poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Bornefamilieydelse?  (Przeczytany 8303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agunia241082

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Bornefamilieydelse?
« dnia: 30 Kwi 2008, 13:16:33 »
Witam!

Zdecydowałam się założyć nowy wątek nt."pieniędzy na dzieci",ponieważ poprzedni stracił sens.Mój przypadek wygląda następująco:w styczniu br. przyjechaliśmy z mężem do Danii,wraz z nami córka.W połowie stycznia złożyliśmy papiery o pozwolenie itd.,pod koniec marca dostaliśmy opholds zgłosiliśmy się do komuny wypełniliśmy  wszystkie papiery i wczoraj dostaliśmy CPR-y.Wraz z nimi przyszło pismo ze SKAT pt."Meddelse om udbetailing af bornefamilieydelse".Pismo jest adresowane do mnie a nie do męża,z tego co się zorientowaliśmy to jest tam napisane,że pieniądze na dziecko będą do wypłaty na NEMKONTO.I tu pojawią się moje wątpliwości,ja nie pracuję i nie mam konta,więc jak dostaniemy te pieniądze?Mąż ma konto,ale narazie nie jest zarejestrowane jako NEMKONTO(dopabuse jest w trakcie).Data  wypłaty pieniędzy przypada, raczej przypadała na 28.04,a pieniędzy nie ma.Nie wiem czy zgłosić się z tym do komuny i zapytać się czy jest możliwość aby te pieniądze były przelewane na męża konto.

Proszę o rady za które serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Odp: Bornefamilieydelse?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwi 2008, 13:38:59 »
Agunia musisz isc na komune i sie dowiedziec czy moga one byc przelewane na meza konto i skoro Wy nie dostaliscie ich to komuna musiala dostac je spowrotem i na tej poctawie musza wam je wyslac jeszcze raz!    A jest to na twoje imie poniewaz zawsze matka dostaje pieniazki na dzieci...a jak ojciec jest sam z dzieckiem to musi to zglosic i wtedy on bedzie je dostawac...ale wy jestescie raem wiec to ty bedziesz dostawac...no ale radzila bym isc na komune z tym pytaniem.
szkicowanie-malowanie obrazow na scianie...spojrz na zdjecie z profila. :) to w pokoju mojej MISKI:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwi 2008, 14:23:47 »
Agus, nawet jak nie pracujesz, to bank CI zalozy NEM konto. Po prostu pojdz do banku i powiedz, ze chcesz takie konto i sami to zalatwia.
O nic wiecej nie musisz sie martwic, bank sam przesyla informacje do Komuny na ten temat.

CO do pozostalych kwestii, czy wypelniliscie wlaciwe forumlarze??? Bez tego ani rusz.
Poczytaj na forum, bo akurat w tej kwestii nie jestem zbytnio zorientowana.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwi 2008, 15:08:13 »
Mozna tez miec wspolne konto.

Offline agunia241082

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwi 2008, 15:33:36 »
Mirra o jakie formularze chodzi?skoro przysłali,że pieniądze są do wypłaty to chyba wszystko jest ok.
Klingon, mój mąż ma już konto czy może mnie do tego konta dopisać lub coś takiego?

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwi 2008, 15:42:42 »
Tak, trzeba w banku powiedziec ze chcecie konto meza miec jako wspolne konto (fælleskonto). Takie mialem z moja zona przez wiele lat ale raz zona sobie otworzyla wlasne konto i teraz ma wlasne i wspolne. ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwi 2008, 19:44:23 »
Aga, jesli pieniadze sa do wyplaty, to juz nic nie musisz. Widocznie przeczytalam po lebkach to co napisalas, przepraszam.
CO do konta, nie ma znaczenia czy wspolne, czy tylko Twoje, wazne by mialo rozszerzenie NEM.

A dla ciekawostki powiem, ze w przeciwienstwie do zasad obowiazujacych w Polsce, zona moze sobie pojsc do banku i powiedziec, ze chce sie podlaczyc do meza konta i podlaczaja :)
Zgoda meza do tego nie potrzebna :)

W Polsce musza sie obydwoje w banku stawic jednoczesnie, by miec wspolne konto.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwi 2008, 19:44:23 »

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwi 2008, 20:06:29 »
oj mMirra jestes w bledzie !! tutaj tez TRZEBA miec zgode pisemna wlascciela konta taj jak ja mam do mojego faceta...nie musial byc osobiscie ale papiery musial podpisac na tak zwane "fuldmagt"...
szkicowanie-malowanie obrazow na scianie...spojrz na zdjecie z profila. :) to w pokoju mojej MISKI:)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwi 2008, 20:21:36 »
ALe Twoj facet nie jest mezem.

Osobiscie bylam w Danske Banku i mnie sama osobiscie zapytano czy chce sie do meza podlaczyc czy chce miec wlasne konto.

Po naradzie telefonicznej, stwierdzilismy, ze chce miec wlasne, wiec nie przerabialam calej procedury od poczatku.
Prawdopodobnie bylo by tak, ze papiery przyszly by do domu poczta, nastepnie musielibysmy je podpisac i odeslac.
Zero kontroli czy podpisy sa prawidlowe.
Tego jestem pewna, bo tak bylo z kontem corki, musialam podpisac papiery i odeslac, nikt nie sprawdzal, czy podpisalam je ja, czy kolezanka corki z lawki.

Offline dragonki

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwi 2008, 20:30:00 »
no nie wiem...my mamy konta w Fionia Bank i ona mowila ze dla kazdego potrzeba mniec podpis nie wazne czy to corka czy zona czy kolezanka...

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwi 2008, 20:36:05 »
Zero kontroli czy podpisy sa prawidlowe.
Ale w razie problemów to jest sprawa o fałszerstwo dokumentów.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwi 2008, 20:58:27 »
Wszystko sie zgadza Panie Klingtonie  ;D

A swoja droga, ostatnio czytalam artykul, ze znaczny procent Polakow oddaje sie falszerstwo na codzien, chocby w przypadku kwitowania listu za wnuczka, czy paczuszki dla dziadka.

Dla przykladu nawet ukarano prawie cala wioske :) , w ktorej listonosz zgodnie zostawial przesylki czlonkom rodziny, pod warunkiem zlozenia odpowiedniego podpisu  ;D

Wszyscy sie znali, nic nie ginelo i bylo GIT  ;D
A tu ciach!!! Okazalo sie, ze cala wioska to kryminalisci  ;D

Offline agunia241082

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Maj 2008, 15:56:06 »
OK,dzięki wszystkim za sugestie,moja znajoma powiedziała,że jest też taka opcja,że mogę odbierać czek w komunie.Ale chyba najlepszym rozwiązaniem będzie  jak mąż dopisze mnie do swojego  konta.W poniedziałek pojedziemy z mężem do komuny,tam chyba wszystko nam powiedzą.Mam jeszcze jedno pytanko,czy żółte karty  przyjdą do nas pocztą?CPR-y dostaliśmy pocztą,a w trakcie ostatniej wizyty komunie wybraliśmy lekarza itd.

Pozdrawiam wszystkich.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maj 2008, 15:57:05 »
Przyjda, przyjda.

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maj 2008, 16:01:19 »
Teoretycznie mowi sie o 14 dniach, ale jak sa swieta, to przeslanie kart moze sie przeciagnac. Dopabuse po 3 tygodniach czekania mozna sie zglosic do Folkeregister....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maj 2008, 16:01:19 »

2 pismo z bornefamilieydelse tym razem kolegi

Zaczęty przez cichyDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3665
Ostatnia wiadomość 04 Lis 2007, 10:14:11
wysłana przez cichy