jesli ktos ciezko pracowal, placil podatki i teraz sie zdarzylo, to mu pomoc trzeba.
Ale do cholery, jak ktos pracowal kilka miesiecy, nie wplacil ani grosza do wspolnej kasy, a zaczyna z niej wyciagac, to mi sie juz nie podoba...
I osobiscie jest mi totalnie wszystko jedno czy wyciaga Polak, Arab czy Dunczyk... nie lubie pasozytnictwa spolecznego i juz.
Jeszcze raz zaznaczam - nie mam nic przeciw zasilkom, dla tych ktorzy cokolwiek do wspolnego kosza wlozyli!!!!
Ale nie uwierze, ze jak ktos w Danii zdazyl przepracowac 8 miesiecy, to zdazyl zaplacic podatek.
Mysle, ze ponad 95% przybyszy z UE przez pierwszy rok korzysta z ulg.
CO mi szkodzi???
Tobie tez powinno szkodzic moja droga...
Zaczyna sie od tego, ze zaczyna brakowac na jednej kupce... wiec sie przeklada z drugiej... na drugiej tez zaczyna brakowac, na trzeciej tez... wiec w koncu zaczynaja sie ciecia budzetowe...
Wez pod uwage, ze budzet finansuje zarowno zasilki, ale tez sluzbe zdrowia i edukacje...
Ciecia na przedszkolach i szkolach juz sie odbywaja..
Czyz Twoje dziecie nie chodzi do przedszkola??? Tak, wiec moja droga CIEBIE TEZ TO POWINNO OBCHODZIC....
Ale przeciez PANSTWO JEST NICZYJE, CO NIE?

?
Naprawde jestem zaskoczona, ze tak inteligentna i wyksztalcona osoba jak Ty, moze byc tak krotkowzroczna.